I SITT ESS: Siv Gøril Romsdal fra bloggen Siv baker og steiker er lidenskapelig opptatt av surdeigsbakst. Gode kaker lager hun også. Bilder fra bloggen.
I SITT ESS: Siv Gøril Romsdal fra bloggen Siv baker og steiker er lidenskapelig opptatt av surdeigsbakst. Gode kaker lager hun også. Bilder fra bloggen.Vis mer

Siv fra bloggen Siv baker og steiker trives når det går en kule varmt

Den prisbelønte matbloggeren tok en «Finckenhagen», og satte fyr på kjøkkenet

- Nå har jeg lært meg teknikken, så huset er trygt fremover, sier Siv-Gøril Romsdal i bloggen Siv baker og steiker.

(Dagbladet): - Kjøkkeninnredningen min bærer fortsatt preg av det som skjedde da jeg skulle prøve meg på flambering for første gang, forteller Siv-Gøril Romsdal fra bloggen Siv baker og steiker.

Vegetarkosemat? Javisst, sier tvillingbloggerne i Our Kitchen Stories

LETTVINT: Blåbærostekake på glass. Oppskrift finner du i listen lenger ned i saken. Foto fra bloggen.
LETTVINT: Blåbærostekake på glass. Oppskrift finner du i listen lenger ned i saken. Foto fra bloggen. Vis mer

På menyen sto biff i konjakksaus à la Lise Finckenhagen. Da tiden var kommet til å svi av innholdet i stekepannen, tente Siv lighteren - og lærte umiddelbart hvorfor ikke kjøkkenviften skal stå på når man flamberer.

- Det sa bare «poff»! Deretter slikket en kjempehøy flamme oppover kjøkkenskapene. Alt endte bra, og selv om det gikk hardt utover inventaret, smakte maten så godt at jeg fremdeles får vann i munnen når jeg ser svimerkene på kjøkkeninnredningen, flirer Siv.

Nå behersker hun flamberingsteknikken til fulle, bedyrer hun.

- Og gubben er heldigvis av den tålmodige typen som synes at merkene på skapene bare gir kjøkkenet karakter. Det samme gjelder forøvrig blant annet sprekken i keramikktoppen på komfyren. Den oppsto da jeg bestemte meg for å teste den nye røykeovnen min, og plasserte den på kokeplata. Dette anbefales ikke. Bruk den utendørs!

Tydelig signatur

GOD PÅ BILDER: Siv baker og steiker ble kåret til Årets Fotoblogg i fjor. Foto: Privat
GOD PÅ BILDER: Siv baker og steiker ble kåret til Årets Fotoblogg i fjor. Foto: Privat Vis mer

Smådramatiske episoder til tross, skyr ikke Siv ilden. Akkurat nå er hun inne i en intens bakeperiode, der hun tryller fram det ene sprøstekte surdeigsbrødet fra kjøkkenet hjemme på Ski i Akershus. Brødene ser ut som om de er stekt i proff, vedfyrt ovn, men det er de ikke. Siv har funnet sin egen smarte stekemetode:

- Brødene stekes i vanlig stekeovn ved høy temperatur, på pizzastein og over en aluminiumsform med stener og vann som sørger for godt med damp. Slik blir brødene skikkelig sprø og fine!

Ta en titt på instagramprofilen hennes - @sivbakerogsteiker - og se eksempler på de uvanlig flotte brødene.

Siv har blogget om mat i rundt åtte år. Mest brød, kaker og desserter, men også ett og annet middagstips. Rustikt, enkelt og estetisk, sier hun selv om uttrykket og stilen.

Leserne er i hovedsak kvinner på leting etter tips og oppskrifter av det ukompliserte, men lekre slaget. Og at det er lekkert, har hun fått en helt spesiell bekreftelse på. I fjor ble Siv baker og steiker kåret til «Årets Fotoblogg 2016».

SIVS BRØDKUNST: - Surdeig er 100 % naturlig og den lange hevetiden gir bakst som er snill mot magen, og som smaker utrolig godt. Foto fra instagram @sivbakerogsteiker.
SIVS BRØDKUNST: - Surdeig er 100 % naturlig og den lange hevetiden gir bakst som er snill mot magen, og som smaker utrolig godt. Foto fra instagram @sivbakerogsteiker. Vis mer

«Bildene har en tydelig signatur, og holder gjennomgående både estetisk og teknisk høy kvalitet. (...) En sterk fortellerstemme som formidler stemning og matglede», slik juryen for Årets Matblogger 2016 sa det i sin begrunnelse.

Hun røper gladelig sine beste tips til andre som vil ta bedre matbilder:

- Bruk utelukkende dagslys. Pass alltid på å ha et klart fokus på retten du fotograferer, med skarpe og tydelige detaljer. Og bruk farger som harmonerer med retten, og som får fram de beste egenskapene i det som skal fotograferes.

Og det er nettopp bildene hennes som oftest avstedkommer reaksjoner fra leserne.

- De liker bildene mine, og det synes jeg er ekstra hyggelig. I forhold til selve matlagingen, er det jo bildene jeg bruker aller mest tid og krefter på.

Nordover til tørrfisk

Siv er opprinnelig fra det lille fiskeværet Gjesvær ved Nordkapp-platået på Magerøya i Finnmark. Hvert øyeblikk setter hun kursen nordover sammen med mannen og datteren, slik hun gjør hver sommer. Noe av det hun gleder seg mest til er sommerens dose med tørrfisk.

- På Magerøya er det ideelle forhold for tørking av fisk, og på sommeren henger det fin ferdigtørket torsk på husveggen når vi kommer. Vi banker fiskesiden med hammer for å løsne fiskekjøttet, river det deretter i stykker, og spiser det som snack til en kald Mack-øl.

Siv er vant til å ha mange jern i ilden. I dag jobber hun til daglig hos kemneren i Follo. For et års tid siden var hun en av driverne bak en liten café i Ski som het Café Sjarm.

- Der laget jeg ofte små sjokoladecookies med karamelliserte mandler og sjokolade.

- De falt spesielt i smak hos to av våre faste kunder, en hyggelig engelskmann og hans kone, som stadig var innom for en kopp espresso med noe søtt attåt.

Første gang engelskmannen så fatet med kjeksene på disken pekte han på dem og lurte på hva det var. Jeg forklarte at det var «cookies with caramelized almonds and chocolate". Allerede i begynnelsen av svaret mitt kunne jeg se en liten misfornøyd rykning i ansiktet hans hvorpå han utbrøt litt iltert:

- Please don't call them cookies. They are biscuits!

- Våre små kjeks med mandler og sjokolade ble selvsagt etter dette alltid kalt biscuits. Og oppskriften? Den finner du på bloggen, opplyser Siv.