BRENNENDE KJÆRLIGHET: En barnevennlig klassiker og deilig kosemat for hele familien. Lag gjerne potetmosen først og sett den til luning på komfyren, anbefaler Jan Robin Ektvedt. Foto: METTE MØLLER
BRENNENDE KJÆRLIGHET: En barnevennlig klassiker og deilig kosemat for hele familien. Lag gjerne potetmosen først og sett den til luning på komfyren, anbefaler Jan Robin Ektvedt. Foto: METTE MØLLERVis mer

Oppskrift på tilbehør til pølser:

Dagblad-kokkens beste tilbehør til pølser

Potetmos, pølsebiter, bacon, sopp og løk er digg mat i desember.

Kokk Jan Robin Ektvedt velger gjerne en klassiker fra kokeboka på ungdomsskolen.

- Brennende kjærlighet, så enkelt og så godt. Denne retten smaker kanskje aller best i desember, når du holder på med alt mulig og dagene flyr. Alle som er glade i pølser, liker brennende kjærlighet. Deilig potetmos sammen med en smaksrik blanding av pølsebiter, bacon, sopp og løk er digg mat, sier Jan Robin Ektvedt.

Pølserester og luftig potetmos

PØLSEGODT: Denne helga serverer kokk Jan Robin Ektvedt pølser av ulike slag sammen med rødkål med julesmak og tyskernes sunne sauerkraut - og han lager klassikeren brennende kjærlighet for de som både er travle og sultne. Foto: METTE MØLLER
PØLSEGODT: Denne helga serverer kokk Jan Robin Ektvedt pølser av ulike slag sammen med rødkål med julesmak og tyskernes sunne sauerkraut - og han lager klassikeren brennende kjærlighet for de som både er travle og sultne. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Han visper potetmosen ekstra luftig med pisket krem, og justerer smaken på pølseblandingen med masse nykvernet sort pepper.

Det hele får et dryss med finkuttet vårløk før servering.

- Brennende kjærlighet er en rett som nok mange har laget på skolen, men som er fin å minne om. Jeg husker den fra boka «Fra boller til burritos» i heimkunnskapen på ungdomsskolen. Den er perfekt å lage når du har litt pølserester i kjøleskapet, sier Jan Robin.

MATEKSPERT: Jan Robin Ektvedt (28) er kjøkkensjef på Hitchhiker i Mathallen i Oslo. Han har jobbet på verdenskjente restauranter som Noma i København, og Fat Duck i Berkshire, England. Han har også gitt ut kokeboka «Gatemat». Foto: METTE MØLLER
MATEKSPERT: Jan Robin Ektvedt (28) er kjøkkensjef på Hitchhiker i Mathallen i Oslo. Han har jobbet på verdenskjente restauranter som Noma i København, og Fat Duck i Berkshire, England. Han har også gitt ut kokeboka «Gatemat». Foto: METTE MØLLER Vis mer

Pølser er ikke bare pølser. Det finnes masse bra kvalitetspølser på markedet, og nå i førjulsdagene er utvalget ekstra stort.

Jan Robin bruker medisterpølser og vossakorv når han lager pølsemat i julestria, til jul liker han best sine egne, grove og hjemmelagde, men har du wiener- eller grillpølser liggende, så duger det fint.

Julekrydder

Rødkål er nydelig tilbehør til både pølser, medisterkaker - og juleribba.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lag gjerne en stor porsjon, den kan godt stå noen dager når du først har laget den.

Siden det snart er jul putter Jan Robin litt ekstra godsaker i rødkålen.

- Rødkål med det lille ekstra. På rødkål så har jeg aldri en 100 prosent oppskrift. Helt fra læretida så har det vært en uskreven regel om at du kan ha i alt som får deg til å tenke på jul.

Kryddere som nellikspiker, kanel, appelsinskiver og solbærsaft er spennende å bruke. Og så har jeg i fiken, det blir godt, sier Jan Robin, som smaker rødkålen til med litt rosevannsirup.

Godt for fordøyelsen og immunforsvaret

Den norske surkålen bytter han ut med tyskernes sauerkraut.

Den er litt annerledes enn surkålen vi er vant med i Norge.

Sauerkraut er finsnittet fermentert kål med masse gode bakterier som skal være bra både for fordøyelsen og immunforsvaret.

Sauerkraut skal helst nytes kald, men den kan også varmes opp som vanlig surkål.

Ved oppvarming forsvinner mange av de gode bakteriene, men den gode smaken beholder du.

- Server kald sauerkraut sammen med en nystekt og saftig pølse. Det er en perfekt kombinasjon, sier Jan Robin.

Les også:
Pølser med 30 prosent grønnsaker: Ingen vil spise den selv, men alle vil servere den til barna sine

Brimi: Det har nærmest vært en potetrevolusjon

Mathybrider: Hamburger + hotdog = hamdog