Jarlsbergosten produseres med ulik melk

Den ene er ikke laget med norsk melk: - Merkelig at de smaker så forskjellig

Testpanelet ble overrasket, da de testet Jarlsberg-ost kjøpt i Norge og Sverige.

JARLSBERG-OST: Våre eksperter mente at forskjellen på Jarlsberg-osten produsert i Norge (til venstre) versus i Irland var markant. Foto: Lars O Gulbrandsen
JARLSBERG-OST: Våre eksperter mente at forskjellen på Jarlsberg-osten produsert i Norge (til venstre) versus i Irland var markant. Foto: Lars O Gulbrandsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Jarlsberg-ost er en av Norges store eksportvarer innen mat. Tar du en svipptur over grensen, vil du oppleve av osten - som har hatt «hemmelig oppskrift siden 1956» - selges langt billigere enn her hjemme. Noe av forklaringen er at den er laget av EU-melk i Irland, i motsetning til Jarlsberg-osten i Norge, som er laget av norsk melk.

Da Dagbladets eksperter Anya Mouhat (34) og Thibaut Girardet (31) fra den franske delikatessebutikken Ma Poule i Mathallen i Oslo skulle teste om de smakte forskjell på Jarlsberg produsert i to ulike land, ble de overrasket over resultatet:

- Det var en markant smaksforskjell, jeg ble overrasket over hvor stor den er. Selv da jeg blindtestet med en fransk stamkunde hos oss, plukket hun med en gang ut den norskproduserte varianten som favoritt. Den irske manglet friskheten og flere andre elementer, kommenterer Anya Mouhat som har hatt ost som spesialfelt både i Norge og i København.

Rolf Heskestad - produktansvarlig for ost i TINE - opplyser at det i Irland er en annen kurase enn i Norge, og at kuene har en lengre beitesesong:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer