Denne vinen drikker du til kalkunen

Den beste kalkunvinen

Ekspertenes beste tips til kalkunmiddagen.

ÅRETS SISTE RØDE: Her får du ekspertenes beste vintips til kalkunmiddagen. FOTO: Geir Bølstad / Dagbladet
ÅRETS SISTE RØDE: Her får du ekspertenes beste vintips til kalkunmiddagen. FOTO: Geir Bølstad / DagbladetVis mer

Vinmonopolet holder for første gang i historien åpent på selve nyttårsaften, og du rekker ennå å skaffe deg vin til årets siste dag. Er du en av mange som skal servere kalkun nyttårsaften, og som er usikker på hva du skal ha i vinglasset? Vi spurte noen av landets vineksperter til råds. Her får du deres anbefalinger.

Heidi Iren Hansen, vinkelner ved Kulinarisk Akademi, anbefaler en pinot noir fra New Zealand til nyttårsfuglen. Seresin Momo Pinot Noir 2014, New Zealand (basis), Varenr.: 1097101. Pris: 189,90.

-Denne vinen har nok av den saftige fruktigheten man trenger mot litt tørrere kjøtt, som kalkun. I tillegg er tanninene myke og runde, og den fine syren renser også opp i litt fett tilbehør, sier hun.

Vinkelner i Norsk Sommelier Utdannelse, Dan Lystad, ville valgt en rød nord-italiener til kalkunmiddagen. Fenocchio Barbera d'Alba Superiore 2014, Italia (basis), Varenr.: 759901. Pris:159,90.

-En vin laget på en saftig, litt fyldig Barbera-drue vil funke fint til kalkun med klassisk tilbehør. Denne varianten har moderate tanniner og en frisk, syrlig karakter. Husk å servere den litt kjølig, cirka 13-14 grader. Da smaker den best, uttaler han.

Vinkelner og drikkeekspert, Liora Levi, foreslår Matua Marlborough Pinot Noir 2014/2015, New Zealand (basis), Varenr.: 8053901. Pris:139,90.

-En bærpreget og fruktig vin med lite tanniner og god syrlighet som gjør den til et godt følge til fugl, som er forholdsvis magert kjøtt, tipser hun.

Er du ute etter et hvitt alternativ, kan du velge en A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2015/2016, Sør-Afrika (basis), Varenr.: 1695701. Pris: 162,90.

- Secateurs har florale toner, gul frukt og fin syre. Den er et godt følge til fjærkre da den har en lett fylde som gjør at den takler rikere retter enn bare fisk og skalldyr, opplyser hun.

Les mer:

Nyttårsaften: Tips og triks for perfekt kalkun

Brimi nyttårsmat: Slik gjør du det godt og enkelt