HEMMELIG: Michelin-inspektørene, og redaktøren for den nordiske utgaven av michelinguiden, Rebecca Burr, viser aldri ansiktet sitt og besøker restaurantene anonymt. Foto: Jean Bernard Vernier/JBV News /NTB SCANPIX
HEMMELIG: Michelin-inspektørene, og redaktøren for den nordiske utgaven av michelinguiden, Rebecca Burr, viser aldri ansiktet sitt og besøker restaurantene anonymt. Foto: Jean Bernard Vernier/JBV News /NTB SCANPIXVis mer

Michelin-guiden 2017:

Den hemmelige Michelin-redaktøren: - Denne norske kokken er et naturtalent

Roger Asakil Joya lovprises for jobben i Stavangers nyeste michelinrestaurant Sabi Omakase. Og, ja, det hender inspektøren blir gjenkjent. 

(Dagbladet): - Fantastiske råvarer og et stort talent!

Hun lar seg aldri avbilde og booker aldri bord i sitt eget navn. Dagbladet har likevel lykkes å få et intervju med den hemmelige michelininspektøren og redaktøren for den nordiske utgaven av michelinguiden.

Kvinnen kaller seg for Rebecca Burr, men vi har bare hennes eget ord for at det er sant. Av åpenbare grunner er hemmelighetskremmeri en del av inspektørens hverdag.

Om Stavanger-restauranten Sabi Omakase fortjener årets eneste nye norske stjerne i guiden er hun imidlertid krystallklar:

- Råvarene er i verdensklasse. Det samme er Joya. Et naturtalent som kokk og en naturlig vert. Han er ydmyk og samtidig sikker på det han gjør, sier Burr på telefon til Dagbladet rett etter pressekonferansen der årets nye michelinstjerner til de nordiske landene ble delt ut.

NY STJERNE:  Sushirestauranten Sabi Omakase i Stavanger har fått en Michelin-stjerne i årets nordiske Michelin-guide. - Jeg er virkelig overveldet av denne anerkjennelsen. Dette gir ny giv til å videreutvikle nordisk edomae. Jeg ønsker å være til inspirasjon og fremme bruken av den unike, norske sjømaten, sier sushikokk R... Vis mer

Ryktene om en stjerne til Sabi holdt altså stikk. Fasit for årets nordiske guide er 21 stjerner til Sverige, 22 til Danmark - og syv til Norge.

To av stjernene går til Stavanger, den eneste norske «michelinbyen» utenfor hovedstaden.

Det er første gang en norsk sushirestaurant får en stjerne i guiden.

Utvider til Oslo og Bergen

Sjømat-restauranten Sabi Omakase åpnet dørene i 2015. Siden har den imponert gjester og anmeldere og ble nylig ranket på nivå med Maaemo i den nordiske spiseguiden The White Guide.

Restauranten, som byr på eksklusiv sjømat i en fast meny, har bare noen få sitteplassr rundt en bardisk. Den åpner filialer både i Oslo og Bergen ved påsketider.

- Å få en michelinstjerne betyr at det vi gjør er riktig. En fantastisk anerkjennelse, sier medeier Njål Gaute Solland til Dagbladet.

RESPEKTERT: En plass i michelinguiden er en drøm og drivkraft for mange kokker. Her årets tyske utgave. Foto: AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ
RESPEKTERT: En plass i michelinguiden er en drøm og drivkraft for mange kokker. Her årets tyske utgave. Foto: AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ Vis mer

I verdensklasse

Michelinredaktøren synes den lille Stavanger-restauranten er modig.

- Sushi er «holy grail», nærmest hellig for mange. Joya respekterer tradisjonene samtidig som han tilfører maten sin egen personlighet. Sushi handler mye om ris, om konsistens og temperatur. Sabi Omakase mestrer dette, sier Burr.

Bedre enn Bergen

Hun synes fortsatt at maten er bedre i Stavanger enn i Bergen og Trondheim. Hun forsikrer at begge byene har hatt besøk, men heller ikke denne gang nådd opp. Hva som mangler konkret, vil hun ikke gå inn på. Hvor mange besøk som har vært gjort i Norge det siste året, og hvor stor hennes tropp av inspektører er, vil hun ikke ut med.

- Om jeg skulle brukt dagene på å telle inspektører, ville jeg hatt kjedelige dager. Jeg fokuserer på maten og synes vi har dekket Norge på en god måte, sier hun.

SKUFFET IGJEN:  Restaurant Lysverket nådde ikke opp i år heller. Verken Bergen eller Trondheim har  michelinstjerner. Stavanger har to. Foto: Paul S. Amundsen
SKUFFET IGJEN:  Restaurant Lysverket nådde ikke opp i år heller. Verken Bergen eller Trondheim har  michelinstjerner. Stavanger har to. Foto: Paul S. Amundsen Vis mer

Både Lysverket i Bergen og Credo i Trondheim har vært kandidater flere år på rad. Sven Erik Renaa, som i fjor fikk en michelinstrjerne til sin restaurant Re-naa tror ifølge Stavanger Aftenblad at det snart er duket for flere stjerner i Stavanger enn i Oslo.

Oslo i tet

At byen skulle være «Norges nye matby», går ikke Burr med på. Til det er det for mange gode restauranter i hovedstaden, med trestjerners-restauranten Maaemo i spissen. Burr har flere ganger lovprist Esben Holmboe Bang og det han har skapt på Maaemo, mange etasjer over jernbaneskinnene på Oslo S.

Blir gjenkjent

BEHOLDER STJERNENE: Mikael Svensson, Kontrast (t.v), Bent Stiansen, Statholdergaarden og Esben Holmoe Bang, Maeemo, slipper ydmykelsen det er å miste en stjerne. Michelin-Oslo er dermed som før, med fem stjerner totalt, tre av dem til Maaemo. Foto: Hans Arne Vedlog
BEHOLDER STJERNENE: Mikael Svensson, Kontrast (t.v), Bent Stiansen, Statholdergaarden og Esben Holmoe Bang, Maeemo, slipper ydmykelsen det er å miste en stjerne. Michelin-Oslo er dermed som før, med fem stjerner totalt, tre av dem til Maaemo. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Selv om den hemmelige inspektøren med britisk aksent aldri lar seg avfotografere og besøker restaurantene under annet navn, hender det likevel at restaurantene skjønner hva som er på ferde:

- Jeg har vært inspektør i 12 år og jobbet som redaktør i seks år. Det hender noen skjønner hvem jeg er, røper hun.

- Hvordan takler du og restauranten en slik situasjon?

- Da er vi profesjonelle på hvert vårt område og later som ingenting, sier hun.

Dette er første gang Burr berører temaet overfor Dagbladet. Hun forteller også at hun sitter i Stockholm og ser ut på snøen. Vanligvis vil hun ikke røpe hvilket land hun befinner seg i når hun gir intervjuer.

Lover nye byer

Mange var opprørte etter lanseringen av historiens aller første nordiske guide, Michelin Nordic Cities, i 2015. Det kom da fram at inspektørene ikke engang hadde tatt seg bryet med å reise til byer utenfor Oslo.

Dagbladets Andreas Viestad og stjernekokk Eyvind Hellstrøm var blant kritikerne. Også da bedyret Burr at teamet hadde vært i Bergen. Nå har de altså reist til flere byer, uten å finne verdige kandidater.

FORTSATT TRE STJERNER : Maaemo-kjøkkensjef Esben Holmboe Bang la ikke skjul på at det krever vanvittig mye å holde seg på toppen i den gastronomiske verden. Han beholder sine tre stjerner og ble spesielt invitert til Stockholm for å snakke om livet på toppen. Foto: JESSICA GOW/ NTB SCANPIX
FORTSATT TRE STJERNER : Maaemo-kjøkkensjef Esben Holmboe Bang la ikke skjul på at det krever vanvittig mye å holde seg på toppen i den gastronomiske verden. Han beholder sine tre stjerner og ble spesielt invitert til Stockholm for å snakke om livet på toppen. Foto: JESSICA GOW/ NTB SCANPIX Vis mer

- Vi drar dit de beste kokkene er og den beste maten lages. Med tida vil det sikkert komme nye norske byer og steder med i guiden, sier hun.

Hun mener Malmø og Århus er noen av de mest spennende nordiske matbyene for tida, og trekker særlig fram Vollmers i Malmø, som nå kan smykke seg med to stjerner.

Burr vil ikke kalle noen av de nordiske restaurantene «årets mest positive overraskelse».

- Det er nesten ingen overraskelser. Vi gjør god research på forhånd og får omtrent det vi forventer, sier hun.

Les også: Svensker og dansker vil oppdage at de kan reise til Norge for å spise

Michelinstjerne til gatekjøkken i Singapore

Michelinstjerne skapte kaos ved familierestauranten