Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nudelkongen Mr Lee kom fra Korea og ble symbolet på den vellykkede innvandrer:

Den «norske» nudelkongens mamma i dyp sorg. Så kom sønnen svevende fra himmelen

Chul Ho Lee kunne blitt både taco- og nudelkonge.

MR. LEE: Chul Ho Lee kom til Norge som 17-åring og ble selve symbolet på den vellykkede innvandrer. Foto: Terje Bendiksby
MR. LEE: Chul Ho Lee kom til Norge som 17-åring og ble selve symbolet på den vellykkede innvandrer. Foto: Terje Bendiksby Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han kom bort fra familien sin på flukt i Korea, 13 år gammel. To år seinere holdt han på å drukne i en elv. Deretter ble han erklært død etter et granatangrep. Men Chul Ho Lee våknet til liv. Seinere ble han kokk, forretningsmann, kjendis og mangemillionær i Norge. Livet til nudelkongen Mr. Lee er mer dramatisk enn de fleste actionfilmer.

- Når skoleungdommer kommer hit, flokker de seg rundt monteren med bildet av Mr. Lee. Alle vet hvem han er, forteller Mads Berg, historiker og formidlingsleder ved Forsvarsmuseet i Oslo.

UNG LEE: Chul Ho Lee fotografert med sykepleier Kari Roll Klepstad i 1954, da Norge hadde sitt NORMASH i Korea. Behandlingen han fikk av norsk helsepersonell reddet livet hans. Foto: Forsvaret
UNG LEE: Chul Ho Lee fotografert med sykepleier Kari Roll Klepstad i 1954, da Norge hadde sitt NORMASH i Korea. Behandlingen han fikk av norsk helsepersonell reddet livet hans. Foto: Forsvaret Vis mer

I glassmonteren fortelles historien om «den koreanske gutten» som ble funnet bevisstløs av amerikanske soldater etter nesten å ha druknet i en elv på grensa til Nord-Korea. Teksten beskriver hvordan han ble tatt hånd om av amerikanerne, lærte seg engelsk og ble populær hjelpegutt og tolk for en general. Da han seinere ble hardt skadet i et granatangrep, sørget amerikanerne for å få ham til behandling på et norsk feltsykehus.

Det reddet livet hans, enda en gang.

Veldig stolt av pappa

- En pappa jeg er veldig stolt av og uendelig glad i, skriver yngstedatteren Irina i boka «Det sa min far». Boka kom ut for noen år siden og forteller om livet til den krigsskadde koreaneren, født og oppvokst noen timers biltur fra området der de olympiske vinterlekene pågår nå.

Å dra til OL er utelukket. Nudelkongen har fått parkinsons sykdom. Den blide norsk-koreaneren gir ikke lenger intervjuer.

VINNENDE VESEN: Pågangsmot og sjarm har hjulpet Mr. Lee til suksess. Her med datteren Irina i forbindelse med utgivelsen av boka hennes om faren. Foto: Terje Bendiksby/SCANPIX
VINNENDE VESEN: Pågangsmot og sjarm har hjulpet Mr. Lee til suksess. Her med datteren Irina i forbindelse med utgivelsen av boka hennes om faren. Foto: Terje Bendiksby/SCANPIX Vis mer

Irina og søstrene vokste opp med tysk mamma og koreansk pappa som gjorde seg bemerket, blant annet hos Halvard Flatland i TV-programmet Casino. Folk syntes Mr. Lee var kul. «Jeg sa aldri hvor modig og flink jeg syntes han var, eller hvor mye jeg beundret ham. Det var som om det ikke passet seg å skryte av ham, ettersom han nesten var blitt kjendis», skriver Irina i boka med undertittelen «Mr. Lee - en historie om krig, kjærlighet og nudler».

HOLDER KOKEN: Mr. Lee er pensjonist og har sluttet med reklamestuntene sine, men nudelboksene lever videre, nå uten palmeolje. Foto: Orkla
HOLDER KOKEN: Mr. Lee er pensjonist og har sluttet med reklamestuntene sine, men nudelboksene lever videre, nå uten palmeolje. Foto: Orkla Vis mer

Maskot hos amerikanerne

På Forsvarsmuseet opplever mange ungdommer historien om den koreanske gutten som magisk, nesten utrolig. Tenåringen som kom til Norge i 1954 hadde i en alder av 17 år klart seg uten familien i årevis og livnært seg som vannselger, skopusser og tolk.

Etter granatangrepet ble han fraktet til Norwegian Surgical Army Mobile Hospital (NORMASH) hvor han ble behandlet av den norske legen Bernhard Paus. Skadene var livstruende. «Halve hoftepartiet var flerret opp og en del av buken revet opp», forteller Irina i boka.

Ikke død likevel

Etter første operasjon ble Chul Ho Lee erklært død og lagt i et telt. En årvåken sykepleier hørte lyder og oppdaget at han likevel levde. Deretter fulgte flere operasjoner og en lang søknadsprosess for innreise og opphold i Norge. Parallelt pågikk en pengeinnsamling blant amerikansk og norsk personell for å finansiere reisen.

I tre måneder bodde unggutten på pensjonat, mens han ventet på de nødvendige tillatelser. Vennene på pensjonatet viste seg å være kriminelle og prostituerte som robbet ham for alt han eide den siste kvelden. Kledd i filler fra hotellverten kom han til militærflyplassen, hvor politiet nektet å slippe ham inn. En norsk lege insiterte på at han var pasient, ikke tigger, og fikk ham av gårde.

IDRETTSINTERESSERT: Sør-Korea er viktig for Chul Ho Lee. Her heier han på hjemlandet på under VM i fotball. Mens norske idrettsutøvere jakter gull og sølv i hjemlandet hans akkurat nå, er nudelkongen hjemme i Norge. Fødebyen hans Chonan ligger noen timer i bil fra Pyeongchang, der vinterlekene pågår. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
IDRETTSINTERESSERT: Sør-Korea er viktig for Chul Ho Lee. Her heier han på hjemlandet på under VM i fotball. Mens norske idrettsutøvere jakter gull og sølv i hjemlandet hans akkurat nå, er nudelkongen hjemme i Norge. Fødebyen hans Chonan ligger noen timer i bil fra Pyeongchang, der vinterlekene pågår. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Reisen gikk via Japan, Bangkok og København. Da han kom til Oslo med danskebåten, så han mennesker som bar på merkelige trestokker og lange pinner med løkke i den ene enden. Ski og staver hadde han aldri hørt om. Folk gikk i merkelige klær og så fattige ut. Nikkers og anorakk var ukjente plagg. Han nektet å tro at det var Norges hovedstad.

Nordmennene så en mann «med blåsvart hår og øyne så brune som mahogni». Alle smilte og ville ta på håret hans. Ingen visste at den lille koreaneren skulle ende opp som symbolet på den vellykkede innvandrer.

Geitepasser og dotømmer

Chul Ho lærte seg norsk i rekordfart på sykehuset og fikk jobb som pikkolo da han kom ut. Deretter ble han sykkelbud, statist og geitepasser på teater, dotømmerassistent og kokkeelev. Han bodde på hybel, spiste oppbløtt brød i varmt vann og tidvis en buljongterning, og endte til slutt i ambulanse, utmattet.

VELLYKKET: I snart 30 år har nudlene fra Mr. Lee vært billig og kjapp mat i Norge. Den første koreanske innvandreren til Norge ble rikere enn de fleste. Her feirer han fredspristildelingen til Sør-Koreas president Kim Dae-jung på et hotell i Oslo. Foto : Terje Bendiksby / SCANPIX
VELLYKKET: I snart 30 år har nudlene fra Mr. Lee vært billig og kjapp mat i Norge. Den første koreanske innvandreren til Norge ble rikere enn de fleste. Her feirer han fredspristildelingen til Sør-Koreas president Kim Dae-jung på et hotell i Oslo. Foto : Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

Lærlingplass på Holmenkollen Turisthotell ble starten på et mateventyr, og bedre økonomi. Før Mr. Lee ble nudelkonge var han kjøkkensjef på flere velrenommerte restauranter. Et opphold på et prestisjefullt sveitsisk hotell ble derimot en gedigen nedtur.

HARDT ARBEID: I Norge ble Mr. Lee millionær. Det kom ikke av seg selv. På vei til suksess som kokk og nudelkonge var han både pikkolo og sykkelbud. Her er han på Egertorget i forbindelse med et matarrangement. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
HARDT ARBEID: I Norge ble Mr. Lee millionær. Det kom ikke av seg selv. På vei til suksess som kokk og nudelkonge var han både pikkolo og sykkelbud. Her er han på Egertorget i forbindelse med et matarrangement. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

Fant kjærligheten

En tysk brevvenninne ble lyspunktet. Etter hvert flyttet hun til Norge og ble hans kone. Sammen fikk de tre døtre, som vokste opp på Majorstua. En testmiddag i familien fikk Chul Ho til å droppe planene om å starte med taco. Det ville aldri slå an, syntes familien. Fem år seinere var meksikansk mat det hotteste du kunne få i Norge.

Så ble Anneliese syk. En sommerkveld i 1984 døde hun på Radiumhospitalet, 44 år gammel.

Tilbake sto 47-åringen med tre døtre i alderen åtte til seksten år. For enkemannen var perioden etterpå «like mørk som i helvete», ifølge datteren.

Noen år seinere smilte lykken igjen. Chul Ho giftet seg på nytt med Hae Jong fra Korea.

Nudler med visdomsord

Chul Ho var 50 år da nudeleventyret startet. Han gikk «all inn» med anekdoter og ordtak. Noen var koreanske, andre liksom-koreanske, funnet opp der og da. Alt som var annerledes ble brukt for å bygge merkevare. Mr. Lee stilte opp i reklamefilmer, snakket gebrokkent, smilte bredt og avsluttet gjerne med «det sa min mor». Med ordtak som «er do litt tom i magen, blir do litt tom i hodet», fikk nudlene fotfeste på markedet.

Mange har levd på nudler som student. Noen har gitt det til ungene i tidsklemma. En av fire nordmenn åpner jevnlig en pakke. Orkla, som nå eier selskapet, byttet i fjor produsent for å få nudlene fri for palmeolje.

AVOKADOSTEIN: Mat: Christopher Sjuve Foto/klipp: Per Ervland Prosjektleder og grafikk: Håkon Eikesdal Vis mer

Dødsbudskap til foreldrene

Vennene som så Chul Ho Lee forsvinne i elva under koreaPkrigen var sikre på at han hadde druknet. Det fortalte de foreldrene hans. Samtidig befant Chul Ho seg hos amerikanerne, lys levende. Da den amerikanske generalen i militærleiren fikk vite at tolken hans hadde familie i live, fikk unggutten være med i helikopter og ble sluppet ned utenfor hjemmet.

Da moren fikk se sin sønn dale ned fra himmelen i de fineste klær, skrek hun høyt. «Det må ha vært det mest skremmende synet hun noensinne hadde hatt», skriver Irina Lee om episoden. Det tok tid før moren klarte å snakke med sin sønn.

Chul Ho ble imidlertid hentet igjen litt seinere av samme general. Tenåringen ville tilbake til leiren hvor han hadde etablert seg som tolk.

TO KONGER: Norges nudelkonge ble i 2004 hedret med fortjenestemedalje av Norges konge. Arbeidet i organisasjonen Norske Koreaveteraner veide tungt. Her hilser han og kona Hae Jong fra Korea på kongeparet. Foto: Bjørn Sigurdsøn/ SCANPIX
TO KONGER: Norges nudelkonge ble i 2004 hedret med fortjenestemedalje av Norges konge. Arbeidet i organisasjonen Norske Koreaveteraner veide tungt. Her hilser han og kona Hae Jong fra Korea på kongeparet. Foto: Bjørn Sigurdsøn/ SCANPIX Vis mer

Mens norske OL- utøvere kjemper om gull og sølv i Sør-Korea, kan Mr. Lee snart notere 64 år i Norge. Det kalde stedet med fattigfolk i posete klær og trestokker under armen passet ham veldig bra.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!