Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Skjebnedager for den danske restaurantkjeden Jensens Bøfhus:

Den danske biffrestauranten skulle sjarmere nordmenn: - Nå er det krise

Da Jensen ville hindre konkurrenten å hete Jensen, begynte nedturen for alvor.

STRAMME TIDER: Biffrestaurantkjeden Jensens Bøfhus er i hardt vær økonomisk. Det snakkes om konkurs i Danmark. Det betyr at det også kan spøke for  de norske restaurantene. 
STRAMME TIDER: Biffrestaurantkjeden Jensens Bøfhus er i hardt vær økonomisk. Det snakkes om konkurs i Danmark. Det betyr at det også kan spøke for de norske restaurantene.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stengte dører. Medarbeidere som får sparken.

Den engang så suksessrike restaurantkjeden Jensens Bøfhus opplever en så gedigen nedtur i Danmark at mediene skriver om det.

IKKE LETT Å VÆRE JENSEN: Kundene strømmer ikke til Jensens Bøfhus slik de gjorde før. Foto: Jensens Bøfhus
IKKE LETT Å VÆRE JENSEN: Kundene strømmer ikke til Jensens Bøfhus slik de gjorde før. Foto: Jensens Bøfhus Vis mer

Det samlede underskuddet i morselskapet og restaurantene er fra 2013 til nå nær 130 millioner danske kroner, ifølge Berlingske Tidende.

Det antydes at en konkurs for kjøttrestauranten er rett rundt hjørnet. Hva som vil skje med kjedens to Oslo-restauranter er uvisst.

- Vi kan ikke si noe om den økonomiske situasjonen. Alle slike spørsmål må du ta med pressekontakten i Danmark, sier daglig leder Simon (som ikke vil oppgi etternavn) på kjedens restaurant i Stortingsgata.

Restauranten åpnet dørene i 2012. Den andre ligger i varehuset Oslo City.

Dagbladet har vært i kontakt med presseansvarlig i Danmark, men foreløpig ikke fått noen kommentar.

Populær familierestaurant

Jensen's Bøfhus er blant Danmarks mest kjente biffrestaurantkjede og et landemerke for mange nordmenn på tur. Kjeden er etablert over hele Norden og serverer fem millioner gjester årlig, ifølge egen hjemmeside.

Mange har valgt å spise sin biff, burger og iskrem hos Jensen siden åpningen i 1984. Opprinnelig het kjeden Steak España.

I Norge er Jensens argeste konkurrenter Big Horn, Egon, T.G.I .Friday's - og outsidere som nyetablerte Kullt, en grillrestaurant som hittil ikke har imponert anmelderne.

Omdømmefall

Mindre kjøtt og mer vegetarmat samt økt konkurranse på det folkelige restaurantmarkedet skaper utfordringer for rene biffrestauranter som Jensen's Bøfhus.

Men også kvalitet og service får kritikk. En dansk gjest beskriver maten sin slik på nettstedet Trustpilot: «Mine pomfritter var hårde som sten. Bøfferne var som skosåler og fyldt med blod.»

Ifølge BT ligger årsaken til de dårlige resultatene også« i et slidt og støvet forretningskoncept».

Boikott

En konkurs vil være en seier for dem som har boikottet kjeden i solidaritet med Jacob Jensen, en fiskerestauranteier som i 2014 ble saksøkt av Jensens Bøfhus for å bruke navnet Jensen. Striden endte med at «fiske-Jensen» måtte bytte navn på sitt Jensen's Fiskehus og betale 200 000 danske kroner i bot.

Biffhusets seier over «fiskehuset» var en David-mot-Goliat-sak, som førte til at det eksploderte i danske sosiale medier og gjorde bøfhuset til en av Danmarks minst populære restaurantkjeder.

Nærmere 100 000 mennesker stilte seg ifølge Berlingske Tidende (BT) bak boikotten, som førte til kraftig inntektssvikt, omdømmefall og et alvorlig skudd for baugen.

Biffstrid i Norge

Jensens Bøfhus har også jaktet på konkurrenter med likelydende navn utenlands.

Da norske Jensens Biffhus åpnet dørene på Aker Brygge i 1996, protesterte den danske kjeden, selv om den på det tidspunktet ikke var representert i Norge.

Danskene mente at «Jensens Biffhus» lød altfor likt deres eget Jensen's Bøfhus. Navneprotesten førte imidlertid ikke fram- og danskene tapte i Oslo Tingrett.

Ny navnestrid

Da Jensens Bøfhus åpnet filial i Norge 2012, var meningen å sjarmere nordmenn og slik ble det til dels - men også starten i Norge ble preget av navnestrid.

FORVIRRING: Mange tror at Jensens Biffhus på Aker Brygge tilhører den danske kjeden. Det er ikke riktig. Danske Jensens Bøfhus' restauranter ligger andre steder i Oslo. SKJERMDUMP: Dagbladet.
FORVIRRING: Mange tror at Jensens Biffhus på Aker Brygge tilhører den danske kjeden. Det er ikke riktig. Danske Jensens Bøfhus' restauranter ligger andre steder i Oslo. SKJERMDUMP: Dagbladet. Vis mer

Norske Jensens Biffhus fryktet at navnelikheten kunne føre til forveksling og utvanning av varemerket og klaget danskene inn for Patentstyret.

Restauranten fikk medhold i at faren for forveksling var reell. Også denne gang endte det med tap for danskene.

Den norske restauranten var allerede registrert i Brønnøysund da danskene registrerte sitt foretak der i desember 2011. Defor fikk Jensens Biffhus retten til foretaksnavnet og danskene måtte forandre sitt.

Tror på lysere tider

På de norske hjemmesidene til Jensens Bøfhus er det bare å melde interesse om man vil være blant kjedens 2000 ansatte. Intet tyder på innskrenkinger av driften.

Fanen holdes høyt fra ledelsen.

Mens flere av de danske restaurantene stenger dørene og antall ansatte går ned, mener eier og grunnlegger Palle Skov ifølge BT at virksomheten vil være lønnsom i 2018.

Hele Norges coronakart