Nye dagligvarer vinter 2017 ferdigmat:

Den nye ferdigmaten: Dette skal du spise når du har dårlig tid

Sunnere, raskere - og med kjøtterstatning. Her er den nye ferdigmaten.

MIDDAG PÅ ÉN TO TRE: Klassisk kosemat, grøt, pizza- og nykommeren poke. Foto: Produsentene
MIDDAG PÅ ÉN TO TRE: Klassisk kosemat, grøt, pizza- og nykommeren poke. Foto: Produsentene Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Norske matvaner er hele tida i endring. Tid skal ikke lenger stå i veien for å kunne nyte et gourmetmåltid, sier kategorisjef Julianne Nedrelo i Fjordland.

«Gourmetmåltidet» hun snakker om er den klassiske franske gryta bouef bourgignon, biffkjøtt som er langtidskokt i rødvin med sopp, bacon og små løk. Fjordlands variant er ikke prikk lik, men så er den også klar på ti minutter.

Dagligvarenyheter

Vi har ikke rukket å smake oss gjennom alle nyhetene ennå, men om smakstesten av de nye frossenpizzaene er en indikator på hva vi kan vente oss, er det bare å glede seg.

- Fint utseende, og bra skorpe. Veldig bra deig. Sprø og fin bunn, var smakspanelets dom over vinneren.

Noen har gjort jobben for deg - alt du trenger å gjøre er å varme opp maten. Hele poenget med ferdigmat.

Men der ferdigmaten har rykte på seg for å være nærmest fastfood-usunn, proppfull av salt og fett, sniker det seg stadig inn nye og sunnere alternativer.

Det er også stikkordet for noen av årets nyheter, som i tillegg til å ha lite salt og sukker, gjerne er uten kjøtt, gluten eller laktose.

Gatemat på Kiwi

Årets mest spennende spiseklare nyhet fant vi hos Norgesgruppen, nemlig «Poke».

Poke er en rå fiskesalat med røtter fra Hawaii, og kalles gjerne surfe-sashimi. Den hawaiianske gatematen har vært populær i California en god stund, og fant veien til New York og London for et par år siden.

I fjor sommer åpnet en egen poke-foodtruck i Oslo, Pacific Poke, og i februar i år lanserte Lerøy to fornorskede versjoner av den rå fiskesalaten på Kiwi.

POKE: Fra trendrapporter til Kiwi på ett års tid. Her har noen fulgt med i timen! Foto: Produsenten
POKE: Fra trendrapporter til Kiwi på ett års tid. Her har noen fulgt med i timen! Foto: Produsenten Vis mer

Poke-elskere vil kjenne igjen konseptet, men bollene er likevel tilpasset norske ganer. Den rå tunfisken er byttet ut med rå laks - og risen er byttet ut med byggryn eller quinoa.

Vi savner smaken av wakame (marinert tang), men i stedet får vi mengder av mettende råkost. Quinoa-pokebollen har klassisk pokesaus på soyasaus og sesamolje, mens byggryns-pokebollen har fått ponzusaus på soyasaus og sitrus, en saus som vanligvis serveres med sashimi.

Mikromat

I avdelingen for mikromat er det få nylanseringer i dette vinduet. Aner vi en trend?

FAST SLOW FOOD: Serveringsklar «Boef Bourgignon»
 med potetmos - alt du trenger å gjøre er å varme den. Foto: Produsenten
FAST SLOW FOOD: Serveringsklar «Boef Bourgignon» med potetmos - alt du trenger å gjøre er å varme den. Foto: Produsenten Vis mer

Fra Toro ferske ferdigretter kommer en spansk gryterett med chorizo, svinekjøtt og grønnsaker i tomatsaus, «Spansk gryte».

Toros ferske «Spaghetti med kjøttboller» kutter porsjonsstørrelsen fra 600 til 400 gram.

Fra Fjordland kommer en variant av Bouef Bourgignon - «Langtidskokt fransk biffgryte» - med rødvin, løk og gulrøtter. Gryteretten serveres med potetstappe og skal bli klar på ti minutter. Et ørlite under, for alle som har jobbet seg gjennom den originale oppskriften.

I tillegg kommer ferdigmatprodusenten med en ny «i skål»-variant med «Tortellini» med sopp og ricotta i ostesaus med bacon.

Se flere nyheter etter videoen:

VANSKELIG: Hvordan uttaler du egentlig pommes frites, bouef bourgignon og worcestershiresauce? Selv vår reporter måtte gi tapt for det vanskeligste ordet ... Video: Christian Roth Christensen/Dagbladet Klipp: Svein Dybdahl/DBTV Reporter: Ine-Elise Høiby/Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer
PYTT I PANNE: Findus har redesignet Pytt i Panne-pakkene, og utvider sortimentet med en med kjøttboller og tyttebær.
PYTT I PANNE: Findus har redesignet Pytt i Panne-pakkene, og utvider sortimentet med en med kjøttboller og tyttebær. Vis mer

Grøt - mattrenden som ikke gir seg

En annen liten nyhet fra Fjordland er «4-korngrøt», laget på fullkorn av rug, hvete, havre og bygg. Her får du to porsjonsbegre à 185 gram. Denne grøten er ikke tilsatt hverken smak eller sukker, så her anbefaler vi at du topper med noe friskt eller søtt.

Fjordland-grøten må varmes i mikro og kommer uten spiseredskap. Ønsker du grøt på farten kan Berit Nordstrands nye grøtposer være aktuelt.

SMART: Berit Nordstrand lanserer to grøtvarianter i pose. Skje følger med. Foto: Produsenten
SMART: Berit Nordstrand lanserer to grøtvarianter i pose. Skje følger med. Foto: Produsenten Vis mer

Nordstrands havregrøt kommer i en helt ny type emballasje - grøten ligger i en pose, og det er en egen lomme til skje. Du skal, ifølge produsenten Scandza, trygt kunne slenge den i treningsbaggen uten å være redd for at den lekker.

«Havregrøt»en er både gluten- og melkefri, og kun søtet med frukt. Den kommer i to forskjellige smaker, eple & kanel og mango.

Findus relanserer Pytt i panne-konseptet med nytt design, og utvider med en ny variant med kjøttboller og tyttebær. Rask og enkel hverdagsmat.

Frossenpizza - nå også uten kjøtt og gluten

Er det én ting vi nordmenn aldri blir lei, er det frossenpizza. Også i år kommer det en rekke nye varianter på markedet.

Vi fikk hjelp av den italienske kokken Elio Corsi, nybakt norgesmester i pizza, til å teste fem av de nye frossenpizzaene - se hvordan pizzaene klarte seg i den testen.

Pizza uten kjøtt er ingen grensesprengende nyhet, men nytt av året er vegetarpizza med kjøtterstatning.

Dr. Oetker lanserer to typer vegetarpizza, «Veggie pizza», med vegetarisk kjøtterstatning; en med vegetarisk filet av hvete-, erte- og egg-protein og en med krydret kjøttdeig av hvete- og bygg-protein.

Og mens vi er inne på restriktive dietter, Dr. Oetker lanserer også to glutenfrie Ristorante-pizzaer, «Pizza Mozzarella» og «Pizza Salame».

Orkla Foods slår til med tre nyheter i år, og «Grandiosa Kjøttboller» er den eneste som lanseres bredt. Denne har den klassiske Grandiosa-sausen og Jarlsberg-osten, og er i tillegg toppet med kjøttboller, kjøttdeig, søt chili og persille.

I tillegg har Orkla produsert en egen Grandiosa kun for Rema 1000, «Grandiosa Pepperoni Spesial», som skal ha fem prosent mer pepperoni enn originalversjonen.

STERK: Picante-pizzaen fra pizzabakeriet sparker litt fra seg. Foto: Morten Eik
STERK: Picante-pizzaen fra pizzabakeriet sparker litt fra seg. Foto: Morten Eik Vis mer

I tillegg utvider de Pizzabakeriet-serien med «Pizzabakeriet Picante», som kun selges gjennom NorgesGruppen.

Denne er toppet med den sterkt krydrete italienske pølsen 'Nduja, samt grønn chili - og revet parmesan i en ekstra pose som du kan strø over pizzaen etter den er stekt.

Pizzabakeriet-serien ble i utgangspunktet lansert kun hos NorgesGruppen, men de fleste variantene tilbys nå alle dagligvarekjedene.

Svensk kinamat

BEIJING 8: Svensk dumpling-kjede selger ferdige dumplings du kan lage selv - hjemme. I pene bokser. Men grønnsakene på bildet må du stå for selv. 
BEIJING 8: Svensk dumpling-kjede selger ferdige dumplings du kan lage selv - hjemme. I pene bokser. Men grønnsakene på bildet må du stå for selv.  Vis mer

En av de nyhetene vi er mest spent på å smake, kommer fra Beijing8, et svensk, kinesisk-inspirert dumpling og terestaurant - og dagligvarekonsept. I tillegg til ferdige «dumplings» består sortimentet av oljer, dressinger, teer og isteer.

Dumplingsene er fylt med and/ ingefær, kylling/ peanøtt, vegetar eller biff/ chili/ koriander som kan steames i egne dampkurver som selges separat.

Beijing8 er ikke mer enn et par år gammel, men har allerede flere restauranter i Sverige, samt i Firenze, Lyon og Helsinki. Skal du fly fra Stockholm har de også restaurant med takeaway på terminal 5 på Arlanda.

Konseptet prøves i første gang ut i fem Jacobs og Meny-butikker; Solsiden, Ringnes Park, CC Vest, Tolvsrød og Jacobs Colosseum. Drømmer du om frossen dim sum, kan du prøve asiatiske matbutikker, eller Dim Sum snack pack fra Folkets fristelser, som fikk terningkast fem da vi testet den i fjor.

Mer om dagligvarenyhetene fra Dagbladet:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer