Dansk fiske avslørt: - Helt forkastelig

Hver vinter kommer danske trålere og fisker etter digre, norske kveiter. Det har vært forbudt siden 1980-tallet, men det har likevel aldri blitt stoppet.

BRYTER LOVEN: Her ser man danske fiskebåter drive ulovlig kveitefiske langs norskekysten. Reporter: Bjørge Dahle Johansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er vinter når de danske fiskebåtene dukker opp i norsk farvann. De kjører sakte langs kysten rett utenfor Arendal og Kristiansand. Fram og tilbake. Fram og tilbake.

Under båten henger trålens digre gap. Den fanger inn alt som kommer i dens vei. Inkludert digre, norske kveiter på over 100 kilo.

Om bord i båten som dupper i det kalde vannet er det hektisk aktivitet. Med jevne mellomrom høres plask. Når fiskerne om bord har skåret av vingene på de levende skatefiskene, kastes de tilbake i havet.

Fiske av kveite er forbudt i Norge og Sverige fra 20. desember til 31. mars. Likevel kommer danske trålere hver vinter og fisker etter kveite, skater og annen fisk. Norske myndigheter har i en årrekke mottatt detaljerte fangstrapporter fra de danske fiskerne, men har så langt ikke grepet inn. WWF karakteriserer fisket som miljøkriminalitet.

To trålere er nå anmeldt av Kystvakten for ulovlig fiske. Til Dagbladet forteller fiskerne at de ikke kjente til reglene om kveitefisket.

Hva gjør danske trålere i norsk farvann? Og hvorfor har ikke norske myndigheter reagert overfor de danskene trålerne dersom de bryter norske bestemmelser? Og hvorfor møter Dagbladet stengte dører når vi vil snakke om manglende regulering av fisket i Skagerak?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer