Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Årvåkne tollere stopper narkotika pakket inn i matemballasje:

Den «deilige sjokoladepopsen» kom i posten. Så slo tollerne til

Smuglerne bruker Kinderegg og frokostblandinger for å bringe narkotika inn i landet. - Metodene er utspekulerte, bekrefter tollsjef.

FRISTENDE UTENPÅ: Hva som minner om sjokoladepops av utseende, var i virkeligheten opium fra India. Foto: Tollvesenet
FRISTENDE UTENPÅ: Hva som minner om sjokoladepops av utseende, var i virkeligheten opium fra India. Foto: Tollvesenet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den virker så tilforlatelig, forsendelsen som nettopp er blitt åpnet av årvåkne tollere ved Grensekontrollseksjonen på Gardermoen: Snart viser analyser av innholdet i esken fra India, at de fristende sjokoladekulene i virkeligheten er opium.

- Råopium inneholder i hovedsak virkestoffene morfin og kodein. Farligheten kan på mange måter sammenliknes med morfin, med de utfordringene dette innebærer knyttet til overdoser og avhengighet, bekrefter seksjonsleder Sturla K. Naas Johansen i RUStelefonen.no.

BERGEN: I fjor avdekket tollerne ved Bergen lufthavn Flesland at en mann hadde gjemt 1,2 kilo hasj pakket inn i Kinderpapir. Foto: Tollvesenet
BERGEN: I fjor avdekket tollerne ved Bergen lufthavn Flesland at en mann hadde gjemt 1,2 kilo hasj pakket inn i Kinderpapir. Foto: Tollvesenet Vis mer

Det har aldri vært gjort flere tollbeslag i Norge enn i 2017. På Grensekontrollseksjonen Gardermoen jobber årvåkne inspektører døgnet rundt for å stoppe ulovlig brennevin, dop og narkotika - for å nevne noe - fra å komme inn i landet.

PASSER PÅ: Seksjonssjef Tor Fredriksen advarer mot å handle med kriminelle på internett: - Du gambler med livet. Foto: Lars O. Gulbrandsen
PASSER PÅ: Seksjonssjef Tor Fredriksen advarer mot å handle med kriminelle på internett: - Du gambler med livet. Foto: Lars O. Gulbrandsen Vis mer

Tolldirektør Øystein Børmer forteller at de har opplevd en kraftig økning i beslag av beroligende stoffer de siste åra.

De såkalte nye syntetiske narkotiske stoffene kan være 50 til 10 000 ganger kraftigere enn tradisjonell narkotika. De kan være umiddelbart dødelige, selv i små mengder.

På spørsmål fra Dagbladet om hva man vet om mottakerne, svarer han:

- Tolletatens beslag av nye syntetiske (psykoaktive) stoffer gjøres oftest i postsendinger adressert til privatpersoner. Vi kan ikke knytte disse mottakerne til spesielle organiserte miljøer. Mottakerne har adresse over hele landet og er i alle aldrer.

I fjor ble det også beslaglagt rekordmye øl og brennevin. I gjennomsnitt ble 2 000 liter ulovlig alkohol avdekket hver eneste dag.

Tollerne har sin egen måte å avsløre hvorfor du virker nervøs. Vis mer

- Tolletaten gjør flere store beslag som åpenbart er organisert av grupperinger som smugler disse varene for å selge dem i Norge. De aller fleste av beslagene våre av øl og brennevin gjøres riktignok opp med forenklede forelegg på grenseovergangene. Det vil si at det er små mengder i hvert beslag, framholder tolldirektøren.

- Folk gambler med livet sitt

UÅPNET: Utenpå ser dette ut som vanlig kornblandinger... Foto: Tollvesenet
UÅPNET: Utenpå ser dette ut som vanlig kornblandinger... Foto: Tollvesenet Vis mer

Seksjonssjef Tor Fredriksen ved Grensekontrollen Gardermoen og hans folk vet utmerket godt at det ikke bare er flypassasjerer med koffertene sine som utgjør den største faren. Den kriminelle aktiviteten foregår i stor grad også i godstrafikken, i form av flyfrakt, post- og kurérforsendelser:

- Årsaken til økningen vi ser, har en klar sammenheng med stadig større handel på Internett. Oppfinnsomheten er imponerende, i form av at de gjemmer narkotika og dop i matvarer med original forsegling. Ofte er dette så proft gjort, at menigmann må åpne pakken for å se at noe er galt, sier Fredriksen.

ÅPNET: I forsendelsen fra Polen fant tollerne både dopingmidler, samt legemiddelet Liothyronine. Foto: Tollvesenet
ÅPNET: I forsendelsen fra Polen fant tollerne både dopingmidler, samt legemiddelet Liothyronine. Foto: Tollvesenet Vis mer

Foruten svært godt trente inspektører og narkotikahunder, har Tollvesenet en rekke toppmoderne røntgenmaskiner som raskt avslører uregelmessigheter. Seksjonssjefen holder kortene tett til brystet rundt hva som gjør at enkelte forsendelser blir stoppet, men et godt internasjonalt og spesielt tett nordisk samarbeid, bidrar også til at objekter og personer blir plukket ut.

- Selv om jeg har vært for lenge i bransjen til å bli sjokkert over hva noen smugler inn til Norge, er jeg forbauset over at nordmenn i det hele tatt tør å bestille dop og narkotika på denne måten. For det første er det ulovlig, og for det andre gambler folk med livet sitt. Som mottaker vet du ingenting om det faktiske innholdet på det du har bestilt, framholder tollsjefen.

REKORDBESLAG: I 2017 ble det gjort hele 37 500 beslag, hvorav nesten 4 400 narkotikabeslag - av varierende størrelse.
REKORDBESLAG: I 2017 ble det gjort hele 37 500 beslag, hvorav nesten 4 400 narkotikabeslag - av varierende størrelse. Vis mer

Det er politiet som etterforsker sakene som tollerne har avdekket.

- Hvorfor tar folk likevel sjansen og bestiller seg dop og narkotika via Internett?

ULOVLIG: På etiketten heter det at innholdet øker appetitten, men var et veksthormon fra Hong Kong. Foto: Tollvesenet
ULOVLIG: På etiketten heter det at innholdet øker appetitten, men var et veksthormon fra Hong Kong. Foto: Tollvesenet Vis mer

- Jeg vil ikke spekulere i hovedårsaken, men tror at noen synes det er fristende å bestille seg slikt på nettet uten fysisk å måtte oppsøke et kriminelt miljø. Alt du gjør, er å bestille varen, overføre penger og vente på at forsendelsen dumper ned i postkassa di. Men du må være oppmerksom på at du trår over en stor barriere - og at sannsynligheten for å bli oppdaget absolutt er til stede.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!