Knuste vinglass og melkeglass er restavfall

De fleste av oss kaster glasset feil sted

La det gå sport i å sortere søppelet riktig!

GLASS: Du vet kanskje ikke at knuste drikkeglass skal kastes i restavfall og syltetøyglass skal resirkuleres? Video/klipp: Didrik Sæther, reporter: Nicolai Aagaard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Å kaste søppel har blitt mye vanskeligere, for nå skal ting skylles, brettes og legges i forskjellige poser og kasser.

Bim Cornelia Kase
Kommunikasjonsrådgiver
Norsk Gjenvinning Norge AS, forteller at stort sett er folk flinke til å sortere søppelet sitt.
Bim Cornelia Kase Kommunikasjonsrådgiver Norsk Gjenvinning Norge AS, forteller at stort sett er folk flinke til å sortere søppelet sitt. Vis mer

Er du flink til å kildesortere?

Systemene for både innsamling og gjenvinning av emballasje varierer fra kommune til kommune, men noen retningslinjer gjelder overalt.

Selv om alt ligger til rette for at vi skal kaste riktig, er det fortsatt noen som slurver. Mange kaster feil og rengjør ikke emballasjen tilstrekkelig, for eksempel.

Kommunikasjonsrådgiver Bim Cornelia Kase i Norsk Gjenvinning AS sier at stort sett er vi blitt flinkere til å kvitte oss med søppel, men hårspraybokser og andre spraybokser må leveres som farlig avfall.

Spraybokser er farlig avfall

- Slike spraybokser skal ikke kastes i restavfallet, da de inneholder miljøskadelige stoffer som trenger ekstra høy temperatur for å uskadeliggjøres, forteller Kase.

Knuste melkeglass, ildfaste former, keramikk, krystall og kaffekopper skal kastes i restavfallet. Foto: Aase Dotterud
Knuste melkeglass, ildfaste former, keramikk, krystall og kaffekopper skal kastes i restavfallet. Foto: Aase Dotterud Vis mer

- Aluminiumsformer er også viktig å skylle i vann og kaste på glass og metall. Der ser vi at mange kan bli enda flinkere, understreker Kase.

Gjenvinning:

Gjenvinning betyr at ting plukkes fra hverandre til råvarer og settes sammen igjen til et nytt produkt. For eksempel kan en melkekartong bli til en ny melkekartong. Avfallet vi kaster er viktige råvarer i produksjonen av nye produkter.

Kilde: Norsk Gjennvinning

Kildesortering:

Kildesortering vil si at avfallet sorteres i ulike kategorier etter hvert som det oppstår. Hensikten er å oppnå størst mulig grad av gjenvinning.

Kilde: Norsk Gjennvinning

Hvis du er uheldig å knuste vinglass, så pakk det godt inn i papir og legg det i restavfallet. Foto: Dagbladet
Hvis du er uheldig å knuste vinglass, så pakk det godt inn i papir og legg det i restavfallet. Foto: Dagbladet Vis mer

Knuste kopper og glass er restavfall

Med glass- og metallemballasje menes emballasjen som er rundt næringsmidler (mat og drikke) og husholdningsartikler. Norsk Gjenvinning AS

Man det er faktisk slik at ikke alt glass skal legges i containeren for returglass.

- De fleste tenker at et knust vinglass, melkeglass eller en krystallbolle, skal gjenvinnes sammen med glass og metall. Men det er feil!, sier Kase.

Knuste kopper og glass, som ikke er emballasje, skal kastes i restavfallet.

Kases beste råd er å pakke det knuste godt inn i papir, slik at ikke renovatørene, som skal håndtere restavfallet skader seg.

Dersom drikkeglass, krystallboller, porselen, keramikk og ildfaste former blir blandet med glass- og metallemballasje, kan det i verste fall ødelegge kvaliteten på hele partier under gjenvinningsprosessen. Ildfaste former har nemlig et helt annet smeltepunkt og sammensetning enn glassemballasje, kan Kase fortelle.

Sorter riktig

Kase oppfordrer alle til å levere tomme glass- og metallemballasje på returpunktene eller på gjenvinningsstasjonene. Etiketter kan sitte på. Husk å skru av lokk før levering.

Mange lurer på skrukorken på melke- og juicekartonger. - De kan følge kartongen som er papiravfall, sier Kase.

Norsk Gjenvinning får ofte spørsmål om teposer:

- Legg teposen i matavfallet. Noen teposer er laget av nylon og de skal i restavfallet. I kommuner som ikke har utsortering av matavfall går teposene i restavfallet, er rådet fra Kase

Kase forteller at glass og metall kan gjenvinnes mange ganger og er et verdifullt råstoff.

- Det er viktig og nyttig at vi leverer mest mulig av slik emballasje, og at det ikke havner i restavfallet, sier hun.

- All innsamlet emballasje sorteres gjennom tre ulike prosesser; separering av metall fra glasset, fjerne forurensninger og fargesorterer glass.

Dette kan legges i containeren for glass- og metallemballasje:

 • Aluminiumsbeger
 • Aluminiumsfolie
 • Brusflasker og brusbokser uten pant
 • Glass
 • Glassflasker uten pant
 • Hermetikkbokser
 • Kork av metall
 • Lokk fra glass
 • Sprit-flasker, glass
 • Syltetøyglass
 • Sølvpapir
 • Telys (husk å plukke løs den lille metallbiten til veken)
 • Vinflasker
 • Ølflasker og ølbokser uten pant

- Når prosessen er ferdig, ender man opp med råstoff som har samme høye kvalitet som helt nytt materiale, forteller Kase.

Hva brukes returemballasjen til?

Kase forklarer at resirkulert glass brukes som råstoff til både Glasopor skumglass, Glava isolasjon og det eksporteres til glassverk i Europa, der det lages nye glassprodukter og emballasjeglass.

Resirkulert metall og aluminium går direkte til oss i Norsk Gjenvinning AS, som selger og eksporterer dette til smelteverk i Norge og utlandet. Gjenvunnet metall blir for eksempel til bildeler, arbeidsredskap, armeringsjern eller metallemballasje.

Hvor nøye skal emballasjen vaskes?

Kase sier at mesteparten av emballasjen vi omgir oss med er ren når den er tom.

- Hvor nøye skal vi vaske emballasjen?

- Det er enkelt å skylle emballasje som lukter med kaldt vann, som for eksempel melkekartonger, rømmebegre og emballasje til kjøtt og fisk.

- Emballasje som er vanskelig å rengjøre, som for eksempel størknet sjokoladepålegg eller en majonespose, krever mye varmt vann å få rent. Kast det heller i restavfallet, ikke i plastinnsamlingen, er rådet Kase gir. Norsk Gjenvinning ønsker seg emballasjen som ren og tørr.

Dette skal ikke legges i containeren for glass- og metallemballasje:

 • kopper
 • drikkeglass
 • steintøy
 • keramikk
 • porselen
 • krystall
 • lyspærer

Du kan lese mer om søppelsortering på www.grontpunkt.no og www.norskgjenvinning.no

Les også:

Én million plastflasker kjøpes hvert minutt. De truer kloden

Forskerne ble målløse da de ankom den ubebodde verdensarvøya.

Å kaste svarte søppel­sekker blir forbudt

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer