Michelin-restauranter

Den «hemmelige» Michelin-lista

Denne lista over gode restauranter får ufortjent lite oppmerksomhet.

SYMBOLET: Dette er symbolet for «gode matsteder» for «folk flest». Foto: Michelinguiden
SYMBOLET: Dette er symbolet for «gode matsteder» for «folk flest». Foto: Michelinguiden Vis mer
Publisert

Du skal straks få noen tips som gjør livet ditt mye bedre. Men først:

Mandag var en stor dag for Norge. Alle samlet seg foran skjermene. En trykke spenning lå over landet. Som vanlig gikk spekulasjonene vilt om utfallet. Ville den og den klare det? Ville den ikke - eller i verste fall miste?

Oslo, 20180830. Chistopher Sjuve   
                  Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
Oslo, 20180830. Chistopher Sjuve Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Det ble likevel ingen bomber. Før kvelden var omme ble det klart at ingen nye restauranter fikk en ny Michelin-stjerne. I Norge. Ei heller var det noen som mistet stjerner.

Michelin-guiden strør vanligvis ut stjernene i februar. Planen var å gjøre dette med stor ståhei i Stavanger. Så da pandemien satte en stopper for de opprinnelige planene, ble alt flyttet framover i tid.

- Ah, 13. september ser fin og ledig ut, tenkte Michelin, og viste at de ikke er kjempegode på demokratiske prosesser i Norge.

Det var ingen overraskelser for Norges del. Det mest oppsiktsvekkende var at Oslo-restauranten Maaemo fikk tilbake sine tre stjerner - de måtte pent levere dem til Michelin-guiden da de flyttet og sto ei tid uten restaurantlokaler. Sannheten er vel at inspektørene simpelthen ikke har rukket å spise seg rundt om i vårt langstrakte land på grunn av alle mulige restriksjoner og stengte restauranter.

At Danmark og Sverige fikk fire nye enstjerners sier kanskje mer om tilgjengelighet enn at Norge er akterutseilt, får vi håpe. Også verdt å nevne at «verdens beste restaurant» Noma endelig overbeviste den franske guiden - gratulerer med tre stjerner.

Nå kommer tipset: Stjernerestaurantene er dyre. Men guiden (som den bare kalles av innvidde) har også en liste over god-mat-for-mindre-penger. I Norge er det to slike restauranter: Fagn-Bistro i Trondheim og Smalhans i Oslo. I tillegg fikk en lang rekke restauranter en såkalt asiete som bare betyr at guiden går god for at maten er god: Hele 31 norske restauranter er på denne lista som ofte går under radaren. Noen er det høy prisklasse på, men slett ikke alle. Du finner dem her:

  • Brasserie Rivoli, Oslo
  • Vaaghoals, Oslo
  • Happolati, Oslo
  • Staholderens mat og vinkjeller, Oslo
  • Tjuvholmens Sjømagasin
  • Kolonialen Bislett, Oslo
  • Brasserie Hansken, Oslo
  • Geita, Oslo
  • AL'aise, Oslo
  • Ling Ling, Oslo
  • Lofoten Fiskerestaurant, Oslo
  • Theatercaféen, Oslo
  • Einer, Oslo
  • Festningen, Oslo
  • Arakataka, Oslo
  • Schlägergården, Oslo
  • Cru, Oslo
  • The Vandalay, Oslo
  • Hot Shop, Oslo
  • Plah, Oslo
  • Bon Lio, Oslo
  • Fyr bistronomi & bar, Oslo
  • Grand Cafe, Oslo
  • Rest., Oslo
  • Stallen, Oslo
  • Berserk by Bokbacka Oslo
  • Brasserie Blanche, Oslo
  • Tango, Stavanger
  • K2, Stavanger
  • Söl, Stavanger
  • Lysverket, Bergen

Vel bekomme!

Mer om
mat

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer