Dehydrert? Vann ikke best!

Vann er ikke best for væskebalansen. Både melk, juice og brus fungerer bedre, viser ny studie. Se hva du bør drikke når.

VANLIG Å TIPPE: De fleste vil tenke at vann er best for væskebalansen, men en studie viser at vann kommer helt ned på tiendeplass.
VANLIG Å TIPPE: De fleste vil tenke at vann er best for væskebalansen, men en studie viser at vann kommer helt ned på tiendeplass. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vann er ikke den beste drikken for å bevare riktig væskebalanse over tid. Det viser en skotsk studie der 13 forskjellige drikker ble testet for evnen til å opprettholde væskebalansen i kroppen. Studien har blant annet blitt omtalt av CNN.

«Vinneren» ble i stedet skummet melk, foran væskeerstatning. Deretter følger helmelk og appelsinjuice. Cola tar en femteplass, mens vann havner helt nede på tiendeplass.

Overraskende? Ikke for ernæringsfysiolog og doktor i idrettsvitenskap, Therese Fostervold Mathisen, som jobber som førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold.

- Nei, det er en kjent sak at vann øker det kroppen oppfatter som væskeoverskudd. I all kroppsvæske har vi en viss salt- og partikkelkonsentrasjon for å sikre at cellene våre fungerer normalt. Om du kun heller på med vann, vil du «vanne ut» denne konsentrasjonen. Da får nyrene beskjed om å skille ut det som nå oppfattes som et overskudd.

Dette kommenteres også av professor Ronald Maughan ved St. Andrew’s University, som står bak studien. Skal væsken bidra til å rehydrere deg godt, altså oppnå god væskebalanse over tid, må det du drikker også inneholde salter og partikler. Da vil væsken tas opp saktere i kroppen enn rent vann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer