SKJULTE EGENSKAPER: Fiskeretten ceviche er ikke bare lekker å se på.  Ifølge vår kursleder på Kulinarisk Akademi skal den være redningen for hangover. Søramerikanske kilder hevder at den også skal få fart på sexlivet. Foto: BON APPETIT/NTB/SCANPIX
SKJULTE EGENSKAPER: Fiskeretten ceviche er ikke bare lekker å se på.  Ifølge vår kursleder på Kulinarisk Akademi skal den være redningen for hangover. Søramerikanske kilder hevder at den også skal få fart på sexlivet. Foto: BON APPETIT/NTB/SCANPIXVis mer

Slik lager du ceviche:

Deilig og potent streetfood fra Peru

Den peruanske fiskeretten er ikke bare magisk god, det sies også at den skal kurere fyllesyke og få fart på sexlivet.

- Denne slår, garantert sier kokk Marius Myrstrand og deler ut hvit fisk, hvitløk, lime og chili til folket.

SØR-AMERIKANSK: Kanskje kommer den fra Peru, kanskje fra Mexico. Mange gjør krav på opphavet. Ceviche får du i utallige varianter. Peruanerne kaller marinaden leche de tigre, et passende navn på en het kraft, som altså sies å kunne kurere fyllesyke. Foto: BON APPETIT/NTB/SCANPIX
SØR-AMERIKANSK: Kanskje kommer den fra Peru, kanskje fra Mexico. Mange gjør krav på opphavet. Ceviche får du i utallige varianter. Peruanerne kaller marinaden leche de tigre, et passende navn på en het kraft, som altså sies å kunne kurere fyllesyke. Foto: BON APPETIT/NTB/SCANPIX Vis mer

«Folket» er i denne sammenheng et 20-talls nordmenn som hver har punget ut godt over tusenlappen for å lære seg gatemat på Kulinarisk Akademi, matskole og kunnskapssenter for mat i Oslo.

Tømmermenn

Første rett ut er «ceviche leche de tigre» fisk i tigermelk, ifølge Myrstrand også en hangoverkur. Kan det være mulig?

Vi sjekker med søramerikanerne, de som fant opp ceviche. Hva heter fyllesyke på spansk? Resaca. Påstanden stemmer.

Beretninger om tigermelkens helende egenskaper dukker opp. Et nettsted hevder at tigermelken til og med kan vekke opp folk fra døden. Og får fart på sexlivet. Kursdeltakerne er edru og av den kontrollerte typen. Men livet er langt. Godt å være forberedt.

Kokt uten å være kokt

Antagelig kjenner du den søramerikanske retten allerede. Peruanske restauranter har poppet opp i Norge de siste årene.

Ceviche er også blitt en yndet rett i norske middagsselskaper.

Dagbladets matskribent Andreas Viestad beskriver ceviche som en «tilsynelatende umulighet». For ceviche er fisk som er kokt uten å være utsatt for varme.

Fisken marineres i limesaft, så syrlig at proteinene brytes ned og fisken «kokes», uten at det er det den blir.

Ceviche kan være sterkt kost. I Lima serverte far og sønn en ceviche med søtpotet og så mye chili at de lo mens matskribent Viestad gråt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utallige varianter

Retten serveres på utallige vis, med mango, med skalldyr, med ingefær, appelsin og avokado - og mye mer.

Dagens ceviche hos Kulinarisk akademi har mye chili og serveres med bakt søtpotetpure og puffet mais.

«Tigermelken» består av fiskekraft og vikingmelk med chili, hvitløk og stangselleri. Noen bruker epler også. På et kvarter er retten ferdig, fisken bader i den deiligste tigermelk.

GATEMAT: Ceviche serveres også som gatemat. Og var den enkleste retten å tilberede på  Kulinarisk Akademis street food-kurs. Foto: TINE FALTIN
GATEMAT: Ceviche serveres også som gatemat. Og var den enkleste retten å tilberede på  Kulinarisk Akademis street food-kurs. Foto: TINE FALTIN Vis mer

I løpet av kvelden skal kursdeltakerne i Mathallen gjennom sju retter fra alle verdens gatehjørner, men mange spiser rubb og stubb. Så godt er det.

En god fest kan dukke opp når du minst venter det. En dårlig dag også. Det beste er å ha ceviche-ingrediensene klare. Da er redningen nær.

Bor du sentralt, finnes redningen i søndagsåpne butikker. Fisk, chili, hvitløk og masse sitrus er det viktigste.

Skal du lage ceviche i dag, anbefaler vi en tur i frysedisken. Fisk som skal spises rå, bør fryses først for å bli kvitt parasitter, med mindre du får tak i sushi-godkjent rå fisk.

Så er det bare å koke i vei, uten å koke.