TRIST: - Alt er kaos, men jeg kan ikke gi opp, sier Edna Falao når hun ser på det lille som står igjen etter hennes restaurant l'Esquinade. Det resterende forsvinner innen kort tid. Foto: Privat
TRIST: - Alt er kaos, men jeg kan ikke gi opp, sier Edna Falao når hun ser på det lille som står igjen etter hennes restaurant l'Esquinade. Det resterende forsvinner innen kort tid. Foto: PrivatVis mer

Edna Falao (80) har knapt tårer igjen

Den norske restaurant-dronningas paradis knust til pinneved: - Alt er kaos

Wenche Myhre, Brigitte Bardot og Fredrik Skavlan har alle til felles at de har vært på Edna Falaos restaurant på den franske riviera. Nå er den borte.

- Alt er kaos. Restauranten min er jevnet med jorda, og de ellers flotte strendene her i Saint-Tropez er fulle av oljesøl. Det er helt forferdelig, og forholdene er såpass dårlige at politiet må vokte strendene for å hindre at turister bader. Nå er det dårlig stemning her, medgir Edna Falao.

Vi treffer henne på mobil fra det som en gang var hennes berømte blåskjell-restaurant på Den franske riviera, og det er ikke bare telefonforbindelsen som er litt hakkete og som tidvis gjør at stemmen forsvinner:

FRA LYKKELIGERE TIDER: Edna Falao på restaurant L’Esquinade utenfor Saint-Tropez. Nå er restauranten revet. Foto: Nina Hansen
FRA LYKKELIGERE TIDER: Edna Falao på restaurant L’Esquinade utenfor Saint-Tropez. Nå er restauranten revet. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Min sønn Manuel Urbini og jeg har jobbet døgnet rundt de siste månedene for å forhindre at stedet skulle rives av myndighetene, men det var ingen vei tilbake. Nå er jeg så sliten som jeg knapt har vært før: Søvnen er generelt dårlig, og musklene verker. Men jeg kan bare ikke legge meg ned og gi opp. Aldri! framholder restaurantdronningen med klokkeren stemme.

- Drakk champagne og gråt

Ti dager etter at to cargoskip kolliderte nord for øya Korsika søndag 7. oktober, begynte det å dukke opp omfattende oljesøl på utenfor kysten som blant annet inkluderer Saint-Tropez i Frankrike.

Da hadde allerede Edna mer enn nok med å fordøye at framtida til hennes restaurant l'Esquinade var svært uviss.

Bakgrunnen er at de lokale myndighetene har vedtatt en rekke tiltak for å fremme en mer bærekraftig og miljøvennlig turisme i området. En reduksjon i antall serveringssteder langs den populære Pampelonne-stranda i Ramatuelle, der Falao holder til, vegg i vegg med Saint-Tropez, er et av virkemidlene som har vakt størst diskusjon. Forbud mot å ankre opp i deler av den lystyacht-tette bukten utenfor, og en reduksjon av antall faste strandstoler, er andre tiltak som er på trappene.

- Hvordan ser det ut hos deg nå?

EN SISTE SKÅL - FOR NÅ: Edna Falao og sønnen Manuel er fast bestemte på å bygge ny restaurant. Her i restene av sin gamle, da de unnet seg pizza og champagne. Foto: Privat
EN SISTE SKÅL - FOR NÅ: Edna Falao og sønnen Manuel er fast bestemte på å bygge ny restaurant. Her i restene av sin gamle, da de unnet seg pizza og champagne. Foto: Privat Vis mer

- De har holdt på å rive siden 15. oktober, og halvparten av bygningen er jevnet med jorda. Den siste kvelden før myndighetene kom med sine slegger, prøvde jeg å holde motet opp. Jeg satt der med et lite stearinlys, en pizza, ei flaske champagne og gråt sammen med sønnen min.

- I motsetning til flere andre restauranteiere på stranda, har dere fått fornyet kontrakten og kan fortsette driften. Hva tenker dere om å bygge opp noe helt nytt?

- I min alder burde vi ikke ha gjort noe med dette, men jeg har en sønn - og vi har ikke noe annet valg. Å melde oss arbeidsledige har vi ikke råd til. Sønnen min, Manuel, og jeg har holdt på her i så mange år; dette er vårt levebrød. Da er det så surt å se alt revet ned og smadret...

- Hvordan klarer dere å finansiere et nytt bygg?

SNART BORTE: Kun deler av noen vegger står igjen etter Edna Falaos restaurant. Den nye vil komme noen meter lenger fra stranden. Foto: Privat
SNART BORTE: Kun deler av noen vegger står igjen etter Edna Falaos restaurant. Den nye vil komme noen meter lenger fra stranden. Foto: Privat Vis mer

- Vi sliter veldig. Tegningene er klare, og vi har fått en 12-årskontrakt. Vi blir nedringt av venner i Norge som heier på oss og lurer på om de kan starte kronerulling. Men da svarer jeg: Kronerulling holder nok ikke, det beste dere kan gjøre er å bruke mye penger nå vi åpner igjen!

- Når blir det?

- Planen er å begynne å bygge i januar, og så åpne i påsken neste år. Det bare vi få til!

Håpet på presidenthjelp

Restauranten skal ligge omtrent på samme sted som i dag, bare litt lenger opp fra vannkanten. Den vil likne mye på dagens utgave. Ifølge Falao vil rundt ni restauranter forsvinne fra det attraktive strandområdet ved Saint-Tropez. Hennes åtte ansatte går på arbeidsledighet de neste månedene.

En rekke kjendiser, deriblant «Åndenes makt»-venninnen Lilli Bendriss, stilte opp da Edna midt i krisa i høst valgte å feire sin bursdag på sitt sted L’Esquinade - bare få dager før veggene bokstavelig talt forsvant.

GODE VENNER BETYR ALT: Edna Falao feiret burdagen sin i høst med blant annet Lilli Bendriss (t.v.) og Gro Elisabeth Sille.
GODE VENNER BETYR ALT: Edna Falao feiret burdagen sin i høst med blant annet Lilli Bendriss (t.v.) og Gro Elisabeth Sille. Vis mer

- Jeg hadde ikke feiret bursdagen min på sju år, ikke siden mannen min døde. Så da fant Brigitte (Bardot, red anmerkning) og jeg ut av at vi skulle markere hver vår dag på restauranten min. Hennes ble mye mer privat enn min.

- Sammen med restaurantkolleger sendte du i fjor brev til president Macron om at han skulle skåne restaurantene fra å måtte flytte. Hvilket svar fikk dere?

- Vi fikk ikke noe svar; og her snakker vi altså om den stranda i verden som er nest mest berømt etter Ipanema i Rio de Janeiro. Her har jeg servert franske presidenter, kongelige og internasjonale superstjerner, og mange kjente og ukjente nordmenn - og alle har vært like hyggelige å ha på besøk!

- Hvis du lukker øynene et øyeblikk; hvilket bilde fra restauranten din kommer først på netthinna?

Det blir stille i telefonen, Edna begynner å gråte. Så tar hun seg inn:

JA, MÅ DE LEVA: Den franske skuespilleren Brigitte Bardot feiret sin 84-års dag i slutten av september med middag hos sin gode venninne Edna Falao. Da var fortsatt restauranten som den pleier. Foto: Privat
JA, MÅ DE LEVA: Den franske skuespilleren Brigitte Bardot feiret sin 84-års dag i slutten av september med middag hos sin gode venninne Edna Falao. Da var fortsatt restauranten som den pleier. Foto: Privat Vis mer

- Jeg vet ikke. Jeg ser mamma og pappa, jeg ser mannen min og jeg ser gjester som er lykkelige for at vi aldri har vært noe sted bare for de rikeste med hvite duker, men der man har kunnet komme akkurat som en vil! Hvis det ikke hadde vært så utrolig givende å ha denne jobben, ville jeg aldri ha fortsatt!

Står på lenge hun kan

Så kommer en trillende latter:

- Når folk spør om hvordan jeg orker å jobbe dag ut og dag inn, avslører jeg knepet mitt: At jeg fortsetter å drikke champagne og spiser hvitløk. Men jeg forsøker å ikke kjenne altfor godt etter, for egentlig har jeg det litt jævlig. Ryggprolapsen kjennes ned i det venstre beinet.

MIDLERTIDIG: Før arbeidet med bygging av ny restaurant starter på nyåret, oppbevarer Edna Falaos sønn Manuel (t.v.) møbler i innleide containere. Foto: Privat
MIDLERTIDIG: Før arbeidet med bygging av ny restaurant starter på nyåret, oppbevarer Edna Falaos sønn Manuel (t.v.) møbler i innleide containere. Foto: Privat Vis mer

- Vet du hvor lenge du orker å gi full gass?

- Akkurat det temaet husker jeg at Wenche Foss og jeg snakket om en gang for mange år siden. Den gang fortalte jeg Wenche at hun var heldig, tross alt, som kunne dø på scenen vel vitende om at hun var beundret av så mange. Jeg, derimot, kommer til å falle om i sanden med en suppetallerken, det er ikke like lekkert!