Thorvald Stoltenberg (87) feirer jul med familie - og sild

Den helt spesielle oppskriften Karin etterlot seg, er Thorvalds kjære juleminne

Jul er synonymt med familie for den nyslåtte sildebokforfatteren, Thorvald Stoltenberg.

SILDEKONGEN: Thorvald Stoltenberg ble forundret over hvordan folk hadde fått med seg at han og sønnen Jens lagde sild i jula. Nå gir han ut bok om sild. Video: Marie Røssland / Dagbladet/ Bilde med tillatelse fra Jens Stoltenberg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hvordan kan en sildesalat bli verdensberømt i Norge? Det kan den når den tilberedes for åpent mobilkamera av landets tidligere statsminister, Jens Stoltenberg, og hans far, den tidligere utenriksministeren, forsvarsministeren, fredsmegleren og diplomaten, Thorvald Stoltenberg. År etter år. Med glimt i øyet.

- Ingen jul uten sildesalat, sier Thorvald Stoltenberg, og inviterer Dagbladet inn i det etterhvert så berømte kjøkkenet i leiligheten på Frogner i Oslo.

87-åringen kan i disse dager føye «kokebokforfatter» til sin lange merittliste. Boka «Sild med Thorvald Stoltenberg» inneholder - i tillegg til mye annen mat med havets sølv - selvsagt oppskriften på Stoltenberg-familiens sildesalat.

TRADISJON: - Vi hygger oss like mye med forberedelsene, som med å spise salaten, sier Thorvald Stoltenberg. Foto: Tor Lindseth/Juritzen Forlag
TRADISJON: - Vi hygger oss like mye med forberedelsene, som med å spise salaten, sier Thorvald Stoltenberg. Foto: Tor Lindseth/Juritzen Forlag Vis mer

Derfor kan du trygt spise to år gammel rakfisk

Nøyaktig i hvor mange år far, sønn og tidvis andre familiemedlemmer har hakket og rørt sammen den tradisjonsrike juleretten, vet ikke Stoltenberg.

- Det var Karin som introduserte den for mange år siden. Oppskriften kom fra hennes familie. Siden har den blitt servert som forrett på julaften hvert eneste år. Også i periodene vi bodde i utlandet, forteller han.

Folk kom bort på gaten

Thorvalds mangeårige ektefelle, Karin Stoltenberg, gikk bort i 2012, men juletradisjonene hun innførte holdes høyt i hevd av familien.

Det var da den aktive Facebook-brukeren og generalsekretæren i NATO, Jens Stoltenberg, begynte å legge ut små filmsnutter fra sildeverkstedet i sosiale medier, at sildesalaten virkelig ble en førjulssnakkis. I begynnelsen forsto ikke Thorvald Stoltenberg helt hva sønnen holdt på med:

For meg er det naturlig å tenke sild, øl og dram sammen. Og det er ofte etter et måltid med denne kombinasjonen at de beste talene blir holdt. Fra boka Sild med Thorvald Stoltenberg

- Plutselig tok folk kontakt med meg på gaten og syntes at det var så morsomt med denne sildesalaten. Da jeg spurte dem om hvordan de visste om dette, fortalte de at de hadde sett filmen til Jens. Da forsto jeg at kjøkkenintervjuet hans faktisk ble kringkastet på direkten, slik at alle kunne se det. Det syntes jeg var veldig moro. Hvis jeg kan få litt ufortjent ros for silda, har jeg ikke noe i mot det. Absolutt ikke. Nå skal dere få kaffe!

Hemmeligheten bak suksess-salaten med sild, poteter, rødbeter, sylteagurker, epler, løk og rømme er ganske enkel, skal vi tro Stoltenberg:

- Potetbitene må ikke bli for store eller for mange. Da får jeg Jens på nakken. Det skal være riktig balanse mellom ingrediensene. Dette er han veldig nøye på. Jens er en stor perfeksjonist når vi lager sildesalat. Akkurat slik hans mor var det.

Holder tale på julaften

- Tradisjonene rundt jul er både viktige og rørende for meg. Aller mest betyr det for meg at familien er samlet, sier Stoltenberg.

Noen julefeiringer husker han bedre enn andre. Som den gang på begynnelsen av 1990-tallet, da han var fredsmegler på Balkan, og var for travel til å reise hjem til norsk jul.

- Familien ringte på julaften og var svært bekymret for meg. Jeg beroliget dem med at krigen var langt unna. Akkurat mens jeg snakket med dem smalt en bombe ned rett i nærheten, så hardt at glass-splintene sto rundt ørene på meg. Alt gikk bra, men dette gjorde selvsagt de som satt hjemme helt vettskremte.

Den helt spesielle oppskriften Karin etterlot seg, er Thorvalds kjære juleminne

Han husker også tilbake til barndommens jul under den andre verdenskrig, og til savnet av faren, som satt i fangenskap i Tyskland.

- Julen var ikke den samme uten ham.

Stoltenberg forteller at faren, Emil Stoltenberg, helt fram til høy alder alltid holdt en høytidelig og lang tale før maten kunne serveres på julaften.

- Det var nærmest en gjennomgang av året som hadde gått, både hjemme og internasjonalt. Han holdt alltid på så lenge at mor ble utålmodig og prøvde å få ham til å avslutte. Men kjedelig var det aldri. Snarere tvert i mot.

Thorvald Stoltenberg tok over tradisjonen, og holder den dag i dag tale før man ønsker vel bekomme og familiens jul for alvor kan begynne.

- Men en så særegen taler som min far blir jeg nok aldri.

Jul med tre generasjoner

I år skal tre generasjoner Stoltenberg med tilhørende familie feire jul sammen.

- Det blir helt skjønt, synes Thorvald, som har hatt en travel høst med mange oppdrag av ulike slag.

FAR OG SØNN: Jens og Thorvald Stoltenberg på boklansering tidligere i år. Foto: NTB/Scanpix
FAR OG SØNN: Jens og Thorvald Stoltenberg på boklansering tidligere i år. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Han gleder seg til å ta juleferie, og til å få tid til å gjøre mye av det han liker aller best: Lese bøker og tilbringe tid med sin Anja.

Filmregissøren Anja Breien (77) har vært Thorvald Stoltenbergs kjæreste gjennom de tre siste årene. «Et lykketreff», som Stoltenberg selv kaller det.

- Da jeg fortalte om Anja til Camilla og Jens ble de kjempeglade på mine vegne. De likte Anja, og det at jeg nå hadde noen ved min side, betydde jo en enorm avlastning for dem, kommenterer Stoltenberg.

Og som på et tegn, kommer Anja Breien tuslende ut fra stuen og inn i kjøkkenet for å hilse på.

RØD LØPER: Thorvald Stoltenberg og hans kjæreste gjennom tre år, Anja Breien. Bildet er fra en filmpremiere i fjor. Foto: NTB/Scanpix
RØD LØPER: Thorvald Stoltenberg og hans kjæreste gjennom tre år, Anja Breien. Bildet er fra en filmpremiere i fjor. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

- Nei, se der kommer jo kjæresten min, sier Stoltenberg, reiser seg - og planter et kyss på kinnet hennes.

Nå ser paret fram til å feire julen sammen. Stoltenberg innrømmer at han også gleder seg ekstra mye til å tilbringe tid sammen med barnebarna.

- De har jo kjærester også, barnebarna. Jeg har ikke sagt det til dem, men jeg er voldsomt opptatt av å få oppleve å bli oldefar! Å få barn selv, var jo ventet. Og barnebarna hørte jo med. Men å få oldebarn! Det tenker jeg veldig mye på for tiden. Det og sildesalat, ler han.

Inviterte naboen på middag

På familien Stoltenbergs julebord står - i tillegg til sildesalaten - ikke bare den sedvanlige ribben, men også kalkun. Dette er en tradisjon Karin Stoltenberg innførte etter å ha bodd flere år i USA og Canada. Desserten er derimot heilnorsk, nemlig multekrem.

- Karin var kjempeflink til å lage mat. Hun bakte sju slag, og hun innførte sildesalaten. Også var hun veldig god til å få sprø svor på ribba, husker Stoltenberg.

- Jeg er voldsomt interessert i mat selv, men er ikke noe særlig tess på kjøkkenet. Det er jeg litt lei meg for.

TRADISJON: Thorvald og Jens Stoltenberg lager gjerne sildesalaten sammen. Foto: Tor Lindseth/Juritzen Forlag
TRADISJON: Thorvald og Jens Stoltenberg lager gjerne sildesalaten sammen. Foto: Tor Lindseth/Juritzen Forlag Vis mer

Stoltenberg avslører at det ikke alltid har gått like bra når han har forsøkt seg på å svinge opp mat for gjester.

- Jeg har en nabo som er kjempegod til å lage mat. Han inviterte meg stadig til middag da jeg en stund bodde her alene. Nydelige måltider. Jeg spiste alltid dobbelt så mye som verten. En kveld bestemte jeg meg for å gjøre gjengjeld, og inviterte ham på middag inne hos meg.

På menyen den kvelden satte Stoltenberg en rett han hadde lært å lage i perioden han var fredsmegler på Balkan: Sammenrørt salat av makrell i tomat, avokado, sylteagurk og hvitløk.

- Jeg likte dette veldig godt selv, men så på ansiktet til min nabo at han ikke var særlig imponert. Det endte med at vi gikk over til ham og spiste fersk fisk i stedet, humrer Stoltenberg.

Frustrasjoner ble til frokoster

- Nå sitter du altså på Nelson Mandelas stol, sier han plutselig til Dagbladets journalist.

- Ser du bildet på veggen der, av oss to ved bordet? Det var nok toppen av min frokostkarriere, sier Stoltenberg, som i sin tid som statsråd var kjent for å invitere politikere hjem på frokost.

- Men sildesalat fikk han altså ikke, Mandela, legger han til.

Stoltenberg hadde stor glede og nytte av frokostmøtene, forteller han. Gjestene slappet av, og det var lettere å snakke personlig og rett på sak.

FROKOSTMØTE: Nelson Mandela serveres te hjemme hos Thorvald Stoltenberg i 1992. Foto: NTB/Scanpix
FROKOSTMØTE: Nelson Mandela serveres te hjemme hos Thorvald Stoltenberg i 1992. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

- Jeg begynte med frokostmøtene fordi jeg var litt frustrert over hvor lite det kom ut av alle konferansene og toppmøtene jeg deltok på. Folk kom, leste opp sine innlegg, og reiste sin vei igjen. Deretter skulle det lages et slutt-kommuniké, som det så skulle forhandles over. Dette var lite tilfredsstillende og føltes ganske overfladisk. Man fikk ikke snakket ordentlig ut om ting. Derfor begynte jeg å invitere nøkkelpersoner hjem på uformell frokost. Dette var alltid en nyttig opplevelse.

Nå for tiden er det som regel Anja Breien han spiser frokost med i det store og lyse kjøkkenet seks etasjer over bakken.

- Det synes vi er hyggelig begge to. Etter frokost går hun ofte på jobb, og da liker jeg å sitte og lese avisene i fred og ro. Så har jeg som regel selv et eller annet jeg må jobbe med. Jeg klager ofte til Camilla og Jens over at jeg har så mye å gjøre. Det sier de at de bare tar som et tegn på at jeg har det godt. Og det er jo riktig.

Karameller og kildesortering

Stoltenberg er viden kjent for sin sildesalat. Men han huskes også av mange for søtsaken han ustanselig serverte sine besøkende på kontoret i Victoria Terrasse da han var utenriksminister i to av Gro Harlem Brundtlands regjeringer på 1980- og 1990-tallet: Karameller!

- Og ikke uten grunn. Dette hadde nemlig en effekt. Alle sugde litt på karamellen først, men så ble de lei, og begynte å tygge. Da ble det vanskelig å snakke, og de fleste valgte å avslutte besøket. Jeg sparte mye tid på den måten, fastslår Stoltenberg og smiler.

Han innrømmer at han er glad i søte saker selv også. Men han prøver å beherske seg.

- Du vil ikke tro det, men jeg har en tendens til å legge på meg, og det har jeg ikke lyst til. Derfor har jeg ikke en karamell i nærheten, forteller han.

KARAMELLTRIKSET: Thorvald Stoltenberg deler ut seige karameller til utenriksministrene fra Norge, Island og Finland, Jonas Gahr Støre, Össur Skarphéðinsson og Alexander Stubb, før overleveringen av sin rapport om nordisk utenriks- og sikkerhetspolitisk samarbeid i 2009. Foto: NTB / SCANPIX
KARAMELLTRIKSET: Thorvald Stoltenberg deler ut seige karameller til utenriksministrene fra Norge, Island og Finland, Jonas Gahr Støre, Össur Skarphéðinsson og Alexander Stubb, før overleveringen av sin rapport om nordisk utenriks- og sikkerhetspolitisk samarbeid i 2009. Foto: NTB / SCANPIX Vis mer

Sammen med Anja har han dessuten innført hvite dager fra mandag til og med torsdag. Ikke før fredag er det lov å åpne en flaske vin.

- Vi liker å ta oss et glass vin til maten i helgen. Nå vet jeg ikke hvordan det er hos andre mennesker, men det er vel kanskje flere som har det slik at ett glass gjerne blir til to. Men vi er ihvertfall standhaftige i løpet av uken.

Dagbladets fotograf legger merke til at Stoltenberg er nøye med hvor han kaster kaffefilteret, og påpeker at det ser ut som om han tar kildesortering på alvor.

- Ja, jeg kildesorterer, men det er utelukkende Anjas fortjeneste. Det meste som er fint og godt i denne familien er det andre som har ansvaret for. Sildesalaten står Karin og Jens for, og kildesorteringen og mye annet er det Anja som har en bestemt og klar hånd om.

- Jeg hører hva du sier, roper Anja fra stuen.

- Ja, men det er jo bare ros! Jeg prøver bare å ikke frata deg nøkkelrollen i husholdningens kildesortering!

- Hihi, fnises det tilbake.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer