Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Joël Robuchon

Den franske mesterkokken Joël Robuchon (73) er død

Kåret til århundrets kokk i 1990.

DØD: Den franske mesterkokken Joël Robuchon (73) er død. AFP / FRANCOIS GUILLOT
DØD: Den franske mesterkokken Joël Robuchon (73) er død. AFP / FRANCOIS GUILLOT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den franske avisa Le Figaro døde mesterkokken Joël Robuchon klokka 11 lokal tid i Genève, Sveits.

Det er en talskvinne for Robuchon som har bekreftet at han er død etter langvarig kreftsykdom.

I 1976 ble han kåret til en av de beste innen håndverket i Frankrike. Han ble kronet «århundrets kokk» i 1990 og var i en årrekke den kokken med flest Michelin-stjerner i verden, skriver nyhetsbyrået AP.

DEN STØRSTE: Ved siden av Paul Bocuse var Joël Robuchon den største i vår tid, mener Eyvind Hellstrøm.
DEN STØRSTE: Ved siden av Paul Bocuse var Joël Robuchon den største i vår tid, mener Eyvind Hellstrøm. Vis mer

- Joël Robuchon var ved siden av Paul Bocuse den største i sin tid, sier Eyvind Hellstrøm, som har kjent den franske stjernekokken i en årrekke.

Hellstrøm minner om at Robuchon ble kåret til Århundrets kokk i 1990, og fastslår at han har spilt en stor og betydelig rolle i utviklingen av den franske gastronomien:

- Robuchon har vært en ledestjerne for alle dem som betyr noe i fransk kjøkken i dag. Med sine restauranter over hele kloden vil han leve videre, men hans bortgang minner oss i dag om at ingen er udødelig.

Hellstrøm besøker gjerne Robuchons restauranter verden over, men har gjentatte ganger spesielt anbefalt restauranten som ligger i hjertet av Paris, L'Atelier de Joël Robuchon i Saint-Germain.

Stiansen: Frankrikes Ingrid Espelid

Mesterkokk Bent Stiansen forstår hvorfor han omtales som århundrets kokk.

- Han forente det helt enkle med det eksklusive. En blomkålpure med svart kaviar var en av hans signaturretter. Jeg fikk spise luch hos ham to ganger, den ene gangen med Eyvind Hellstrøm, sier Stiansen.

ENORMT INNTRYKK: Bent Stiansen forteller at Robuchon gjorde et veldig inntrykk på ham.
ENORMT INNTRYKK: Bent Stiansen forteller at Robuchon gjorde et veldig inntrykk på ham. Vis mer

- Vi satt og himlet med øynene mens vi spiste. Bedre mat får vi ikke i himmelen, sa vi til hverandre.

Robuchon er Frankrikes svar på Ingrid Espelid, mener Bent Stiansen, kjent som innehaver av michelinrestauranten Statholdergaarden i Oslo.

Robuchon forlot sin anerkjente restaurant for å bli TV-kokk. Han hadde en enorm seerskare, slik som Espelid. Etterpå startet han sin restaurant L ’atelier, der man satt ved en bardisk og så at rettene ble laget, som en matscene.

Stiansen synes det er vemodig at de store matnavnene forsvinner, en etter en. Som Paul Bocuse og Ingrid Espelid.

- Jeg har fulgt dem fra en tid da det ikke var så mange stjerner. Det var ikke så mange å følge med på. Robuchon var en virkelig stjerne, sier han.

Den avdøde franske kokken gjorde et enormt inntrykk..

- Han var en helt unik person, ydmyk, forsiktig og varm. Jeg hadde ikke ventet det av en person på det nivået, sier Stiansen.

Etterlater seg restaurantimperium

Robuchon betegnes som en av de mest innflytelsesrike kokkene I vår tid.

Han ble født i 1945 i vestre Frankrike. Som 15-åring begynte han å jobbe med desserter ved det lokale hotellet. Han fikk sin første lederstilling da han var 29 år gammel, Hôtel Concorde La Fayette i Paris.

Robuchon har totalt blitt tildelt 28 Michelin-stjerner. Til sammenligning har norske restauranter i år totalt åtte stjerner.

Han bygde et imperium av gourmetrestauranter verden over, fra Paris, Monaco og London til Tokyo, Singapore, Las Vegas og New York City.

Robuchon har gitt ut en rekke kokebøker, og er også kjent som TV-kokk i sitt hjemland Frankrike.

Prisbelønt

Allerede i 1976 fikk han utmerkelsen Meilleur Ouvrier de France, en pris for utførelse av utmerket håndverket. Han ble også kalt århundrets kokk i 1989 av Gault Millau.

Jamin var det første restauranten han selv åpnet. Senere skulle han stå bak en lang rekke restauranter.

Av de 14 restaurantene er det tre som har tre Michelin-stjerner: L’Atelier de Joël Robuchon(Hong Kong), Robuchon au Dôme (Macaus) og Joël Robuchon (Las Vegas)

Saken oppdateres.