GODT KRYDRET: Alle disse rettene ser avanserte ut, men er det ikke.  Prøv oppskriftene på blåskjell, lammespyd og bakt aubergine og grillede grønnsaker. Dette er grillmat alle kan lykkes med. Foto: METTE MØLLER
GODT KRYDRET: Alle disse rettene ser avanserte ut, men er det ikke.  Prøv oppskriftene på blåskjell, lammespyd og bakt aubergine og grillede grønnsaker. Dette er grillmat alle kan lykkes med. Foto: METTE MØLLERVis mer

Deilig krydret på grillen

Kokk Jan Robin Ektvedt byr på grillmat for deg som ikke er grillproff - og gjerne vil prøve noe annet enn pølser og biff. 

Har du lyst til å prøve noe nytt på grillen? Uten å være redd for å mislykkes? Kokk Jan Robin Ektvedt har svaret.

Det kan være lurt å ta en tur til en innvandrerbutikk eller velassortert matbutikk først. Godt krydder er viktig for å lage gode smaker, og Jan Robin bruker ofte krydder fra Asia eller Midtøsten.

Røff salat

- Lammespyd er godt å grille og morsomt å servere. Du kan krydre kjøttdeigen med det du ønsker, og både chili og koriander er godt i. Jeg liker å krydre den med spisskummen og sumac, et litt syrlig krydder fra Midtøsten. Pass på at det er godt med fett i lammekjøttdeigen, fettet blir ekstra smakfullt på grillen, sier Jan Robin.

Han griller lammespydene direkte på grillrista på hard varme, slik at de ikke skal sette seg fast i rista.

De fristende, gyllenbrune spydene serverer han sammen med en frisk salat av couscous og grønnsaker, samt en supergod og godt krydret grillet aubergine.

- Dette blir som en grov baba ganoush. En litt røff salat som serveres i aubergineskallet, sier Jan Robin, og løsner innmaten på den bakte auberginen med en skje.

Innmaten blander han med litt tahini, som består av malte sesamfrø og er en av hovedingrediensene i hummus, og finhakket rødløk og persille.

Aromatisk

Grønnsaker på grillen kan lages både som tilbehør eller en egen rett. Jan Robin griller skjærgårdsløk og små neper med stilken på.

- Skjærgårdsløk er sommerløken, og du kan bytte ut rødløk og kepaløk nå i sesongen. Den er som en vårløk med litt tykkere stamme og mer løk nederst, og veldig god å grille, sier Jan Robin.

Grønnsakene får et dryss med togarashi før servering. Det er et asiatisk chilikrydder som er veldig aromatisk og godt til grillmat. Prøv det gjerne også på fisk eller svin.

Jan Robin minner om at grillen er en anvendelig varmekilde, og man må ikke begrense seg til bare å bruke grillrista. Sett gryter og panner på grillen, og tenk på grillen som en stor kokeplate.

- Blåskjell på grill er enkelt og veldig godt. Legg dem i en kjele eller aluminiumsform og sett på lokket. Det blir så god smak av røyken og den kraftige varmen, sier Jan Robin.