Godteribransjens svar på den nye sukkeravgiften:

Den lille sjokoladefabrikken fant trikset som gjør godteriet billig likevel: - Nå følger de andre etter

Skreddersyr produkter for å unngå avgift.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SANDEFJORD (Dagbladet): Sjokoladetrekket er under, ikke over. Det er mindre enn femti prosent sjokolade og mandelmassen er stekt et par minutter.

- Vips, ingen sukkeravgift!

Rolf Rune Forsberg, medeier i Hval sjokoladefabrikk, står ved samlebåndet i fabrikken utenfor Sandefjord og vifter triumferende med et splitter nytt produkt. I motsetning til de 15 andre produktene i sortimentet er «mandelstenger» skreddersydd den nye sukkeravgiften og kan selges til 30 prosent lavere pris.

AVGIFTSFRITT: De nye mandelstengene er skreddersydd for å slippe sukkeravgiften.
AVGIFTSFRITT: De nye mandelstengene er skreddersydd for å slippe sukkeravgiften. Vis mer

Helt nye produkter

- Jeg tror mange andre produsenter gjør det samme. Det kommer til å dukke opp helt nye produkter, sier Forsberg.

Fra politisk hold har det også kommet mange reaksjoner og hvordan sjokoladeprodusentene når tar grep for å unngå avgiften: - Mislykket, mener Arbeiderpartiet.

Siden nyttår har prisene på godteri skutt i været, på grunn av den nye sukkeravgiften. Grensehandelen og harryhandelen på nett viser voldsom vekst. Sjefen for nettgodteributikken Max Godis kaller den norske sukkeravgiften «en gavepakke fra politikerne».

KAN REDDE JOBBEN: Hvis mandelstengene slår an, kan jobben til Wenche Andreassen blir tryggere.
KAN REDDE JOBBEN: Hvis mandelstengene slår an, kan jobben til Wenche Andreassen blir tryggere. Vis mer

De første mandelstengene ruller ut fra produksjonsbåndet i Sandefjord i disse dager. Hvilke kjeder som vil ta dem inn vet han ennå ikke. Forsberg tror den lave prisen vil gjøre stengene til en suksess, selv om runden i stekovnen gir produktet mer kransekakesmak enn marsipansmak og det strengt tatt kunne vært et lag til med sjokolade. Det får han ikke til uten å investere i nye maskiner.

- Jeg gjør dette for å vise hvor idiotisk dette opplegget er, sier Forsberg.

Han er underdog'en i norsk sjokoladebransje og sier rett ut det han mener.

- Alle synes dette er en meningsløs dusteavgift. Det er bare jeg som er så tydelig. De andre tør ikke gå så hardt ut.

Sukkeravgift på varer uten sukker

Budsjettforliket i fjor høst endte med en økning av sjokolade- og sukkervareavgiften på 83 prosent, fra 20,19 kroner til 36,92 kroner per kilo. Målet med avgiften skulle være å få nordmenn til å spise mindre søtsaker og dermed oppnå helsegevinst. Forsberg mener avgiften ikke har et døyt med helse å gjøre og at den slår helt vilkårlig ut.

SUKKER: Bestselgeren er fargepletter. Dem kan de nye mandelstengene neppe konkurrere med.
SUKKER: Bestselgeren er fargepletter. Dem kan de nye mandelstengene neppe konkurrere med. Vis mer

- Alt godteri er underlagt sukkeravgift, også produkter uten sukker. Kjeks, derimot, som ofte har masse sukker, slipper avgift. Heller ikke søt iskrem har avgift. Hvor er logikken?

Bakverk slipper avgift

Hvis noen søte varer virker billige og noen dyre i butikken, kan det skyldes at marsipan og marsipan er to forskjellige ting for politikerne. Råmarsipan for å lage marsipanprodukter hjemme er såkalt husholdningsprodukt og slipper avgift. Posene med marsipankyllinger du skal fristes med til påske har avgift fordi småmarsipan kategoriseres som godteri.

SJOKOLADECHIPS: Sørlandschips lanserer et potetgull med smak av havsalt, sjokolade og karamell, men hvordan fungerer den kombinasjonen? Vi har spurt folk på gata om deres mening. Video/redigering: Ørjan Ryland Vis mer Vis mer

Er marsipangrisen derimot varmebehandlet, for eksempel stekt, slipper den avgift fordi den da regnes som kake. Kjeks og bakverk kan ha inntil 50 prosent sjokolade, uten å få avgift.

Det er her mandelstengene til Hval sjokoladefabrikk kiler seg inn mellom reglene.

Avgiftsfri gris

AVGIFTSFRI: Når sjokoladen bare er under og mandelmassen litt varmebehandlet, er ikke marsipangrisen lenger godteri, men bakverk.
AVGIFTSFRI: Når sjokoladen bare er under og mandelmassen litt varmebehandlet, er ikke marsipangrisen lenger godteri, men bakverk. Vis mer

Forsberg laget til jul to varianter av marsipangris. Den ene sto det «avgiftsfri» på med store bokstaver. Den hadde sjokolade på undersiden og hadde vært en kjapp tur i stekeovnen. Den andre var vanlig marsipan dekket med sjokolade - og dermed avgiftsbelagt. Den avgiftsfrie, og like søte, ble en salgssuksess.

- Den gjentar vi. Jeg sitter og leser korrektur på emballasjen nå, sier Forsberg.

DUSTEAVGIFT: Han ser på seg selv som rebellen blant sjokoladeprodusenter og sier rett ut det han mener.
DUSTEAVGIFT: Han ser på seg selv som rebellen blant sjokoladeprodusenter og sier rett ut det han mener. Vis mer

Da politikerne før jul vedtok å nesten doble sukkeravgiften, fryktet Forsberg for jobbene til de 14 ansatte. Nå holder han pusten. Det som nå selges i butikkene var i stor grad bestilt før jul. Effekten av avgiften vil han først se etter påske. Foreløpig går driften som normalt.

Ved å utvikle et produkt som unngår avgift, håper han å sikre arbeidsplassene. Han eksporterer langt mer enn tidligere til Sverige. Der kan nordmenn kjøpe sin norske favorittsjokolade - fri for sukkeravgift.

Putter sjokoladen i bakverk

Ifølge Forsberg eksperimenteres det med nye produkter hos flere produsenter.

- Jeg vet om to nye typer cookies med masse sjokolade, unntatt avgift fordi det er kjeks, sier Forsberg.

Bixit og Småsulten energibarer er andre eksempler på hvordan avgiften slår ut. Bixit har ikke avgift fordi den har mysli, mens Småsulten får avgiften fordi den har nøtter.

Regjeringen har valgt å ikke skille mellom sukker og kunstig sukker. Også sukkerfri brus er omfattet av sukkeravgift.

Regner med nye produkter

Mondelez, som eier Freia, sier at selskapet vil holde seg til sine kjerneprodukter, sjokolade, til tross for sukkeravgiften.

Selskapet regner med avgiftstilpasning på produktsiden hos andre.

- Den norske sjokoladeavgiften er så høy nå, at vi ikke vil bli overrasket om det framover vil skje produktutvikling innenfor enkelte kategorier som ikke er omfattet av avgiften, skriver kommunikasjonsrådgiver Karin Senning i en e-post.

Sukkeravgift uansett

Jan Adolfson, Norgesansvarlig for den svenske produsenten Cloetta, sier at det ikke har noen hensikt for Cloetta å lage nye produkter tilpasset sukkeravgiften.

- Alt vi produserer defineres som godteri, også sukkerfrie pastiller. Om et produkt har lite sukker, mye sukker eller ikke sukker, spiller ingen rolle. Sukkeravgiften kommer vi ikke utenom.

SUKKERFRI: Og omfattet av sukkeravgiften. Foto:Cloetta
SUKKERFRI: Og omfattet av sukkeravgiften. Foto:Cloetta Vis mer

Adolfson synes «situasjonen er krevende»:

AVGIFT UANSETT: Jan Adolfson i Cloetta opplever situasjonen som krevende. Alle produktene også de sukkerfri, har fått sukkeravgift. Foto: Cloetta
AVGIFT UANSETT: Jan Adolfson i Cloetta opplever situasjonen som krevende. Alle produktene også de sukkerfri, har fått sukkeravgift. Foto: Cloetta Vis mer

- Du kan kjøpe en kilo sukker uten sukkeravgift, mens våre sukkerfrie pastiller har samme sukkeravgift som sjokoladen vår. Det ligger ingen incentiver til å utvikle produkter med mindre sukker eller uten sukker, sier han.

Cloetta merker suget etter sukkerfrie produkter og jobber, til tross for sukkeravgiften, systematisk med å utvikle produkter uten sukker eller med mindre sukker.

Sukkerhodepine

NHO Mat og Drikke klaget før jul inn avgiften til EFTAs overvåkningsorgan ESA. NHO mener sukkeravgiften kan være ulovlig i henhold til EØS-regler.

Hval sjokolade tror ESA kan komme til å oppheve den norske sukkeravgiften.

- De gjorde det i Finland, så det er nærliggende å tro, sier han.

Han synes «alle monner drar feil vei » nå, men ser fordelen i avgiften nærmest ble doblet over natta.

- Hadde politikerne lagt på et par prosent, ville lite skjedd. En dobling, derimot, da våkner både kundene og bransjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer