Anmeldelse av Øyamaten

Den beste Øyamaten: - Høyt nivå!

Det er mye å velge mellom. Unngår du fellene, kan du spise mat på toppnivå.

HA ØYA MED DEG: Dette er det beste du spiser på Øyafestivalen i år. Foto: C. Sjuve
HA ØYA MED DEG: Dette er det beste du spiser på Øyafestivalen i år. Foto: C. Sjuve Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For en dag! Øyafestivalen kunne ikke ha vært heldigere med været når de etter to års pandemipause endelig åpner portene for tusenvis av publikummere i Tøyenparken i Oslo.

Da Kings of Convenience åpnet ballet fra hovedscenen med velkjente toner, kunne Dagbladets matjournalister sukke henført over det som skulle vise seg å være festivalens beste rett.

Du skal ikke bare skue maten på utseendet. Flere av årets beste retter så ganske kjipe ut, men leverte så til de grader varene!

Mattilbudet på øyafestivalen er så bra at dette kunne blitt en stor suksess - selv uten musikk på scenene. De gruser de fleste andre matfestivalene i landet.

Det ble rabalder da Månefestivalen i Fredrikstad annonserte at de ville gjøre hele festivalmenyen vegetarisk. På Øyafestivalen er halvparten av matbodene plantebaserte, og det er fint lite misnøye å spore. Her har de hatt bærekraft, økologiske råvarer og plantebasert mat i fokus i mange år, så dette er noe publikum er godt vant med.

Engangsplasten er borte, det er lett å resirkulere, det føles ikke billig, bare veldig 2022.

Vi smakte oss igjennom mat fra alle stedene. Og bare så det er sagt: Nivået er kjempehøyt på de beste stedene.

Vaquera Verde

Den beste Øyamaten: - Høyt nivå!

Burger plate, aka torta & totopos til 185 kroner

Her er det zuacamole, beans, pickled onion & sour cream.

Denne bønneburgeren er vel mer en salgs meksikansk sloppy joes enn burger, med lyst brød, bønnemiks, syltet agurk og en avokoadokrem.

Vi elsker en god, sølete burger, men dette blir for mye søl og for lite oomph! Det er for mye brød i forhold til fyll, og det er lite tygg her. Tortillachips hjelper på tekstur, men avslører også at det er altfor lite salt, og det blir bare tamt.

Vaquera verde serverer Oslos beste taco, sist vi testet, men dette blir dessverre bare slapt.

Kumi

Den beste Øyamaten: - Høyt nivå!

Vi spiste: Gumbo med black beans, ris, spring onions, koriander, mango og pico de gallo til 159 kroner

En raus porsjon kjedelig ris med hakkede grønnsaker - altså vårløk, bønner, koriander og mango - holder ikke i den skarpe konkurransen på Øyafestivalen. Denne faller dessverre helt igjennom. Dette smaker mest av tirsdag-etter-lekser, mangler raffinement og idé.

Lysklæt

Den beste Øyamaten: - Høyt nivå!

Vi spiste: Pulled beets & roots i burgerbrød med linser, salat, løk og hjemmelaget coledslaw til 159 kroner

Burgeren med pulled beets er av de mindre fristende å se på i testen. Her tyter det ut i alle bauger og kanter, vi er bekymret for søl og rødbetflekker på klærne. Det er ingenting i denne burgeren som er dårlig. Det er bare lite spennende, ikke minst sammensetningen. Det er ingen elementer som bryter med noe, noe sterkt, noe veldig salt, noe syrlig - eller noe med skikkelig krønsj kunne tatt denne fra meeeh til meget god.

Momo chhe

Den beste Øyamaten: - Høyt nivå!

Tofu rutabaga dumplings til 145 kroner og chilled cucumber til 35 kroner.

Kålrabidumplings høres kult ut, men disse var dessverre ingen hit. Det så heller ikke veldig spennende ut. Selve dumplingene var ikke dampet nok, tofuen smakte fint lite, og noe litt for sterk saus på toppen drepte det lille som var av kålrabismak. Den krispy bønnesalaten som fulgte med var ganske kul.

Agurksalaten derimot er en vinner, fast og sprø med chilisaus gjør dette til en superfresh snack. Verdt en reise alene, som det heter.

AJI nikkei

Den beste Øyamaten: - Høyt nivå!

Vi spiste: Sopaipillas pollo til 89 kroner

Sopaipillas er friterte gresskarbrød fra Latin-Amerika, dette er fylt med salat, vårløk, kylling, løk og tomater. Det er lite raffinert, men smakene er gode, og kyllingen forbilledlig saftig. Selve sopillaen er herlig feit og gjør nok retten mye mer mettende enn den ser ut.

Det er morsomt å smake nye ting, og det er ikke mange år siden vi nok ville jublet litt mer for denne. I årets matlineup kommer den likevel dessverre litt til kort.

De Mi Tierra

Den beste Øyamaten: - Høyt nivå!

En med ost og mais og en med linser og smoky spiced sauce til 150 kroner

Er du glad i empanadas er dette to gode varianter, den med linsene er klart best. Men selv om det er godt, blir det litt endimensjonalt - en liten limeskvis kunne løftet disse mange hakk. De mi tierras empanadas er små smykker, og det smaker godt, og i sin sjanger er det veldig bra. Men det er kanskje litt lite for pengene, og det er også et langt stykke unna de beste rettene i testen.

Funky Fresh Foods

Den beste Øyamaten: - Høyt nivå!

Skagenvaffel (vegansk) quinoavaffel med røkeflaks og skagenrøre: 135 kroner

Hadde vi ikke visst at Funky Fresh Foods var vegansk ville vi grått over å ha fått servert en kikertbasert skagenrøre. Men her ble vi overrumpla! Med sylta og røkt gulrot aka «røkeflaks» på toppen. Dette ser rett og slett ganske grusomt ut for en som elsker skagenrøre. Og når det finnes tangrogn, hvorfor er det ikke med?

Vi må likevel innrømme at det slett ikke er så verst, faktisk ganske kult. Og de har til og med fått med den lille sitronskiven opptil flere andre matboder burde ha tenkt på. Det vil nok være delte meninger om denne, men vi synes det var en gledelig overraskelse.

Coop Mega

Den beste Øyamaten: - Høyt nivå!

Vi spiste: Langos til 135 kroner

Langos er ungarsk gatemat, friterte brød med ulike topping. Denne er med rømme, en syrlig chimichurri, tomater og parmesan - og er kanskje en av de friskeste langosene vi har spist. Kanskje også minst autentiske.

Men det er godt, friskt, fett og veldig mettende for 135 kroner. Om du ikke er redd for å søle litt, da.

EFTIR As

Den beste Øyamaten: - Høyt nivå!

Nordisk bowl til 149 kroner

Disse bollene står klart i kjøleskap, som er effektivt og en fordel - men: for at du skal få med deg bollen - som er en gjenbruksbolle, må du logge inn i en app. En liten tålmodighetsprøve for vår utsendte.

I bolla er det byggryn, kikertert, salat, reker, fennikel og en kremete dressing. Det er godt, men ikke veldig spennende, kanskje? Vi savner litt oomph. Når det er sagt: Dette er noen av de beste ferdigskrellede rekene vi har spist. Og vi liker at det er byggryn og ikke ris, lokale råvarer er alltid stas.

Breheimen/Elgbabb

Den beste Øyamaten: - Høyt nivå!

Vi spiste: Elgbab i pita med skogsoppblanding til 159 kroner

Endelig elg! Dette er gøy - klassiske norske råvarer i en kebab, og vi må bare innrømme: Denne kan konkurrere med de fleste sjappene i Torggata. Denne kom litt på slutten - men hadde vi vært skikkelig sultne, kunne vi ha kastet i oss denne. Likevel: Det er litt forbedringspotensialer her: Vi skulle ønske de hadde gått for skavet elgkjøtt og ikke den luftige kebabkjøttversjonen, og det kunne godt vært litt hardere krydret. Vi skulle også gjerne sett noe med litt mer krønsj, salaten blir litt slapp med det varme kjøttet og dressingen. Vi lar oss likevel sjarmere av denne babben.

Aleppo Bahebek

Den beste Øyamaten: - Høyt nivå!

Vi spiste: Falafeltallerken til 140 kroner

Aleppo Bahebek har falafel i både rull og på salat - salaten er billigere, men tar litt lenger tid, og er ikke like praktisk. Vi gikk likevel for den. Den serveres med salat, urter, tomater, sylteagurk og tahinidressing.

Tilbehøret er ikke overvettes spennende, vi skulle gjerne sett mer friske urter og tomatene er ganske slappe og smakløse, men falaflene er skikkelig digg og redder retten: Myke i midten og godt fritert med fin krønsj rundt.

Golden Chimp

Den beste Øyamaten: - Høyt nivå!

Gulrotbao til 145 kroner

Golden chimp er en av våre dumplingsfavoritter, i år har de valgt å gå for bao. Vi kan velge mellom svinekjøtt og gulrot, vi går for den grønneste varianten.

Det ser skikkelig fresht ut, bun toppet med ulike sauser, coleslaw og en hel gulrot. Tommel opp for å ta tak i gulrota, den blir ikke særlig mye mer sexy enn dette. Teksturene er kule, det er en spennende miks av smaker, og vi lar oss imponere av kreativiteten. Den treffer likevel ikke helt, kanskje det hadde hjulpet med noe mer syre? Den er likevel godt balansert. Og: Om du skulle finne på å kjede deg i løpet av festivalen: Kjøp en sånn og prøv å gjett alle ingrediensene. Det klarer du ikke.

Der peppern gror

Den beste Øyamaten: - Høyt nivå!

Vi spiste: Butter paneer til 160 kroner + naan til 25

Vi har spist hos Peppern mange ganger, da med kylling, så nå valgte vi paneer. Den faste osten fungerer fint i stedet for kylling, den er noe løsere i konsistensen, men har en fin smak som også bidrar til å mildne retten noe. De har også roet bruken av nellik mange hakk i forhold til det de vanligvis gjør, slik at denne er langt mer delikat og balansert enn den pleier. Den er en raus porsjon, og her blir du god og mett, også uten naanbrødene. De er greie nok, men imponerer ikke.

Smalhans

Den beste Øyamaten: - Høyt nivå!

Vi spiste: Okonomiyaki til 155 kroner

Denne klassiske japanske grønnsakspannekaken er toppet med vårløk, Osaka-ketsjup, wasabimajones, bonitoflak og sopp. Det er ikke mange år siden de fleste ville sagt hæ om de så dette på menyen, men nå er det mer vanlig å se.

Dette er nydelig festivalmat - kanskje med unntak av at du ikke kan spise den med hendene. Salt, søtt, fett og deilig. Perfekt følge til en iskald øl med god musikk på øret.

100/babbo

Den beste Øyamaten: - Høyt nivå!

Vi spiste: Katsosando til 155 kroner

Mange har valgt japanske klassikere i år, her får vi en klassisk sandwich, eller sando - med tofu i stedet for svinekjøtt. Det fungerer overraskende bra. Tofuen er tynn og skikkelig sprø. Melkebrødet er perfekt - som forventet fra Babbo, og stekt litt på utsiden, og lett syrlig

Det ser ut som om det er mye brød, men fyllet smaker så mye og godt at dette er en virkelig godt balansert sandwich.

Fiskeriet

Den beste Øyamaten: - Høyt nivå!

Vi spiste fish & chips til 179 kroner

Fiskeriet har vært en Øya-favoritt i mange år, noe en milelang kø er et tydelig tegn på. Her er det fisk, chips, syltet rødløk, sitron og en urtedipp.

Fisken er noe bleik men fortsatt verdt å stå i kø for. Perfekt fritert! Den flaker seg fint, frityrrøra er lett og krønsjy, urtedippen frisk. Chipsen kunne vært et hakk sprøere, men fortsatt veldig god. Dette kan du trygt spise.

Der peppern gror (oppe)

Den beste Øyamaten: - Høyt nivå!

Vi spiste: dahia puri til kroner 130,-

Der peppern gror har to ulike matboder, i den som er øverst, forbi hovedscenen selger de blant annet disse godbitene: Chanapuri Disse små sprø kikertbollene med fyll er en gammel festivalfavoritt. Og vi husker hvorfor med én gang: Her er en herlig miks av smaker og teksturer, det er rett og slett en premiesnacks du bør smake. Bare vær obs på at du bør spise dem med én gang, fordi de fort blir litt dvaske.

Cebiche

Den beste Øyamaten: - Høyt nivå!

Vi spiste: Cebiche classico, med sei, rocoto, leche de tigre, chodo, søtpotet, cancha & rekechips. KR 160,-

Aymarars cevichebar cebiche er allerede en av våre mathallen-favoritter, og dette ser ut som forventet: fresht og delikat. Cevichen har rause, tjukke biter av sei, og selv om det kanskje ikke ser så mye ut, så skal du bli god og mett av denne.

Dette er fresht, deilig, fin balanse i smaker og teksturer, alt vi liker i en rett uavhengig av serveringssted, og et friskt pust på øyamenyen. Klart noe av det fresheste du kan spise her i år.

Northernco

Den beste Øyamaten: - Høyt nivå!

Vi spiste: Rød bentoboks til 179 kroner

Denne bentoboksen presenteres mer som en bowl - her er ris, halvtørkede tomater, syltet daikon, tang, kimchigranola, sesamfrø, oxalis og tofu.

Det tilgir vi lett. Det ser kanskje litt trist ut, men dette er kule smaker, og her har de truffet noe som vi ikke har smakt siden vi var i Japan. Til og med tofu-skeptikerne er overbeviste. Kimchigranolaen var fab, til og med risen var magisk. Denne vil du ikke tro at du har lyst på, men det har du.

Festivalens mest positive overraskelse.

Norwegian Shores

Den beste Øyamaten: - Høyt nivå!

Vi spiste: Grillet kongekrabbe med spicy sommerkål og ris til 180 kroner.

Wow! Det er bare bestikk og servise som avslører at dette er festivalmat. En bolle med ris, toppet med rød og grønn sommmerkål, toppet med fem-seks store nygrillede biter av kongekrabbe. De er perfekt grillet, bedre enn på de fleste restauranter. Det var også ulike sauser man kunne toppe med, men det trenger du ikke. Det er hot, det er søtt, det er salt og klissete.

Hit skal vi tilbake. Shore thing.

Det griser mye, i overkant for festivalmat kanskje, men det er det verdt. Så utrolig deilig mat

Dette er noe av det kuleste vi har spist på en festival noensinne. Mat på høyt nivå!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer