GEIT PÅ RESTAURANT: Geitekjøtt er godt både grillet og rått , slår vi Torstein Kollevåg og kokken Ronny Kolvik fra Arakataka fast en lørdag da vi møtte dem for en prat om geitekjøtt. Foto: Lisbeth Michelsen. 
GEIT PÅ RESTAURANT: Geitekjøtt er godt både grillet og rått , slår vi Torstein Kollevåg og kokken Ronny Kolvik fra Arakataka fast en lørdag da vi møtte dem for en prat om geitekjøtt. Foto: Lisbeth Michelsen. Vis mer

Geiter er god mat

Da Torstein fikk vite at geitene måtte brennes, tok han et uvant grep: - Gjester over hele Norge roper etter den nye delikatessen

Vordende geitebonde hylles av restauranter landet rundt.

(Dagbladet): - Det har tatt seg voldsomt opp i det siste. Takket være oppmerksomheten i mediene oppleverer vi nå et skikkelig oppsving.

Bergensen Torstein Kollevåg er i godt humør om dagen. Han opplever økende etterspørsel etter kje- og geitekjøtt. Norske forbrukere er i ferd med å få opp øynene opp for geita:

ENTUSIAST: Torstein Kollevåg er entusiastisk på vegne av geitekjøttet, selv om han til daglig jobber med billettsystemer. Her er han avbildet på en mini-geite-festival som ble arrangert i Mathallen i Oslo tidligere i år. Foto: Lars Gulbrandsen
ENTUSIAST: Torstein Kollevåg er entusiastisk på vegne av geitekjøttet, selv om han til daglig jobber med billettsystemer. Her er han avbildet på en mini-geite-festival som ble arrangert i Mathallen i Oslo tidligere i år. Foto: Lars Gulbrandsen Vis mer

- Tradisjonelt har folk hatt inntrykk av at geitekjøtt smaker stramt og er seigt. Sannheten er det motsatte. Det er elegant og fint i smaken, forsikrer Kollevåg.

At omsetningen på kje- og geitekjøtt er i ferd med å ta seg opp, er gode nyheter for den kommende geitebonden, men slik har ikke alltid vært:

- I fjor fortalte en av bøndene at han måtte destruere 200 dyr. Det burde ikke vært lov. Jeg synes det er helt forkastelig. Heldigvis er ting i endring. Flere restauranter har nå begynt å servere geitekjøtt. Nå kan bonden få opptil 100 kroner kiloen om han selger direkte til privatpersoner eller restauranter, men det krever jo en større jobb fra bondens side, forteller han engasjert.

KANDAL: På gården i Kandal lever geit og kje i vakre omgivelser. (Foto: Torstein Kollevåg)
KANDAL: På gården i Kandal lever geit og kje i vakre omgivelser. (Foto: Torstein Kollevåg) Vis mer

- Problemet er å få geit ut i butikk, til folk flest. Det handler om at geitekjøtt har et dårlig rykte. Norske forbrukere er usikre på hvordan geitekjøtt skal tilberedes. Saken er at det er det er ekstremt enkelt å bruke geitekjøtt. Man bruker det akkurat som lammekjøtt!, forteller en engasjert Kollevåg.

Restaurantene går foran

For å bøte på geitekjøttets kulinariske status, har den driftige geitebonden alliert seg meg med flere restauranter og kantiner. Velrenommerte Lysverket i Bergen, kantinen Trio, supre Sentralen og hippe restaurant Arakataka har alle nå geit på menyen.

- Restaurantene er med på å skape gode smaker og oppskrifter. Og de viser fram geitekjøttet for publikum, forteller Kollevåg fornøyd.

GRILLET GEITEKJØTT: Geitekjøtt egner seg godt til grilling også. (Foto: Lisbeth Michelsen)
GRILLET GEITEKJØTT: Geitekjøtt egner seg godt til grilling også. (Foto: Lisbeth Michelsen) Vis mer

Restauranten Arakataka i Oslo er en av restaurantene som har begynt å servere geit. Og sjefskokk Ronny Kolvik forteller at det er en suksess:

- Det går jevnt og trutt. Vi kunne sikkert solgt mye mer dersom vi kunne hatt det på den faste menyen. Men, ettersom tilgangen er litt uforutsigbar må vi ha det på á la carten, sier Kolvik og fortsetter:

- Nå var jeg heldig å få to dyr, det holder en stund, men vet jo ikke når det kommer mer, ler den glade kokken.

- Da jeg så kjøttet, tenkte jeg med en gang at det passer perfekt til tartar. Kjøttet er så rødt og friskt, så vi måtte bare prøve. Og resultatet er, i all beskjedenhet, veldig bra, gliser Kolvik. Oppskriften kan du selv prøve (se nederst i saken).

- Det er fint for oss å fortelle historien om den norske geita til gjestene våre. Og det er givende å ha direkte kontakt med bonden. Det gir en ny dimensjon til det å drive restaurant, sier Kolvik.

Gode nyheter til geitebøndene

Det er den nye ordningen som gjør at geitekjøtt nå er bedre butikk for bøndene.

- I år er slaktetilskuddet økt til 300 kroner per dyr (fra 80 kroner tidligere, red. anm.). Det innebærer en betydelig forbedring for geitebøndene, melder kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i Nortura.

- Geitebøndene kan melde inn sine dyr for slakting på ett av våre småfeslakterier, eller til andre slakterier utenom Nortura, forteller hun videre og legger til:

- Salget av geitekjøtt har vært jevnt økende de seineste åra. Vi noterer oss den økende interessen. Særlig ser vi at flere industrikunder, butikker med ferskvareavdelinger og storkjøkkenkunder ønsker hele kje.

- I Nortura er vi opptatt av å ta vare på alle matressurser, og vi vil gjøre vårt til at kje og geit blir tilgjengelig som mat i stadig økende grad, lover Kringlebotn.

Også generalsekretær i Norsk Sau og Geit, Lars Erik Wallin, merker den nye trenden.

- Vi merker en veldig positiv utvikling. Ting har tatt tid, men vi ser klare forbedringer nå. Vi hører fortsatt noen historier om destruering av kje, men det går i riktig retning, forteller Wallin.

Generalsektretær i Norsk Sau og Geit, Lars Erik Wallin, ser positivt på utviklingen. Foto: nsg.no
Generalsektretær i Norsk Sau og Geit, Lars Erik Wallin, ser positivt på utviklingen. Foto: nsg.no Vis mer

Ikke rosenrødt

- I motsetning til mange andre steder i verden er det ikke noen tradisjon for å spise geit i Norge. Tradisjonelt har geitehold først og fremst handlet om melkeproduksjon, opplyser Wallin.

Det er særlig for kjekjøtt at situasjonen har bedret seg. Her har Norturas kampanjer i butikk hatt god effekt. Men, det er litt mer vrient å få god omsetning på geit (voksne dyr).

- Her har vi en stor oppgave foran oss. Vi må komme fram med budskapet vårt om at geitekjøtt er godt og enkelt å tilberede, forteller Kollevåg.

TARTAR AV GEIT: Rått geitekjøtt på tallerken. (Foto: Lisbeth Michelsen)
TARTAR AV GEIT: Rått geitekjøtt på tallerken. (Foto: Lisbeth Michelsen) Vis mer