Tid for lam:

Deilig mos til lammemiddagen

Er det i år du skal slå til med ny farge på mosen?

FESTFIN POTETMOS: Vil du gjøre poteten klar for høstfesten, lag små topper som du gratinerer i ovnen. Foto: FRUKT.NO
FESTFIN POTETMOS: Vil du gjøre poteten klar for høstfesten, lag små topper som du gratinerer i ovnen. Foto: FRUKT.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Butikkene lokker med årets ferske lammekjøtt. Lite passer bedre til lammelåret enn en god mos, eller stappe, om du vil.

Det første vi tenker på med mos er ofte kålrotmos. Men det finnes utallige grønnsaker som blir en bedre utgave av seg selv om du moser dem. Framgangsmåten for å lage mos er stort sett lik. Litt smør, en skvett fløte, salt og pepper - mer skal ofte ikke til.

Det er bare å prøve med ulike råvarer. På en-to-tre får lammemiddagen en ny vri.

Rotgrønnsaker er ikke bare allrounderen gulroten, den søte kålroten, den småstygge jordskokken, den jordaktige rødbeten og den nøtteaktige pastinakken.

FARGER PÅ BORDET: Du kan lage mos av utallige grønnsaker. Her brokkoli, kålrot og rødbet. Foto: FRUKT.NO
FARGER PÅ BORDET: Du kan lage mos av utallige grønnsaker. Her brokkoli, kålrot og rødbet. Foto: FRUKT.NO Vis mer

Du finner mange flere, som chioggiabete, nepe, sellerirot, pepperrot og gule beter. Mange butikker har et stort utvalg akkurat nå.

Fargene spenner fra hvitt og gult til oransje, rødt og lilla. Du kan serverer mos i alle høstfargene om du er litt kreativ.

Det ikke være rotgrønnsaker heller. Hva med en smaksrik mos av brokkoli eller blomkål? Dagbladets matspaltist Andreas Viestad, slår et slag for blomkålmos med ost, krydder og urter. Sammen med den bruker han gjerne en frisk dillolje.

Blokål smaker også nydelig til fisk. Har du prøvd nøtte- og frøpanert fisk med blomkålmos

Potetmos til fest

Norsk lammekjøtt regnes for å være i verdensklasse. Sammen med potetmos er det en klassiker. Vil du piffe den opp, bruk mandelpoteter. De er melne, koker raskt og mosen får en flott lysegul farge.

Smaken kan du variere ved å blande inn for eksempel hakkede urter eller stekt sopp. Timian er spesielt egnet stekt lammekjøtt.

Du kan også gjøre en vri på vanlig potetmos med litt ost, for eksempel parmesan.

Spektakulær mos

Festfin blir potetmosen også om du lager småtopper og gratinerer i ovnen til de blir gylne og fine. Du kan også blande søtpotet og vanlig potet for en mer uvanlig og festfin mos.

Gresskar lar seg også villig mose, og blande med andre smaker. Vil du gå for det spektakulære, prøv å få tak i potetsorten blå kongo. finner du den, kok den med skallet på. Da beholder den blåfargen.

BLÅTT TIL LYST: Får du tak i potetsorten Blå kongo, er det bare å slå til. Kok den med skallet på. Da beholder den fargen. Foto: FRUKT.NO
BLÅTT TIL LYST: Får du tak i potetsorten Blå kongo, er det bare å slå til. Kok den med skallet på. Da beholder den fargen. Foto: FRUKT.NO Vis mer

Blå mos mot rosa lammekjøtt, kanskje med litt sopp og løk, burde være en høstmiddag vennene dine husker lenge.

Det er lett å avskrive rotgrønnsakene. Men de regnes som grunnmuren i det norske kjøkkenet og gir maten sødme.

Det er i røttene plantene lagrer alle de viktige næringsstoffene som skal livnære den delen av planten som vokser over jorden.

Jo mer rot, jo bedre, altså.

Vil du vente med å mose til pinnekjøttet kommer, er det bare å skjære rotgrønnsakene grovt, krydre og legge dem på et fat.

Ovnsbakte rotgrønnsaker med sitron smake både søtt og friskt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer