Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Beste restauranter i Oslo

De mest spennende restaurantene akkurat nå: Særlig én utmerker seg

BESTE RESTAURANTER I OSLO: Publiko er en av de beste restaurantene i Oslo akkurat nå. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
BESTE RESTAURANTER I OSLO: Publiko er en av de beste restaurantene i Oslo akkurat nå. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Robinson og Fredag tråler seg gjennom restaurantjungelen hver eneste uke. Vi ba restaurantløven Robinson fortelle om de beste stedene akkurat nå.

Hva er den mest positive restaurantopplevelsen du har hatt i år? Og hvorfor?


Publiko, fordi de serverer kreative, vakre og ambisiøse retter uten at stemningen blir andektig og stiv. Og uten at bankkortet går i oppløsning.

Palace Grill er litt "glemt" oppi alt nynordisk-styret, ignorert av Michelin, ikke lenger stappfullt hver dag og driver litt på sida av alle gastrobistroene og rødbet-og-tartar-restaurantene som popper opp overalt. Men mat og service like fullt i internasjonal toppklasse. En av Oslos beste opplevelser.

Mens Nodee Sky ikke forsvarte sitt skyhøye prisnivå med så mye mer enn beliggenheten, var Xeast i Nydalen var kreativt asiatisk med nordisk twist i spennende, up and coming omgivelser. Den koreanske kimchi-ribba og Pekinganden deres gir vann i munnen, fortsatt, bare jeg tenker på det.

Kolonialen Bislett: Anbefales varmt av Dagbladets restaurantløver. Foto: John T. Pedersen
Kolonialen Bislett: Anbefales varmt av Dagbladets restaurantløver. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Den uortodokse pizzarestauranten Teatro i Stortingsgata var også en positiv overraskelse. Også er selvfølgelig eks-Maaemo-sommelier Pontus Dahlströms gjenoppstandelse på Kolonialen Bislett en fryd! Utbrent Maaemo-mann med lavere skuldre smaker skikkelig godt.

Det er også vanskelig å komme utenom Le Benjamin nederst på Grünerløkka. I år som i fjor – og flere år før det – er dette en favoritt. Har ennå til gode å bli skuffet her. Kombinasjonen ur-franske delikatesser og rimelig pris er vanskelig å slå. Et fransk alternativ verd å merke seg er knøttlille Ostebutikken, også den på Grünerløkka.

Vi tar også med at Arakataka stadig holder stand, at Kverneriet er blant de aller beste, nye hamburgerrestaurantene, at Bass helt øverst på Løkka ble møtt med begeistring av både anmeldere og publikum da den åpnet, Nord og Natt på Tøyensenteret traff blink, at «oppussingen» av Bacchus på Kirkeristen var høyst vellykket – og gjenoppstandelsen av byens storstue Grand Café var gledelig.

OSLOS BESTE BURGER?: Kverneriet er en god kandidat. Foto: Thomas Rasmus Skaug 
OSLOS BESTE BURGER?: Kverneriet er en god kandidat. Foto: Thomas Rasmus Skaug  Vis mer

Og selvfølgelig, Maemo, landets eneste 3-stjerners Michelinrestaurant, imponerte.

Hvilke trender har holdt seg og hvilke nye har kommet til?

Gourmetbistroene der superkokker skal strippe ned og folkeliggjøre seg er trend nummer én. "Teknisk dyktig kokk lager liksom-enkel mat på jordfargede tallerkener i forsøksvis nedstrippet lokale". Slik kan den trenden oppsummeres.

Ellers går det jo påfallende mye i beter, på kjøkken med ny-nordisk profil. Økologiske beter. Tartar, rabarbra og en rødbet-rett på menyen, må man liksom ha. Naturvin-trenden er kanskje ikke helt ny, men har forsterket seg i 2016. Til glede for noen – og ergrelse for andre.

Det dukker fortsatt opp en del Asian-fusion etableringer. Steder som serverer ramen (japanske nudler), er på full fart inn. Og den kinesiske dim sum-trenden synes å vedvare. Ellers kan man få inntrykk av at på krydder- og urtefronten har mange kokker gjenoppdaget estragon. Og løpstikke! Denne tørkede urten skal plutselig strøs overalt.

Mange steder ønsker å kombinere bar-stemning med høye kjøkkenambisjoner. Ellers kan det se ut som om den tradisjonelle tre-retteren (forrett, hovedrett, dessert) er på vikende front. Nå er det flere små- og mellomretter som gjelder mange steder.

Autentisitet en helt gjennomgående trend i fjor i år og i neste år. Røykovnen skal være fra Oklahoma, maismelet fra Mexico eller kokken fra Okinawa, eller så er det ikke noen vits, liksom.

Andre mattrender som holder stand: Streetfood, gourmetburgere, håndtverkspølser & mikrobrygget øl.

Mens spanske tapasbarer kanskje er på vikende front, til fordel for peruansk-japansk nikkei-tapas, for eksempel på Nikay i Folketeaterpassasjen, som Robinson og Fredag mente ikke lever helt opp til hypen. Tror også at vegansk mat er i ferd med å få et alvorlig oppsving, med mer ambisiøse steder enn anemisk hare krishna-cuisine og gamledagers Vegeta?

Hvilke av klassikerne har holdt seg best?

Palace Grill er nevnt før. Alex Sushi er antageligvis stadig en av byens beste for sushi- og sashimi-elskere. Stattholdergården er en klassiker i ordets rette betydning – og klassikere går aldri av moten. Skur 33 holder standhaftig stand der nede på Akershuskaia. Italiensk sjømat er ingen døgnflue. Ei heller franske brasserier når det gjøres så helhjertet og vedvarende superb som på Le Benjamin. Paris, Oslo blir ikke bedre enn i Søndre gate 6 på Løkka. Bon Lio og Pjoltergeist, hvis de er gamle nok til å kalles klassikere.

Hvilke ting knytter det seg mest spenning til neste år?

Når det gjelder tilskudd, knytter det seg store forventninger til Sabi Omakase i Vikaterrassen. Robinson og Fredag ser for seg scener fra kultfilmen «Jiro dreams of Sushi», og har hørt de mest fantastiske ting om Omakase i Stavanger, med sine sitteplasser til bare seks gjester om gangen. Åpner etter planen i Oslo første kvartal av 2017. Med verdens tredje beste sushikokk som svinger knivene! Skal Alex endelig få konkurranse om å servere top notch sushi i hovedstaden?

Og det blir også spennende å teste Restaurant A l'Alaise på Majorstuen. Får Le Benjamin konkurranse om fransktoppen i Oslo?

Les også:

Restaurantmat til 20 kroner

Saftig kjøtt: Kokketrikset de færreste kan

Dette er verdens beste restaurant

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media