Taxfree, dagligvarebutikker og Vinmonopolet:

De hemmelige alkohol-rabattene

Det er lov å gi rabatter på alkohol og tobakk, men det er ikke lov å reklamere for det. Her er oversikten.

<strong>RABATT:</strong> Handler du alkohol eller tobakk i NorgesGruppens eller Coops butikker får du tilsvarende Trumf-bonus som om du handler melk eller brød. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
RABATT: Handler du alkohol eller tobakk i NorgesGruppens eller Coops butikker får du tilsvarende Trumf-bonus som om du handler melk eller brød. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Er du registrert kunde får du én prosent rabatt på alkohol og tobakk i alle Coop- og NorgesGruppens butikker. Dette er fullt lovlig, butikkene har bare ikke lov til å reklamere for det.

<strong>FRA EN PROSENT:</strong> Alle Trumf-medlemmer får fra 1 prosent rabatt på alle varer, også alkohol og tobakk, forteller Kristine Aakvaag Arvin. Foto: Kiwi
FRA EN PROSENT: Alle Trumf-medlemmer får fra 1 prosent rabatt på alle varer, også alkohol og tobakk, forteller Kristine Aakvaag Arvin. Foto: Kiwi Vis mer

- Vi gir Trumf-poeng på alle varer, også alkohol og tobakk, sier Kristine Aakvaag Arvin, informasjonssjef i Kiwi, til Dagbladet.

Alle deres medlemskunder får minimum én prosent bonus på alle varer de kjøper.

- De som har Trumf Visa får to prosent rabatt, mens er det «trippeltrumf» (jevnlige kampanjer der bonusen tredobles, red.anm.) får de 3 prosent på alle varer.

Kiwi har også utvidet bonus på ferskpakket fisk, frukt og grønt. Her får man 15 prosent bonus (16 prosent med Trumf Visa og 17 prosent på trippeltrumf).

- Dette er de viktigste sunne varegruppene, og her vi har lyst til å gi ekstra insentiver, sier Arvin.

Lekker til Sverige

Coop har en liknende bonusordning.

- Har du øl i handlekurven din, får du minimum én prosent kjøpeutbytte (noen ytterst få samvirkelag har høyere kjøpeutbytte enn én prosent). Bruker du Coops mastercard får du to prosent, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop.

Når det gjelder Coops verdikuponger, gis det imidlertid aldri rabatter på alkohol- og tobakksvarer.

- Det er ikke så mange som er klar over at man også får kjøpeutbytte på alkohol og tobakk, men sånn er lovverket - du kan få rabatt, men vi kan ikke reklamere for det.

Coop har ingen planer om å utfordre alkoholpolitikken i Norge, men Kristiansen peker på at det er en utfordring for bransjen når handel av snus, tobakk og alkohol flyttes ut av landet.

Dette sier lovverket:

«Reklame for alkoholholdig drikk er forbudt. Forbudet gjelder også reklame for andre varer med samme merke eller kjennetegn som alkoholholdig drikk. Slike varer må heller ikke inngå i reklame for andre varer eller tjenester. Departementet gir forskrifter om avgrensing, utfylling, gjennomføring av og unntak fra bestemmelsene i første ledd. Departementet kan gjøre ytterligere unntak fra forbudene når særlige grunner foreligger.»

Kilde: Alkoholloven

- Svenskehandelen øker dramatisk. Dette er handel som kunne blitt i Norge og sikret norske arbeidsplasser.

De én og to prosentene er kanskje et skritt på veien, men langt nær så mye som du kan spare på å handle alkohol og tobakk i Sverige.

Hos Rema 1000 går imidlertid rabatt-grensa før tobakk og alkohol. Med deres Æ-app får du rabatt på de ti vanligste varene du handler.

Ti prosent på taxfree

Travel Retail Norway, selskapet som driver taxfreeutsalgene på en rekke norske flyplasser, har også startet en bonusklubb. Her får du ti prosent rabatt på første taxfreekjøp, melder Flysmart24.no.

Dette gjelder også alkohol og tobakk, selv om de ikke har lov til å reklamere for det.

Vinmonopolet

Også i Vinmonopolets hyller skjuler det seg jevnlig rabatter. Prisene endres én gang i måneden, forteller Trond Erling Pettersen, kategorisjef i Vinmonopolet. Da kuttes prisen på en rekke varer.

- Prisnedsettelsene fastsettes av grossistene. De har mulighet til å sette ned prisen på produkter de ikke lenger skal ha i porteføljen, for å få sluttsolgt restlageret.

Tre ganger i året, 1. januar, 1. mai og 1. september har importører og grossister anledning til å fritt justere prisene, altså både opp og ned.

- Noen priser justeres opp, det kan være inflasjon eller valutaendringer, mens andre settes ned. Dette kan være for å sluttselge et sortiment, eller kanskje for å bytte prissegment?

Hvilke viner som settes opp - eller ned - i pris reklameres det naturlig nok ikke for. Listene over rabatter er tilgjengelig for vinpresse og -bloggere, men det er ikke så mange som dekker dette. Årsaken kan være at det ikke alltid er nok å se på prisen for å se om en vin er et godt kjøp.

Det varierer litt hvem som dekker dette, men noen vinskribenter som det kan være verdt å følge med på er Ulf Dahlheim, tidligere vinskribent for Adresseavisen, som nå driver Vinpuls.no eller sommelier Mona Haugen-Kind som driver bloggen Vinhøna. Begge disse omtaler jevnlig prisnedsettelser, og Vinhøna har akkurat nå en stor oversikt over septembertilbudene.

En annen mulighet er å melde seg på nyhetsbrev eller vinforum.

Vårt beste tips er også å spørre på Vinmonopolet, tidlig i måneden: hva er deres beste kjøp akkurat nå?

Store priskutt i september

1. september justerte polet prisen på 2666 varer. De fleste bare med noen kroner, men det er også mulig å spare tusenlapper.

Brillet Grand Siècle Grande Champagne er for eksempel satt ned over 2000 kroner, fra 5200 til 3199 kroner.

Ikke like store summer å spare, men prosentvis gode avslag, får du på blant annet rosévinen Iuzzolini Lumare, som er satt ned med 114,90 kroner fra 204,90 til 90 kroner.

VINSAMLER: Francois Audouze har en av verdens største og dyreste vinsamlinger - og en helt egen måte å åpne gamle viner på. Her viser han sin unike teknikk. Video: Nina Hansen og Torgeir Krokfjord / Dagbladet LES REPORTASJEN HER: https://www.dagbladet.no/nyheter/han-star-bak-de-superrikes-elleville-middagsluksus/70408864 Vis mer

Den italienske musserende vinen Enrico Crola Hallé Rosé er satt ned med 109 kroner fra 279 til 170 kroner, hvitvinen Vetrère Cré Bianco med 110 kroner fra 259,90 til 149,90og den britiske surølen Wild Beer isle of Avalon, satt ned med 70 kroner fra 234,90 til 164,90 kroner.

Det er ikke bare øl og vin som settes ned, for eksempel får du nå Solo Craft Gin fra Hellas til 349 kroner, ned 250 kroner fra 599, og Calvados Coquerel Bourbon Barrel er ned 219,90 fra 689,90 kroner til 470.

De aller fleste av disse er fra bestillingsutvalget.

På andre vin går prisutviklingen i stikk motsatt retning, som rødvinen Montesodi Chianti Ruffina. Den er satt opp 252,60 kroner; fra 334,90 til 587,50.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer