<strong>SMØRDUFT:</strong> Til tross for at de ostealternativene er helt veganske, dufter begge to overraskende sterkt av smør.
SMØRDUFT: Til tross for at de ostealternativene er helt veganske, dufter begge to overraskende sterkt av smør. Vis mer

Smakstest av revet, vegansk alternativ til ost:

De nye «ostene» får strykkarakter: - Dette er helt jævlig. Beklager språket

Vi har smakt på to veganske alternativer til ferdigrevet ost. De imponerte ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vegansk revet «ost»? Er det nytt?

Kim André Asserson og Maria Varkøy fra ostesmørbrødrestauranten Melt på St.Hanshaugen i Oslo ser spent på de to fatene med revet «ost» de har foran seg.

<strong>VEGANSK:</strong> Kim André Asserson og Maria Varkøy fra Melt har testet to veganske toppinger som er på markedet.
VEGANSK: Kim André Asserson og Maria Varkøy fra Melt har testet to veganske toppinger som er på markedet. Vis mer

I høst lanserte Synnøve et vegansk alternativ til ost, i skivet og revet form - og det finnes også et alternativ som heter Pizzaschmelz, revet topping som skal egne seg spesielt godt til å smelte, for eksempel på pizza - eller som her - i ostesmørbrød.

Sammen med de to ostesmørbrødkokkene har vi testet de to revede veganostene, og dommen var ikke nådig:

- Hvis du er vegan, dropp å spise «ost». Det tenker jeg når jeg spiser dette. Det der er ikke ost, men det er heller ikke noe godt alternativ, sier Asserson.

Vegansk eller vegetarisk?

Etterspørselen etter vegansk ost er ikke stor i ostesmørbrødrestauranten, ifølge Asserson. Siden åpningen av Melt på forsommeren har de bare fått et par forespørsler.

I butikkene derimot, har de veganske osteerstatningene fløyet ut av hyllene. Synnøves veganost var utsolgt fra samtlige butikker Dagbladet sjekket i Oslo, men skal være tilbake i butikk i løpet av denne eller neste uke.

Animalsk vs vegetarisk løpe

Løpe - eller løype - er en enzymblanding som brukes for å få melkemassen til å skille seg i produksjon av ost. Vanlig løpe lages ved å bruke enzymer fra kalvemager, mens mikrobiell løpe dyrkes frem i laboratorier, gjerne med muggsoppbase i bunn.

På Melt bruker de vegetarisk ost i flere av sandwichene. Ikke bare fordi den er vegetarisk, men også på grunn av smaken.

Ifølge Asserson bruker Tine mikrobiell løpe i sin ost, noe som gjør den vegetarisk.

Melt bruker ost fra flere leverandører, og ikke alle er vegetariske. Hvilken ost som brukes i de ulike sandwichene er smakstilpasset, men alle ostesmørbrødvariantene kan fås med vegetarisk ost.

Som en feit pasta
Innholdet i de to veganske ostealternativene er nesten som som en slags feit pasta eller deig uten gjær: Vann og stivelse er blandet med kokoslje, endel stabilisatorer, fargestoffer og konserveringsmidler.

Dessverre imponerer ingen av dem:

- Hvis dette er standarden, kommer vi aldri til å servere vegansk ost her.

<strong>PÅ TESTBENKEN:</strong> Go'Vegan fra Synnøve og Vilmersburger Pizzaschmelz fra Glasoft.
PÅ TESTBENKEN: Go'Vegan fra Synnøve og Vilmersburger Pizzaschmelz fra Glasoft. Vis mer

Go'Vegan inneholder: Vann, modifisert stivelse (potet, mais, ris), kokosolje (13%), vegetabilsk protein (ris), salt, vegetabilsk fiber (akasie, sikori), kalsiumkarbonat, vegansk aroma, stabilisator (tarakjernemel), konserveringsmiddel (sorbinsyre), fargestoff (betakaroten, paprikaekstrakt), vitamin B12

Pizzaschmelz: Vann, kokosolje (25%), modifisert stivelse, salt, surhetsregulerende middel (matriumcitrat, sitronsyre), aroma, farge (betakaroten), antiklumpemiddel (potetstivelse).

Pizzaschmeltz Go'Vegan Tine First Price
Energi (kcal)317220355307
Fett25132723
Mettet fett22121718
Karbohydrater232507
Sukker00,100,1
Proteiner00,12818
Salt221,21,1

Slik testet vi

Vi har smakt oss gjennom revet gulost med hjelp av Kim André Asserson og Maria Varkøy fra ostesmørbrødrestauranten Melt på St.Hanshaugen i Oslo. Asserson er kokk og en av gründerne bak Melt-restaurantene i Trondheim og Oslo, og har bred erfaring som kokk på alt fra Michelin-stjernerestauranten Mathias Dahlgren til eget home-dining-konsept.

Vi har sett på duft, utseende, smelteegenskaper og smak både i fast og smeltet tilstand. Vi smakte på osten som den var, rett fra posen - og smeltet, mellom to skiver i et toastjern.

Testen er gjennomført som en blindtest. Priser er hentet inn fra butikker i Oslo i uke 43.

Go'Vegan

<strong>PLASTSMAK:</strong> En av testerne måtte spytte ut denne.
PLASTSMAK: En av testerne måtte spytte ut denne. Vis mer

Produsent: Synnøve
Vekt: 200 gram
Pris: 41,90 kroner på Meny
Kilopris: 209,5 kroner

Utseendemessig ser denne ut som en blanding av gulost og cheddar, men lukten som slår mot oss sier noe litt annet. Det lukter først innestengt og av plastemballasje, som går over i en duft av pulversmør.

I ustekt tilstand er osten hard og kornete, og kunstig på smak. Vi sitter også igjen med en fettete smak i munnen.

Osten smelter bra i toastjernet, og det er tilløp til den deilige litt seige ostesmelten, men det er også det beste vi kan si om den.

Dessverre oppfører seg mer som en ostesaus eller dipp enn en gulost. Det dufter fortsatt av plastemballasjen, har en litt limete konsistens i munn, og er emmen på smak.

- Dette er helt jævlig. Beklager språket, men dette er helt forferdelig.

Wilmersburger Pizzaschmelz

Produsentens kommentar:

- Vårt revet alternativ til ost har blitt tatt godt imot i veganmiljøet, og blant allergikere. Salget har så langt gått over all forventning. Våre veganske alternativer har blitt testet opp mot markedsleder, og her har særlig den revede varianten scoret mye bedre enn konkurrentene, spesielt på smelteevne. Det er synd at ostesmørbrødkokkene ikke likte vårt alternativ til ost, sier Preben Owren, kategorisjef i Synnøve Finden.

Produsent: Clasoft GmbH
Vekt: 250 gram
Pris: 79,89 kroner på Kiwi
Kilopris: 315,56 kroner

Denne toppingen er slående smørgul på tallerkenen, og det er også akkurat det den både lukter og smaker, både i fast og smeltet tilstand.

Også denne gir den litt fettete munnfølelsen etter vi har spist den.

For en som aldri har spist veganske oster, var dette verre enn jeg trodde. Jeg ser ikke poenget. Kim André Asserson

Når pizzasmelten har smeltet ser det mer ut som temperert smør, og etter testen må vi dobbeltsjekke ingredienslisten for å se at det ikke har sneket seg inn noe smør i den veganske blandingen likevel.

<strong>SMØRBOMBE:</strong> Den er smørgul, den lukter smør - og den smaker smør...
SMØRBOMBE: Den er smørgul, den lukter smør - og den smaker smør... Vis mer

- Det lukter og smaker som det «smørpulveret» som du kan ha på popkorn på kino. Dette har ikke noe med ost å gjøre.

- Måtte jeg ha valgt mellom én av de to ville jeg ha gått for denne, men jeg ville aldri betalt for å spise noen av disse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer