Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Harry Hole-stiftelsen

Deler ut Nesbø-millioner

Årets ålreite dame trodde hun fikk SMS-spam. Nå deler hun ut millioner.

NOEN GANGER ER DET ÅLREIT: Jo Nesbø delte i dag ut prisen for årets «ålreite dame». Det var Sonja Helene Moen som fikk prisen - og som dermed fikk være med på å bestemme at SOS-barnebyer mottar to millioner kroner fra Harry Hole-Stiftelsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NOEN GANGER ER DET ÅLREIT: Jo Nesbø delte i dag ut prisen for årets «ålreite dame». Det var Sonja Helene Moen som fikk prisen - og som dermed fikk være med på å bestemme at SOS-barnebyer mottar to millioner kroner fra Harry Hole-Stiftelsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dagbladet var til stede da Jo Nesbø i dag delte ut den årlige prisen for «Ei ålreit dame». Den gjeve prisen deles ut gjennom Harry Hole-stiftelsen, og det er Sonja Helene Moen fra Stjørdal som i år er prisvinner.

Prisen på to millioner kroner går imidlertid ikke til den ålreite dama, men hun har sammen med stiftelsens styre vært med på å bestemme at pengene i år skal gå til SOS-barnebyer.

BLIR SATT PRIS PÅ: Sonja Helene Moen ble svært paff da hun skjønte at hun faktisk skulle få prisen. En SMS fra Jo Nesbø? - Det må være reklame fra Bokklubbene, eller no'. Foto: Kiwi
BLIR SATT PRIS PÅ: Sonja Helene Moen ble svært paff da hun skjønte at hun faktisk skulle få prisen. En SMS fra Jo Nesbø? - Det må være reklame fra Bokklubbene, eller no'. Foto: Kiwi Vis mer

Vinneren av årets pris er leder i Kiwi-butikken i Stjørdal. Det var slett ikke gitt at hun skulle ende opp som sjef, ifølge Nesbø. Hun fikk barn svært tidlig og står bare med niårig grunnskole som formell utdannelse.

I begrunnelsen for hedersprisen heter det at Sonja får prisen fordi hun har brakt egne erfaringer inn i jobben som næringslivsleder.

- Som leder er hun bevisst på jobben de gjør, og at bakgrunn og bagasje spiller liten rolle, lyder det.

- Hun ønsker å inspirere andre næringslivsledere til å tørre å satse mer på mangfold. Selv mener hun mangfoldet blant butikkmedarbeiderne gjør mye godt for arbeidsmiljøet og kundenes trivsel, sa Nesbø under utdelingen på Restaurant Schrøder i Oslo.

Fikk en SMS

Sonja forteller at prisen kom svært overraskende. Det begynte med en tekstmelding. Der sto det:

Hei Sonja!

Det er Jo Nesbø som skriver til deg. Jeg er musiker og forfatter, men kontakter deg i forbindelse med at Harry Hole-stiftelsen skal gi ut en pris. Kan jeg ringe deg?

(Gjengitt fra Sonjas hukommelse, altså.)

- Jeg reagerte slik folk flest ville svart om de fikk en melding fra Jo Nesbø. Det vil si - jeg svarte selvsagt ikke. Meldingen kom en gang utpå ettermiddagen, og jeg tenkte at det var en eller annen reklame, forteller hun.

SOS-BARNEBYER: Den veldedige organisasjonen mottok i dag to millioner kroner fra Harry Hole-stiftelsen. Jo Nesbø røpet at inntektene fra hans neste bok også vil gå til stiftelsen som i dag har over 60 millioner i kapital. Boka skal for øvrig hete «Innbyggere 990». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SOS-BARNEBYER: Den veldedige organisasjonen mottok i dag to millioner kroner fra Harry Hole-stiftelsen. Jo Nesbø røpet at inntektene fra hans neste bok også vil gå til stiftelsen som i dag har over 60 millioner i kapital. Boka skal for øvrig hete «Innbyggere 990». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Men, dagen etter ringer noen til Kiwi-butikken og vil prate med Sonja.

Etter den mystiske oppringningen på jobben lovte Sonja høflig, mest for å bli kvitt den plagsomme mannen, at jo, hun skulle svare på SMS-en.

Det gjorde hun, og svaret kom raskt. Det handlet om prisen «Ei ålreit dame», og da mente Sonja at hun hadde fått rett i sine antakelser. Men, Nesbø skrev også at «du får google litt før vi prater sammen».

- Da ble jeg stressa. Og så ringte Jo, og jeg kjente umiddelbart igjen stemmen. Jeg så paff at jeg egentlig ikke fikk med meg mye av den samtalen.

- Hvordan har de klart å finne fram til ei helt vanlig dame på Stjørdalen? tenkte Sonja og fikk hjerteklapp og ble selvsagt veldig stolt.

Ble gravid på ungdomsskolen

Sonjas liv har ikke vært bare enkelt. Det er å bli gravid så tidlig gjorde veien framover veldig kronglete, forteller Sonja.

- Jeg gikk faktisk på ungdomsskolen da jeg ble gravid. Og det å få barn som 16-åring får noen konsekvenser.

Sonja forteller at hun ble en snakkis rundt omkring i nærmiljøet. Mange hadde sterke meninger om den gravide jenta som ikke hadde skole - og ikke hadde jobb.

Men, hun hadde kjæreste. Og de flyttet sammen, fast bestemt på at de skulle å klare å ri av stormen.

- På en måte kan jeg skjønne at folk var bekymret, men jeg var egentlig mest opptatt med egne, moderlige bekymringer - der jeg gikk trilleturer og lurte på om barnet hadde det varmt nok.

Det var vrient å få seg en ålreit jobb uten skole og med et lite barn hjemme. Sonja begynte ikke på frisørlinja, som egentlig var planen. Og jobber var det langt mellom. Hun klarte å få noen dagmamma-oppdrag, øvde på å klippe hår på familiemedlemmer - og fikk tjent noen få kroner.

- Da jeg var 20, fikk jeg mitt andre barn. Det gjorde ikke akkurat ting enklere sånn jobbmessig. Det er ikke mange som vil ansatte en tobarnsmor på 20 år, uten utdannelse.

Gjennom ei venninne fikk Sonja jobb på nærbutikken, men ikke etter en stund ble hun gravid. Igjen.

Men, etter svangerskapet kom Sonja tilbake. Og hun imponerte etter hvert nok til å bli gjort til nestleder. Og en dag ringte regionsjefen og ba om en kaffe.

- Det var da det virkelig snudde. Jeg takket først nei til tilbudet om å overta en nystartet butikk. Men, han sa en ting som gjorde at jeg torde. Han ba meg prøve noen uker - og så vurdere om det var noe for meg å være sjef, sier hun og legger til:

- Det er så viktig at folk tror på deg og gir deg tillit og ansvar.

Livets lære

Og akkurat det har Sonja tatt med seg videre. I dag driver hun en butikk hvor hun har ansatt folk med svært forskjellig bakgrunn.

- Alexander er tørrvaresjef. Han har jobbet hos meg i fem år. Det var foreldrene som kom til meg og spurte, forteller hun.

Alexander har Downs syndrom. Foreldrene kom til butikken og fortalte Sonja at han hadde så godt av å komme arbeid - og ba om at han skulle få den muligheten.

- Jeg tenkte: «Dette skal jeg tørre!» Det var lett å se paralleller til mine egne erfaringer. Og dessuten var det en ære å bli tildelt den tilliten. Det var mye å sette seg inn i, men det har vært en fantastisk berikelse. Og han gjør en kjempejobb.

MANGFOLD: Sonja H. Moen mener at mangfoldet både øker trivselen og gjør kundene blidere. Foto: Kiwi
MANGFOLD: Sonja H. Moen mener at mangfoldet både øker trivselen og gjør kundene blidere. Foto: Kiwi Vis mer

Det er også andre medarbeidere med utfordrende utgangspunkt som jobber hos Sonja.

- Det er mange flerkulturelle, flere med tung bagasje og som kan slite med motivasjonen. Og kanskje har man droppet ut av skolen. Men, gjennom arbeid får man muligheten til å bygge opp selvtilliten. Og det er så artig og givende å se på folk som sakte, men sikkert gjenvinner arbeidsgleden, sier hun.

- Ikke så rent sjelden ser vi at folk blir motivert til å ta førerkort og til og med gjøre ferdig videregående for å få studiekompetanse. Kanskje får de lagt seg opp nok penger til å kjøpe seg en leilighet også.

Sonja har også en oppfordring til alle som er i posisjon til å sette folk i arbeid:

- Alle som har mulighet til å gi folk arbeid, burde tenke på dette. Det handler om gleden av å bidra til å gjøre livet litt bedre til folk rundt seg. Det å åpne hjerterommet og kjenne på hvor fantastisk det er å ta vare på mennesker - det finnes neppe en bedre følelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media