Trekkes tilbake over hele landet:

Dagligvarekjede slår alarm etter funn av glasskår i tomatsild

Har du tomatsild fra Fiskemannen i skapet? Sjekk datoen før du spiser!

FARE FOR GLASSKÅR: NorgesGruppen trekker tilbake tomatsild fra sin unike Fiskemannen.
FARE FOR GLASSKÅR: NorgesGruppen trekker tilbake tomatsild fra sin unike Fiskemannen.Vis mer

(Dagbladet): Det er funnet en glassbit i et glass Tomatsild fra Fiskemannen. Produsenten kan ikke utelukke at dette kan gjelde flere glass, og trekker nå tilbake et helt parti, skriver NorgesGruppen i en pressemelding.

Produktet det gjelder er Fiskemannen Tomatsild 380 gram med holdbarhetsdato 12.07.2018, Lotnummer 1445017.

Det er kun tomatsild med denne kombinasjonen av holdbarhetsdato og lotnummer som er utsatt, og disse skal også være fjernet fra butikk.

Kaste eller levere tilbake?

Å spise glassbiter kan være ubehagelig - og medføre skade i munn og svelg. Har du et slikt glass hjemme, bør du kaste det eller returnere til butikken.

Vi anbefaler det siste, da du vil få refundert det produktet koster.

Meldepliktig

Når det er en feil ved en matvare som kan medføre helsefare eller skader, skal det meldes til Mattilsynet. Produsenter har plikt til å melde det inn, men du kan også ta kontakt direkte som forbruker.

Mattilsynet har samlet alle meldinger tilbaketrekkinger av produkter på én side; både meldinger om norske produkter og advarsler som Mattilsynet får fra det europeiske meldesystemet RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed).

For andre produkter er det Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap, DSB, som er riktig instans.

På tide med en sjekk i skapet?

Hittil i år er det hele syv matvarer som er trukket tilbake. Sist, iranske dadler fra Bama, Juicy dates, som det var mistanke om kunne være en smittekilde for hepatitt A.

55 TONN: Gilde trakk til bake hele 55 tusen kilo bogskinke etter funn av metallbiter. Foto: Gilde
55 TONN: Gilde trakk til bake hele 55 tusen kilo bogskinke etter funn av metallbiter. Foto: Gilde Vis mer

Produktene det gjelder er merket med best før-dato 10.06.2018, og lotnummer L3130429 eller L3130425.

Coop har trukket tilbake Änglamark økologiske tortillachips. Dette fordi det var funnet spor av gluten i produktet. For de aller fleste vil dette være uproblematisk, men dersom produkter viser spor av allergener de ikke er merket med, trekkes de alltid tilbake.

Tortillachipsene det gjelder er merket med best før dato 12. 06. 2018.

I årets første måned var det Gildes bogskinke som det var problemer med. Det ble funnet metallbiter i enkelte hermetikkbokser, og produsent Nortora så seg nødt til å trekke tilbake 55 tonn bogskinke fra Rema 1000, Coop og NorgesGruppens butikker.

Bogskinkene det gjelder er merket best før april 2019, og er merket med EDP-NR: 2844066 eller 2844074 og lotnummer 7401, 7402, 7411, eller 7412.

Alle tilbaketrekkingene finner du her.