Alice satte eple i halsen, og ble reddet fra kvelningsdøden i siste liten

Datteren (1) holdt på å dø: - Er glad jeg ikke sto med mobilen

- Alle burde få delta på førstehjelpskurs, mener Paulina Brodd, som holdt på å miste datteren i kvelning.

MISTET BEVISSTHETEN: - Mitt viktigste budskap er at man må vite hva man skal gjøre når barnet setter noe i halsen. Det kan fort gå galt, sier Paulina Brodd, som er lykkelig for at det endte godt da datteren, Alice, satte eple i halsen og ble reddet av en forbipasserende. Foto: Instagram
MISTET BEVISSTHETEN: - Mitt viktigste budskap er at man må vite hva man skal gjøre når barnet setter noe i halsen. Det kan fort gå galt, sier Paulina Brodd, som er lykkelig for at det endte godt da datteren, Alice, satte eple i halsen og ble reddet av en forbipasserende. Foto: InstagramVis mer

Paulina Brodd (24) opplevde nylig alle foreldres store skrekk da hun var ute og handlet i hjembyen Göteborg. Datteren Alice (1) satt i vogna og spiste på et eple, da det gikk galt. Hun fikk eplet i halsen, og sluttet å puste.

- Jeg la henne over knærne og dunket henne i ryggen for å få opp eplekjøttet, som hadde satt seg fast. Det hjalp ikke, og Alice mistet bevisstheten, forteller Brodd til Dagbladet.

Saken har blant annet vært omtalt i den svenske avisa GT.

Fikk panikk

SKUMMEL OPPLEVELSE: - Alt går bra med Alice, men det var en skummel opplevelse, forteller en lettet Paulina Brodd. Foto: Instagram
SKUMMEL OPPLEVELSE: - Alt går bra med Alice, men det var en skummel opplevelse, forteller en lettet Paulina Brodd. Foto: Instagram Vis mer

Fortvilet og i panikk tok hun den livløse datteren i armene, og så seg omkring etter noen som kunne hjelpe.

En bil kom kjørende, men stoppet ikke, til tross for at Brodd signaliserte etter hjelp.

Plutselig så hun en kvinne komme gående et stykke borte, og begynte å løpe mot henne.

Kvinnen viste seg til alt hell å være utdannet dykkerinstruktør og instruktør i babysvømming. Hun var godt kjent med førstehjelp for barn. Kvinnen la Alice over knærne, slik moren hadde gjort, og dunket henne fem ganger i ryggen. Plutselig fløy eplekjøttet ut av halsen, Alice fikk puste - og begynte å gråte.

- Jeg husker alt som om det var i går. Jeg er så glad for at alt gikk bra, og for at jeg fikk så god hjelp. Dette kan skje alle, sier Brodd.

ENERGIBUNT: Alice, snart to år, fikk ikke varig men etter den dramatiske episoden. Foto: Instagram
ENERGIBUNT: Alice, snart to år, fikk ikke varig men etter den dramatiske episoden. Foto: Instagram Vis mer

Brodd og hjelperen dro sammen til sykehuset, der Alice ble undersøkt. Alt så ut til å ha gått bra. Mor og barn kunne reise hjem etter kort tid.

Vil advare andre

Brodd står nå fram i mediene i håp om at andre vil lære av hennes historie. Det aller viktigste er å følge med når barnet spiser, er hovedbudskapet:

- Man kan aldri forutse at barnet setter noe i halsen. Det kan skje helt ut av det blå. Jeg er utrolig lettet over at jeg var hundre prosent til stede, og at jeg ikke sto med hodet ned i mobiltelefonen, sier Brodd.

Hun oppfordrer alle til å lære seg førstehjelp, og til å oppfriske kunnskapen med jevne mellomrom.

FARLIG: - Hvert minutt teller, hvis luftveiene er blokkert, sier lege og leder i Norsk Folkehjelp Sanitet, Live Kummen. Foto: Norsk Folkehjelp
FARLIG: - Hvert minutt teller, hvis luftveiene er blokkert, sier lege og leder i Norsk Folkehjelp Sanitet, Live Kummen. Foto: Norsk Folkehjelp Vis mer

- Jeg har lyst til å lære meg mye mer om førstehjelp både for voksne og barn. Alle burde få et kurs i den viktige teknikken gratis. Hvem som helst kan havne i en situasjon der noen trenger hjelp, og alle burde være i stand til å hjelpe, synes Brodd.

Hvert minutt teller

- Historien til Paulina og Alice demonstrerer hvor viktig det er å lære seg førstehjelp og tilkalle hjelp tidlig. Små barn, som utforsker verden med alle sanser, er spesielt utsatt for uhell av denne typen, sier lege og leder i Norsk Folkehjelp Sanitet, Live Kummen.

Matbiter er aller vanligst å sette i halsen, opplyser hun, men også mynter, biter av leketøy og andre småting kan puttes i munnen, og deretter havne i luftveiene.

- Dersom et fremmedlegeme helt eller delvis blokkerer luftveiene, kan det bli farlig. I ytterste konsekvens kan det føre til kvelning, og da teller hvert minutt.

Det viktigste er å prøve å få opp fremmedlegemet.

- Hosting er aller mest effektivt, så barnet bør oppfordres til å hoste, dersom det er i stand til dette. Ved en fullstendig blokkering av luftveiene er ikke hosting mulig. Så lenge barnet er ved bevissthet, anbefales det da at man gir vekselvis fem harde slag mot ryggen, midt mellom skulderbladene, og fem harde raske støt mot øverste del av magen.

- Ring 113

Barn under ett år skal ikke gis støt mot magen. De skal i stedet gis fem ryggslag og fem brystkompresjoner vekselvis, anbefaler legen.

- Husk også å ringe 113 og tilkalle hjelp!

Dersom barnet mister bevisstheten må man starte hjerte-lungeredning, hvor man i tillegg ser etter fremmedlegemet i munnen før hver serie med innblåsinger.

Førstehjelp er ifølge Kummen først og fremst livreddende ferdigheter, som man må tilegne seg gjennom praktisk trening.

- Derfor oppfordrer vi alle til å ta et førstehjelpskurs. Dersom det er lenge siden sist, ta gjerne et kurs om igjen. Denne kunnskapen er ferskvare!

Lokallag i Norsk Folkehjelp og andre organisasjoner tilbyr ofte gratis førstehjelpskurs, så sjansen er stor for å finne et kurs der du bor, opplyser Kummen.