<strong>JARLSBERG-OST:</strong> Våre eksperter mente at forskjellen på Jarlsberg-osten produsert i Norge (til venstre) versus i Irland var markant. Foto: Lars O Gulbrandsen
JARLSBERG-OST: Våre eksperter mente at forskjellen på Jarlsberg-osten produsert i Norge (til venstre) versus i Irland var markant. Foto: Lars O Gulbrandsen Vis mer

Jarlsbergosten produseres med ulik melk

Den ene er ikke laget med norsk melk: - Merkelig at de smaker så forskjellig

Testpanelet ble overrasket, da de testet Jarlsberg-ost kjøpt i Norge og Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Jarlsberg-ost er en av Norges store eksportvarer innen mat. Tar du en svipptur over grensen, vil du oppleve av osten - som har hatt «hemmelig oppskrift siden 1956» - selges langt billigere enn her hjemme. Noe av forklaringen er at den er laget av EU-melk i Irland, i motsetning til Jarlsberg-osten i Norge, som er laget av norsk melk.

OSTEEKSPERTER: Anya Mouhat og Thibaut Girardet (Foto: Lars O Gulbrandsen)
OSTEEKSPERTER: Anya Mouhat og Thibaut Girardet (Foto: Lars O Gulbrandsen) Vis mer

Da Dagbladets eksperter Anya Mouhat (34) og Thibaut Girardet (31) fra den franske delikatessebutikken Ma Poule i Mathallen i Oslo skulle teste om de smakte forskjell på Jarlsberg produsert i to ulike land, ble de overrasket over resultatet:

- Det var en markant smaksforskjell, jeg ble overrasket over hvor stor den er. Selv da jeg blindtestet med en fransk stamkunde hos oss, plukket hun med en gang ut den norskproduserte varianten som favoritt. Den irske manglet friskheten og flere andre elementer, kommenterer Anya Mouhat som har hatt ost som spesialfelt både i Norge og i København.

Dagbladets smakspanel

Daglig leder Anya Mouhat (34) og Thibaut Girardet (31) jobber i butikken Ma Poule i Mathallen og er eksperter særlig på franske oster. Panelet testet de to variantene av Jarlsberg-ost både som blindtest og som synlig med pakning, og stusset på sistnevnte at det ikke fremkommer på pakningen at den ene osten er produsert i Irland.

Rolf Heskestad - produktansvarlig for ost i TINE - opplyser at det i Irland er en annen kurase enn i Norge, og at kuene har en lengre beitesesong:

- Dette kan føre til en noe ulik smaksopplevelse av Jarlsberg produsert på melk fra irske kuer kontra norske kuer. Det er imidlertid samme oppskrift i begge land. Smakstester vi har gjort viser at Jarlsberg produsert i Irland ligger svært nær smaken på tilsvarende produsert i Norge, fremholder Heskestad overfor Dagbladet.

<strong>MYSTIKK:</strong> &nbsp;På Jarlsberg-osten innkjøpt i Sverige blir man henvist til wernerssonost.se for mer produktinfo. Hverken på pakningen eller nettsiden står det noe om at osten er laget i Irland.
MYSTIKK:  På Jarlsberg-osten innkjøpt i Sverige blir man henvist til wernerssonost.se for mer produktinfo. Hverken på pakningen eller nettsiden står det noe om at osten er laget i Irland. Vis mer

- Litt lureost

Her er juryens kommentarer:

Jarlsberg Original (norskprodusert), 700 g, Rema 1000, kr 86,27

<strong>MED NORSK MELK:</strong> Juryen lar seg begeistre av Jarlsberg-osten med norsk melk.&nbsp;
MED NORSK MELK: Juryen lar seg begeistre av Jarlsberg-osten med norsk melk.  Vis mer

- Mild og behagelig lukt av pasteurisert melk i osten og har et friskt utseende; dette er en ost det er lett å ha noen skiver av på brødskiva om morgenen. Gjør god nytte som hverdagsost, men blekner vis den skal være midtpunktet på et ostefat. Samtidig gjør den milde avrundingen at den er enkel å kombinere med andre ostetyper, og den er liksom umulig ikke å like! Den minner meg om Cantal eller Emmental fra Sveits, sier Anya Mouhat og Thibaut Girardet.

Jarlsberg Original (kjøpt på Coop i Sverige, irskprodusert), 500 g, sek 59,95 (59,80 norske kroner)

<strong>MED IRSK MELK:</strong> Juryen var ikke like imponert over Jarlsberg-osten med irsk melk.&nbsp;
MED IRSK MELK: Juryen var ikke like imponert over Jarlsberg-osten med irsk melk.  Vis mer

- Lukten er identisk med den andre, men teksturen er annerledes; denne Jarlsberg-osten er mer elastisk og fremstår litt «tyggete» når du får en skive i munnen. Det er overraskende at den smaker så lite; det er akkurat som om forskjellen på melk gjør at det er et helt annet produkt vi smaker på. Dermed blir dette litt lureost i forhold til den norske originalen. Det er ikke sikkert at folk som kjøper produktet i Sverige eller andre EU-land oppdager den store forskjellen, men den er markant når de testes opp mot hverandre, fastslår Dagbladets testpanel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer