TESTER KAKE: Tre beboere på Manglerudhjemmet fikk æren av å prøvesmake kaka som serveres i dronningens 80-årsdag. Dette var dommen. Video: Per Ervland / Elisabeth Dalseg / Redigering: Marie Røssland Vis mer Vis mer

Dronning Sonjas dronningkake:

- Den er nydelig!

Lenge før dronning Sonja hadde smakt på bursdagskaken sin, gikk den sin seiersgang på sykehjemmet.

(Dagbladet): Jordbær fra Lier, hylleblomster fra Telemark, basilikum fra Eiker - og marokkanske mandler, italiensk Mascarpone-ost, fransk Valrhona-sjokolade og vanilje fra Tahiti.

Det beste skal på bordet, når dronning Sonja fyller 80 år.

Dronningens 80-årsdag skal feires fra morgen til kveld - blant annet har Dronningen invitert til piknik i Dronningparken i dag, og Baker- og Konditorlandslaget har laget en helt spesiell kake som skal serveres de rundt 250 gjestene.

Tre konditorer har stått i to dager - og én natt - og pisket, bakt, malt, rørt, stekt, smeltet, glasert - og formet de fineste små markblomster og insekter av sjokolade.

Og da Dagbladet møter Tonje Holtungen, hovedansvarlig for kaka, i Oslo tirsdag morgen, jobbes det fortsatt i kulissene med å gi noen av de 40 kakene den siste finishen.

- Denne må på slottet!

Tonje Holtungen fra Baker- og Konditorlandslaget vant NM i Årets Konditor i februar i år, og den 21. februar, på Kongens 80-årsdag, ble hun invitert til God Morgen Norge for å vise frem vinnerkaka.

JUBILANT: Hennes Majestet Dronning Sonja, 15. januar 2016. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.
JUBILANT: Hennes Majestet Dronning Sonja, 15. januar 2016. Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff. Vis mer

Til stede i studio var også TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland, og han reagerte spontant:

- Denne må på Slottet!

Kongen hadde imidlertid tatt med seg familien på vinterferie for å feire sin runde dag, og fikk ikke smake kaka, forteller Holtungen. Men Baker- og Konditorlauget lot seg inspirere, og tok kontakt med slottet for å se om de kunne lage en kake til dronning Sonjas bursdag i stedet for.

- Slottet har gått i bresjen for yrkesfag, og det er en veldig fin kombinasjon for oss - en gave som hedrer dem som hedrer oss, sier Tonje Holtungen til Dagbladet.

Kaka er en gave fra Baker- og Konditorlandslaget og Landsforeningen for Baker- og Konditorfag.

- En god kake til en fin Dronning

Selve kaka er en drøm av eksklusive norske - og utenlandske råvarer, og består av både klassiske - og litt mer ukonvensjonelle råvarer.

DRONNINGKAKEN: Pynten skal speile Dronningens interesse for naturen og det franske. Foto: Baker- og Konditorlandslaget.
DRONNINGKAKEN: Pynten skal speile Dronningens interesse for naturen og det franske. Foto: Baker- og Konditorlandslaget. Vis mer

Først en bunn av mandler og gresskar, så karamellfudge med havsalt. Over fudgen er det drysset syrlige yoghurtsmuler, og over der et lag mascarpone og basilikummousse.

Dette er toppet med et lag jordbærskum, en hylleblomstmousse - og til slutt trukket med en hvit sjokoladeglaze.

Kaka er pyntet med rosa marengs, og små blomster og innsekter av farget hvit sjokolade.

- Markblomster, marihøner og sommerfuglene er inspirert av Dronningens friluftsinteresse, og så måtte vi ha med bier, etter bybiene som bor i Dronningparken, sier Holtungen.

Dagbladet fikk med et par kakestykker, som vi tok med til Manglerudhjemmet, der Lisbeth Gulbrandsrød, Marion Elisabeth Langaard og Marit Irene Skjeldal fikk smake på dronningkaka - før Dronninga.

Og dommen var klar: En veldig god kake. Denne kommer Dronningen til å like.

Se video helt øverst på siden.

Les også:

Slik baker du Norges mest populære kake: Kvæfjordkake

Genialt triks gjør kaka høy og luftig

Oppskrift på Kristine Ilstads Kongekake