IMPONERT: Jeg ante ikke at de hadde så fresh mat på McDonald's sier Nina Kristoffersen. Hun jobbet der mens hun gikk på skole, men har ikke vært der på mer enn 13 år.
IMPONERT: Jeg ante ikke at de hadde så fresh mat på McDonald's sier Nina Kristoffersen. Hun jobbet der mens hun gikk på skole, men har ikke vært der på mer enn 13 år.Vis mer

Test av burgerkjedenes salater:

De sunnere nyhetene: - Er dette virkelig McDonald's?

Det er 13 år siden sist kokken var på McDonald's. Det blir ikke like lenge til neste gang.

- Det her er virkelig fresht! Jeg ante ikke at du kunne få dette på McDonald's, sier kokk Nina Kristoffersen begeistret.

Kristoffersen er sousjef på Statholderens Mat & Vinhus, og ble sammen med kollega Joachim Lindgren kåret til Årets grønne kokk i fjor. Nå sitter hun på McDonald's på Majorstuen i Oslo og ser på to nette bokser med salat som står foran henne.

Bønner, bulgur, grønnkål, råkost, kylling og edamamebønner ligger lagvis. Hadde det ikke vært for at det ligger i tynn plastemballasje og ikke på et Norges-glass, kunne vi nesten trodd vi var på fotoshoot med en matstylist.

På oppdrag for Dagbladet har hun smakt seg gjennom salater hos burgerkjedene McDonald's, Burger King og Max. De to første har nye salater på menyen i år, og det er McDonald's som imponerer mest.

- Det er 13 år siden jeg var her sist. Men det blir nok ikke 13 år til neste gang, sier Kristoffersen.

Hun kunne gjerne spist begge de to nye salatene fra McDonald's igjen, aller helst den midtøsten-inspirerte med hummus, mojosaus og og edamamebønner.

- Det er ikke salat når man friterer kyllingen

Kristoffersen er positiv til at burgerkjedene har begynt å servere salater, slik at man har et alternativ til burgerne, men det er én ting Kristoffersen skulle sett fjernet fra menyen til Burger King og Max: Fritert kylling.

- Det er ikke salat når man friterer kyllingen.

Begge kjedene har alternativer med grillet kylling, så her kan du velge selv. Kristoffersen er ikke i tvil om hva hun ville ha valgt.

Selv om noen faktisk foretrekker salat, er det ikke til å stikke under en stol at mange velger salat fordi det er et sunnere alternativ.

Da kan det være greit å være klar over at det ikke alltid er færre kalorier i salaten enn burgerne.

Gode på hver sin ting

Selv om en kjede skilte seg spesielt positivt ut, har alle kjedene sine forser.

Burger Kings-salat er frisk og enkel, og er rett og slett sidesalaten deres med kylling på toppen. Det er ikke mye fiksfakserier, men selve salten er frisk og sprø, og dette vil alle like.

McDonalds-salatene har den beste emballasjen om du skal ta med deg maten og spise ute. De beger-lignende boksene kan holdes med en hånd, og salaten ligger godt nedi.

FLATE BEGER: Burger Kings salat-emballasje funker fint om du skal sitte ved et bord å spise, men som take away, er begrene fra McDonald's mye bedre egnet.
FLATE BEGER: Burger Kings salat-emballasje funker fint om du skal sitte ved et bord å spise, men som take away, er begrene fra McDonald's mye bedre egnet. Vis mer

Max har det største utvalget av salater. Når du bestiller kan du også velge mellom flere dressinger, og om du ikke ber om å få den ved siden av, vender de dressingen inn i salaten for deg.

Det er dessverre ikke nok denne gangen. For mens kjøkkensjefen gjerne drar tilbake til McDonald's, og kunne vurdert den ene Burger King-salaten, ville hun ikke dratt tilbake til Max.

For når alt kommer til alt, er det smaken som er viktigst.

Slik testet vi

  • Vi har smakt på to salater fra hver av de tre store burgerkjedene i Oslo: Burger King, McDonald's og Max.
  • Kokk Nina Kristoffersen, soussjef på Statholderens Mat & Vinhus har hjulpet oss å vurdere salatene.
  • Kristoffersen har tidligere jobbet på McDonald's, men har ikke vært der på mange år.
  • Testen er ikke gjennomført som en blindtest.
  • Vi besøkte Burger King i forbindelse med en lansering, så her var kjøkkenet klar over at vi testet salaten, mens vi handlet mat på Mc Donald's og Max på vanlig måte.
  • Max hadde flest varianter, så her måtte vi gjøre et utvalg. Vi gikk for en vegetarsalat og en med kylling, og spurte personalet om anbefalinger / bestselgere.

Max: Caesar Halloumisalat (Lakto-ovo)

HALLOUMISALAT: Med litt færre smaker, litt mindre dressing og en grillet halloumi i stedet for fritert, kunne denne nådd høyere opp. Men det ble for fett.
HALLOUMISALAT: Med litt færre smaker, litt mindre dressing og en grillet halloumi i stedet for fritert, kunne denne nådd høyere opp. Men det ble for fett. Vis mer

En stor og mettende salat med så mange smaker at det er nesten vanskelig å identifisere alle sammen. Det smaker i hovedsak isbergsalat med caesardressing og fritert ost.

Selve salaten består blant annet av isbergsalat, lollo rosso, og noen sleipe grønne ruccola- eller spinatblader som har sett bedre dager.

Her er bokhvete blandet med maiskorn, ørsmå biter av grillet paprika og ananas, og litt annet smågrønt - og på toppen ligger en halloumiburger.

Denne er fritert, og ikke spesielt morsom på smak. Det blir også litt voldsomt med frityrsmaken sammen med all den majonesbaserte dressingen.

- Det er mye mat i denne i forhold til de andre, men når halloumien ikke er god, da hjelper ikke det.

Max: Sweet Mustard crispy kyllingsalat

FOR TUNGT: For mye dressing, sammen med fritert kylling og hvetekorn gjør dette til en alt for stor porsjon. Så inneholder en porsjon også 439 kcal.
FOR TUNGT: For mye dressing, sammen med fritert kylling og hvetekorn gjør dette til en alt for stor porsjon. Så inneholder en porsjon også 439 kcal. Vis mer

Akkurat som halloumisalaten består Max' bestselgersalat består av så mange forskjellige smaker at de går litt over i hverandre.

Denne har ulike salattyper, hvetekorn, spinat, eple, paprikabiter, agurk, mais og tomat. Rødløken på reklamebildet er dessverre ikke med i vår porsjon.

Dressingen er blant de bedre i testen, men den er alt for søt, og de har vært litt for rause med den.

- Dette er junk, forkledd som salat. Med litt mindre dressing, en dæsj syre og god, grillet kylling, hadde vi hatt en klar firer.

Burger King: Long Chicken Salad

FRITERT: Burger Kings salt er enkel, toppet med biter av fritert kyllingfiet.
FRITERT: Burger Kings salt er enkel, toppet med biter av fritert kyllingfiet. Vis mer

Dette er en frisk og fin salat, med hjertesalat, grønnkål, små strimler av rødkål og gulrot, samt cherrytomater og agurk, toppet med fritert kyllingfilet.

Dressingen er av italiensk type og er klassisk industriell. Den kommer ved siden av, så du kan selv regulere mengden.

Selve salaten er superfresh, dressingen som kommer ved siden av er klassisk masseprodusert kjedelig, og den friterte kyllingen er litt tørr.

- Når man først skal ha salat, synes jeg det er greit å droppe det friterte. Det gir ikke noe ekstra.

Testens sterkeste treer.

Burger King: Grilled Chicken Salad

ENKEL OG GOD: Saftig kyllingkjøtt med god grillsmak.
ENKEL OG GOD: Saftig kyllingkjøtt med god grillsmak. Vis mer

De to Burger King-salatene består av nøyaktig det samme, men er toppet med fritert eller grillet kylling. Den grillete kyllingen falt best i smak.

Kyllingkjøttet har god grillsmak, og er saftig og godt. Dressingen kommer ved siden av, og anbefales - uten vil det bli litt tørt og kjedelig.

Kristoffersen roser bruk av både grønnkål og rødkål.

- Den var ikke dum, denne her! Men det er ikke så mye mat i den at jeg ville blitt mett om jeg skulle spise denne til middag.

McDonald's: Salat Hoisin

FRESH: Mettende, praktisk, og med ingredienser som holder seg godt.
FRESH: Mettende, praktisk, og med ingredienser som holder seg godt. Vis mer

Fresh salat som er lagt lagvis i beger. Her er bulgur, grønnkål, råkostsalat og kylling.

Salaten er rask å bestille, den står ferdig i kjøleskapet. Hoisin-dressingen med sesamfrø ligger i en separat pose, slik at du kan ta den på selv, når du serverer.

Kyllingen smaker godt, men den er i litt små biter, og kyllingsmaken forsvinner litt i de andre smakene.

Bulgurkornene gjør at dette vil mette litt.

- Det er ikke veldig avansert, de kunne gjerne spicet den litt opp, men det er godt.

McDonald's: Salat Hummus

BEST I TEST: Hummus-salaten på McDonald's imponerte vår ekspert. Denne kjøper hun gjerne igjen.
BEST I TEST: Hummus-salaten på McDonald's imponerte vår ekspert. Denne kjøper hun gjerne igjen. Vis mer

Her var salaten der alt klaffet. Den imponerer stort for å være en burgerrestaurant-salat.

- Er dette virkelig McDonald's?

Hummusssalaten inneholder selvsagt hummus, i tillegg til linser, edamame, råkost, grønnkål, kylling og en sterk mojosaus.

Her er det gode teksturer, fra hummus og myke linser til råkost og edamamebønner. Dette er rett og slett spennende.

- Denne er friskere og bedre enn hoisinsalaten, det er så mye smak her!

- Min klare favoritt, både på McDonald's - og av alle kjedene.