MUFFINS:  Poteter kan også brukes i muffins. Foto: Thomas Zdrankowski 
MUFFINS:  Poteter kan også brukes i muffins. Foto: Thomas Zdrankowski Vis mer

Oppskrifter med potet:

De ukjente potetrettene

Lær av restaurantene som trykker poteten til sitt bryst. Prøv potet i forretten og desserten.

Kremet mandelpotetsuppe, potet i vannbakkels eller kanskje iskrem med søtpotet?

- Poteten kjenner ingen grenser, du kan variere i det uendelige, sier Tore Nådland Sømme, kjøkkensjef ved Sanguine Brasserie og Argent Restaurant i Operaen i Oslo.

De siste fire månedene har han lagd potetretter sent og tidlig.

Denne uka byr han på resultatet; en sjuretters meny der alle rettene har innslag av potet.

Tidligere har han laget liknende temauker med sopp og asparges.

Lei av å skrelle poteter? Prøv dette potettrikset.

Sømme oppfordrer nordmenn til å våge litt mer med poteten.

- Det verste som kan skje er at det ikke smaker godt, sier han.

Potetrisotto

På temamenyen i restauranten i Operaen denne uka finner du alt fra røsti av norske gårdspoteter til reinsdyr med fjellmandelkrem og risotto på folvapotet. Det aller meste spennende er likevel dessertene, mener kjøkkensjefen.

- Potet i muffins og pai smaker nydelig, sier han.

POTETDESSERT: Restaurant Argent i operaen tilbyr blant annet søtpotetpai (til venstre) og søtpotetiskrem (i midten) denne uka. Foto:RESTAURANT ARGENT
POTETDESSERT: Restaurant Argent i operaen tilbyr blant annet søtpotetpai (til venstre) og søtpotetiskrem (i midten) denne uka. Foto:RESTAURANT ARGENT Vis mer

Som avslutning på potetmenyen tilbyr han blå kongo i vannbakkels, potetmuffins med ost, gresskar- og kaffekrem, søtpotetpai med kandiserte plommer og salte pekannøtter og søtpotet- og sjokoladekrem med krydret søtpotetiskrem.

BLÅ KONGO: Vil du servere noe spektakulært, prøv å få tak i potetsorten blå kongo. Koker du den med skallet på, beholder du den flotte blåfargen. Foto: FRUKT.NO
BLÅ KONGO: Vil du servere noe spektakulært, prøv å få tak i potetsorten blå kongo. Koker du den med skallet på, beholder du den flotte blåfargen. Foto: FRUKT.NO Vis mer

En del av Sømmes eksperimenter ble ikke vellykkede, men det skal ikke poteten ha skylda for.

- Vi prøvde for eksempel å lage consommé av selve poteten. Det ble en slimete grøt. Løsningen var å bruke skallet. Steker du skallet hardt, slik at det blir crispy, blir consomméen kjempegod, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Det er mange meninger om hva som gir poteten best smak. Dagbladets matskribent Andreas Viestad mener poteten blir best med kjærlig juling.

Potetball hver uke

Noen satser på potet hele året. Neste uke starter fire unge og halvunge med bakgrunn fra foodtruck, restaurant- og kaffemiljøet en restaurant der poteten skal løftes og hedres.

- Vi gleder oss, sier Dan Alexander Nypan, daglig leder i restaurant Lokk og medeier i den nye restauranten Pila, oppkalt atter nærmeste nabo, et svært piletre. Restauranten ligger ved Akerselva i Oslo.

ÅPNER SNART: Nye restaurant Pila, like ved Doga, et stor piletre og Akerselva i Oslo. Her blir det nordisk sesongbasert mat, og mye potet. Foto: DAN ALEXANDER NYPAN
ÅPNER SNART: Nye restaurant Pila, like ved Doga, et stor piletre og Akerselva i Oslo. Her blir det nordisk sesongbasert mat, og mye potet. Foto: DAN ALEXANDER NYPAN Vis mer

Den nye restauranten kommer til å ha potetball hver torsdag.

POTETCONSOMMÉ: Kjøkkensjef Tore Sømme på restaurant Argent på Operaen strevde lenge før han klarte å lage den perfekte consomméen med potet. Foto: Thomas Zdrankowski 
POTETCONSOMMÉ: Kjøkkensjef Tore Sømme på restaurant Argent på Operaen strevde lenge før han klarte å lage den perfekte consomméen med potet. Foto: Thomas Zdrankowski  Vis mer

- Vi elsker poteter og tror det er et marked for potetball hos langt flere enn sunnmøringer, sier han.

Pila starter med en klassisk variant av potetball. Etterhvert ønsker kokken å leke seg med nye varianter. Det kan bli potetball med både oksehale og sylta kålrot.

Restauranten har inngått samarbeid med en gård på Nøtterøy og vil blant annet ha «banka nøtterøy-potet» på menyen. Med det menes en kokt potet, som er presset flat og deretter fått en omgang med smør eller olje i stekepanna.

Poteten har i noen år vært foraktet i endel kretser. Forbruket har sunket drastisk fra dengang potet var obligatorisk på middagsbordet. Nypan synes det er urettferdig, det får være nok lavkarbo.

- Poteten er noe av det viktigste vi har. Det er potet vi er vokst opp med, det er den som har holdt liv i oss i generasjoner, sier han.

På Pila skal det serveres kortreiste grønnsaker, kjøtt, fisk, urter - og gode norske poteter.

- Norske poteter er jo i verdensklasse, sier Nypan.

Les også: Brimi: Det har nærmest vært en potetrevolusjon.

Husmannskost

På michelinanbefalte restaurant Smalhans i Oslo er poteten flittig brukt.

POTETSNACK: Kjøkkensjef Karl Thorbjørn Andersen  på Smalhans serverer gjerne små poteter som snacks. Oppskriften finner du nedenfor. Foto: SMALHANS
POTETSNACK: Kjøkkensjef Karl Thorbjørn Andersen  på Smalhans serverer gjerne små poteter som snacks. Oppskriften finner du nedenfor. Foto: SMALHANS Vis mer

- For oss er poteten like populær nå som før. Vi kommer til å bruke den like mye i framtiden, uavhengig av moteretninger, sier kjøkkensjef Karl Torbjørn Andersen.

Står det ikke potet på bordet, er han raskt ute med «kor er poteten?»

Andersen koker, steker, moser og baker poteten, etter sesong og hva han har lyst på.

- Jeg elsker å jobbe med potet, for den er så anvendelig! Den kan bearbeides på så mange ulike måter, men enkelheten i en kokt potet skal man ikke fnyse av. Jeg elsker nypoteten om sommeren, med bare litt maldonsalt og smør, røkt pølse og kål til, sier han.

CONSOMMÉ: Når du har lyst til å imponere. Foto: Thomas Zdrankowski 
CONSOMMÉ: Når du har lyst til å imponere. Foto: Thomas Zdrankowski  Vis mer
POTTINS: Små muffins du fint kan spise til frokost. Foto: Thomas Zdrankowski 
POTTINS: Små muffins du fint kan spise til frokost. Foto: Thomas Zdrankowski  Vis mer
SØTPOTETISKREM:  Når du vil servere potet til dessert.  Foto: Restaurant Argent
SØTPOTETISKREM:  Når du vil servere potet til dessert.  Foto: Restaurant Argent Vis mer

Les også:
Visste du at jordskokken hadde samme rolle som poteten før den ble danket ut av poteten?
Du trenger bare å kunne disse tre potetsalatene.
Jordskokk smaker nydelig, for eksempel sammen med potet.