Menneskehandel, slavearbeid og barnearbeid avslørt i Brasils kaffeindustri:

Dagligvarekjedene etter kaffeavsløringen: Innrømmer kritikkverdige forhold

Langt fra all kaffe i norske butikker er framstilt forsvarlig.

KAFFE MED BISMAK: Danwatch har avslørt store problemer i Brasils kaffeindustri. Foto: NTB Scanpix
KAFFE MED BISMAK: Danwatch har avslørt store problemer i Brasils kaffeindustri. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Dagbladet skrev nylig om rystende forhold i Brasils kaffeindustri.

BEKYMRET: Både Gunstein Instefjord, fagdirektør for handel i Forbrukerrådet (bildet) og dagligvarehandelen ser på kaffe som risikovare. - Arbeidsforholdene i kaffeindustrien er en kilde til bekymring. Ulike merkordninger kan være en viktig veileder for forbrukerne, sier Instefjord. Foto: Kjell Hakon Larsen
BEKYMRET: Både Gunstein Instefjord, fagdirektør for handel i Forbrukerrådet (bildet) og dagligvarehandelen ser på kaffe som risikovare. - Arbeidsforholdene i kaffeindustrien er en kilde til bekymring. Ulike merkordninger kan være en viktig veileder for forbrukerne, sier Instefjord. Foto: Kjell Hakon Larsen Vis mer

Menneskehandel, barnearbeid, utstrakt bruk av giftige kjemikalier og arbeid uten kontrakt, mange ganger også uten lønn, er noe av det det danske medie- og researchsenteret Danwatch avdekket i løpet av et ti måneders feltarbeid i det latin-amerikanske landet.

Store kaffeprodusenter som Nestlé og DJE (har kjøpt opp kaffehuset Friele) erkjenner problemene.

Matvarebransjen erkjenner problemene

Over 2,5 milliarder kopper kaffe drikkes i verden hver eneste dag, og nordmenn er blant verdens mest kaffedrikkende folk. Kaffe er ifølge merkeordningen Fairtrade den nest største eksportråvaren for utviklingsland, og over 120 millioner mennesker i over 70 land er avhengige av inntekter fra kaffeproduksjon.

ULOVLIG: På mange av Brasils kaffeplantasjer råder forhold i strider med brasiliansk lov, internasjonale avtaler og menneskerettigheter. Norske dagligvarekjeder er bekymret. Både Forbrukerrådet og dagligvarekjedene råder forbrukerne til å kjøpe kaffe som er omfattet av en merkeordning. Foto: DANWATCH
ULOVLIG: På mange av Brasils kaffeplantasjer råder forhold i strider med brasiliansk lov, internasjonale avtaler og menneskerettigheter. Norske dagligvarekjeder er bekymret. Både Forbrukerrådet og dagligvarekjedene råder forbrukerne til å kjøpe kaffe som er omfattet av en merkeordning. Foto: DANWATCH Vis mer

Kaffe er milliardindustri med et vell av aktører, også kriminelle. Dagbladet har forelagt vår artikkel for de store matvarekjedene. Flere uttrykker bekymring over forholdene.

Alle kjedene vurderer kaffe som «risikovare». Alle ønsker å rydde opp.

Tiltakene er ulike og enkelte kjeder, som Rema 1000, har ut fra svarene å dømme mer kontroll på kaffens opprinnelse enn andre.

DETTE GJØR COOP

 • Produksjon skal skje i henhold til Coops etiske retningslinjer. Selskapet erkjenner at man i kaffeindustrien ikke er garantert dette.
 • Samarbeider med produsenter, leverandører, fagforeninger, frivillige organisasjoner og myndigheter.
 • Følger opp medlemsforpliktelsene i Initiativ for etisk handel (IEH), som Coop var med å stifte i 2000.

Coop ser klart behov for nye retningslinjer.

- Vi erkjenner at det i varierende grad kan være kritikkverdige forhold hos råkaffeprodusenter, sier Coops kommunikasjonssjef Harald Kristiansen til Dagbladet.

DETTE GJØR REMA 1000

 • Kartla i 2014/2015 de mest risikoutsatte råvarene. Iverksatte tiltak sammen med kjedens kaffeleverandør Kjeldsberg.
 • Siden 2015 har all kaffe vært sertifisert, enten UTZ-sertifisert eller med Fairtrade-merket
 • Har innført standarder for ansvarlig innkjøp
 • Jobber kontinuerlig med landanalyse og risikovurdering.
 • Remas datterselskap Kolonihagen har eget kaffefond, med tiltak som skal bedre arbeidernes livskvalitet.
 • Kolonihagens leverandør Kaffa jobber med kaffebønder innen bærekraftig gårdsdrift.
 • Anser å sikre rettferdig handel og bærekraft i kaffeindustrien som en del av kjedens samfunnsansvar.
 • Har også et godt samarbeid med initiativ for etisk handel.

I likhet med det danske researchsenteret Danwatch påpeker flere av kjedene at problemene ikke bare gjelder kaffeindustrien og ikke bare Brasil. Liknende forhold er et problem i mange landbruksproduksjoner med manuelt arbeid og svake nasjonale institusjoner.

MÅ BESKYTTES: Inspektørene som reiser rundt på kaffeplantasjene i Brasil må ofte ha politibeskyttelse. Det kan oppstå heftige diskusjoner, som på bildet. Foto: DANWATCH
MÅ BESKYTTES: Inspektørene som reiser rundt på kaffeplantasjene i Brasil må ofte ha politibeskyttelse. Det kan oppstå heftige diskusjoner, som på bildet. Foto: DANWATCH Vis mer

Norgesgruppen: - Trist

Da journalistene fra Danwatch besøkte Brasil, var de vitne til at mennesker ble befridd fra slaveliknende arbeidsforhold av inspektører som ikke kunne gjøre jobben uten beskyttelse av væpnet politi.

- Det er trist å lese om slike forhold, sier Daniel Sellevoll, kommunikasjonsrådgiver i Norgesgruppen, som blant annet omfatter Kiwi, Meny, Spar og Joker.

DETTE GJØR NORGESGRUPPEN

 • Kontrollerer partnere jevnlig og tar opp spørsmål om arbeidsforhold.
 • Alle leverandører har signert Norgesgruppens Code of conduct, minimumskriterier som dekker grunnleggende krav til menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter og miljø. Kriteriene er basert på internasjonalt anerkjente FN- og ILO – konvensjoner.
 • Er medlem i Initiativ for etisk handel som gir kompetanse i systematisk arbeid for å styrke arbeidstakeres rettigheter, bedre arbeidsforhold og miljø.

Norgesgruppen har god kjennskap til Brasil gjennom mange års handel og erkjenner utfordringer, men kjenner seg ikke igjen i deler av Dagbladets artikkel. Det gjelder for eksempel bruk av bevæpnede vakter på farmerbesøk.

REMA 1000: All kaffe sertifisert

Som eneste butikkkjede oppgir Rema 1000 å ha full kontroll på alle egne kaffeprodukter i salg.

- Vår egen kaffeprodusent Kjeldsberg bruker bare sertifisert kaffe. Kjeldsberg er alene om dette i Norge, sier Kaia Andresen, sjef for samfunnsansvar og miljø i REMA 1000.

SJEKK EMBALLASJEN: Endel kaffe er knyttet til en merkeordning,endel er det ikke. vil du gjøre gode valg, sjekk emballasjen. Den økologiske pulverkaffen til Nescafe er setifisert, andre typer kaffe fra samme produsent er det ikke. Foto CHRISTIANSEN/TOMM W. Dagbladet
SJEKK EMBALLASJEN: Endel kaffe er knyttet til en merkeordning,endel er det ikke. vil du gjøre gode valg, sjekk emballasjen. Den økologiske pulverkaffen til Nescafe er setifisert, andre typer kaffe fra samme produsent er det ikke. Foto CHRISTIANSEN/TOMM W. Dagbladet Vis mer

Rema 1000 eier også Kolonihagen, som selger kaffe fra leverandøren Kaffa. All kaffe fra Kolonihagen/Kaffa er ikke sertifisert, men leveres av kaffefarmere innenfor bærekraftig landbruk.

10 prosent utenfor kontroll

Norgesgruppen tar problemet på alvor og ni av ti kaffeposer du får i Norgesgruppens butikker er sertifisert.

Dette er i tråd med hva Nestle oppgir: Selskapet har kontroll på 90 prosent. Problemene gjelder de resterende ti prosent.

Norgesgruppen jobber i følge Daniel Sellevoll med å øke andelen sertifisert kaffe, altså kaffe som kan spores tilbake til kooperativ.

Ønsker ikke boikott

Sosiale og miljømessige hensyn skal gjennomsyre alle beslutninger vi tar, sier Daniel Sellevoll i Norgesgruppen. Deres strategi er langvarige forretningsforhold med aktører som er regnet som anerkjente og seriøse.

Ingen av kjedene går inn for boikott

- Boikott er ingen god løsning, sier Coops Harald Kristiansen.

- Vi går i stedet inn for samarbeid med produsenter, leverandører, fagforeninger, frivillige organisasjoner og myndigheter.

Lager nye retningslinjer

Krav om sertifisering for kaffe kan være på trappene hos Coop.

- I Coop Trading, som er vårt felles innkjøpssamarbeid i Norden, har vi nylig besluttet å lage retningslinjer for hvordan vi håndterer risikoråvarer, herunder kaffe, sier Kristiansen.

MERKEORDNINGER DU KAN SE ETTER I BUTIKKEN

FAIR TRADE: Internasjonal merkeordning som gjennom handel, styrker bønder og arbeidere i fattige land. Fairtrade-standardene skal sikre bedre arbeidsforhold og handelsbetingelser og gjør det mulig for importører og forbrukere å bidra til mer rettferdig handel og utvikling i fattige land.

UTZ Certified: Merkeordning og et program for bærekraftig jordbruk lansert i 2002. Retter seg mot kaffe, te, kakao og andre produkter. UTZ-sertiserte kooperativer og produsentgrupper må rette seg etter en Code of Conduct med et sett av internasjonalt anerkjente kriterier for bærekraftig og profesjonell kaffedyrking som inkluderer forretningsmessig, sosial og miljømessig praksis.

RAINFOREST ALLIANCE: Rainforest Alliance er en internasjonal organisasjon som ble grunnlagt i USA i 1987. Sertiseringsordningen til Rainforest Alliance skal garantere at råvarene er produsert under verdige og miljøvennlige forhold.

Kilder: kaffe.no, fairtrade.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer