Nudelkongen Mr Lee kom fra Korea og ble symbolet på den vellykkede innvandrer:

Den «norske» nudelkongens mamma i dyp sorg. Så kom sønnen svevende fra himmelen

Chul Ho Lee kunne blitt både taco- og nudelkonge.

MR. LEE: Chul Ho Lee kom til Norge som 17-åring og ble selve symbolet på den vellykkede innvandrer. Foto: Terje Bendiksby
MR. LEE: Chul Ho Lee kom til Norge som 17-åring og ble selve symbolet på den vellykkede innvandrer. Foto: Terje Bendiksby Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Han kom bort fra familien sin på flukt i Korea, 13 år gammel. To år seinere holdt han på å drukne i en elv. Deretter ble han erklært død etter et granatangrep. Men Chul Ho Lee våknet til liv. Seinere ble han kokk, forretningsmann, kjendis og mangemillionær i Norge. Livet til nudelkongen Mr. Lee er mer dramatisk enn de fleste actionfilmer.

- Når skoleungdommer kommer hit, flokker de seg rundt monteren med bildet av Mr. Lee. Alle vet hvem han er, forteller Mads Berg, historiker og formidlingsleder ved Forsvarsmuseet i Oslo.

I glassmonteren fortelles historien om «den koreanske gutten» som ble funnet bevisstløs av amerikanske soldater etter nesten å ha druknet i en elv på grensa til Nord-Korea. Teksten beskriver hvordan han ble tatt hånd om av amerikanerne, lærte seg engelsk og ble populær hjelpegutt og tolk for en general. Da han seinere ble hardt skadet i et granatangrep, sørget amerikanerne for å få ham til behandling på et norsk feltsykehus.

Det reddet livet hans, enda en gang.

Veldig stolt av pappa

- En pappa jeg er veldig stolt av og uendelig glad i, skriver yngstedatteren Irina i boka «Det sa min far». Boka kom ut for noen år siden og forteller om livet til den krigsskadde koreaneren, født og oppvokst noen timers biltur fra området der de olympiske vinterlekene pågår nå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer