TO MATPAKKER, ULIKT NÆRINGSINNHOLD: Enkle, men betydningsfulle valg av pålegg og brød kan ha mye å si for hvor sunn matpakka di er. (Foto: Frank Karlsen / Dagbladet)
TO MATPAKKER, ULIKT NÆRINGSINNHOLD: Enkle, men betydningsfulle valg av pålegg og brød kan ha mye å si for hvor sunn matpakka di er. (Foto: Frank Karlsen / Dagbladet)Vis mer

Den ene matpakka inneholder halvparten så mye fett og salt. Lær deg triksene

Knepene som gjør matpakka like god - bare sunnere.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Disse to matpakkene ser ganske like ut, men næringsinnholdet er overraskende forskjellig. Den ene har nemlig et mye høyere innhold av både salt og fett.

- Brød, spekepølser og smelteost er vanlig pålegg i norske matpakker og brødmåltider, men de bidrar også i vesentlig grad til inntaket av salt og fett, sier Ellen-Margrethe Hovland.

Hun er klinisk ernæringsfysiolog i Animalia, og har ledet forskningsprosjektet «En sunnere matpakke». Målet for prosjektet har vært å utvikle brød og smelteost med mindre salt, og å redusere saltmengde og mettet fett i spekepølser.

En sunnere matpakke Hovedmålene er 30-40 prosent saltreduksjon i brød, smelteost og spekepølser og forbedret fettkvalitet i spekepølser.Resultatene viser at prosjektet ikke oppnår målsetningene for alle matvarene. Samtidig viser resultatene at det er mulig å redusere saltinnholdet i alle matvarene og at det er lettest å redusere saltinnholdet i brød.Prosjektets fullstendige navn er «Reduksjon av salt og mettet fett i norske næringsmidler».Prosjektet er treårig og pågår ut 2017.Partnerne er Kavli, Norgesmøllene, Mesterbakeren, Baker Brun Bergen, Orkla Foods Norge, Nortura, Tind, Grilstad, samt forskningsinstitusjonene SINTEF, Nofima og Animalia.Prosjektet er finansiert av bedriftene og Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri.

Dobbelt så mye fett

Det kan fort bli store og betydelige forskjeller i næringsinnholdet når du smører matpakke. Hovland illustrerer med to eksempler:

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn