OLA OG KARRI NORDMANN: Vi har det gjerne på fiskebollene, men karri er så mye, mye mer. En milliard indere kan ikke ta feil! Foto: Synnøve Dreier
OLA OG KARRI NORDMANN: Vi har det gjerne på fiskebollene, men karri er så mye, mye mer. En milliard indere kan ikke ta feil! Foto: Synnøve DreierVis mer

Ikke akkurat fra karri' kår:

Denne fikk ryktene til å fly om den engelske dronninga og hennes tjener

Da det pågikk for fullt, var det mye karri i luften.

Denne fikk ryktene til å fly om den engelske dronninga og hennes tjener

Er det bare meg, eller blir du også fysen på karri når det er kaldt?

Det er jo slett ikke opplagt av karri er vintermat. Snarere tvert imot.

Karri kommer som kjent fra varmere strøk. Ordet er tamilsk og betyr «saus» eller liknende. Det at vi kaller alle «indiske» retter for «karri», har vi fra engelskmennene, som jo sjelden er gode på fremmedspråk.

I India kan du få en karrirett - uten karri (henger du med?). En «curry» er egentlig et uttrykk for en rett som snarere er sausete og ikke «tørr».

Men, det er altså engelskmennene vi kan takke for den moderne karrien. Ikke for at de lager den, men for at de oppdaget og promoterte det.

Hvordan?

Jo, engelske byråkrater som bosatte seg i India i kolonitiden ble introdusert for den nye maten gjennom tjenerskapet sitt. Puddingene forsvant og ble byttet med tikka masala.

Siden har de ikke sett seg tilbake. År etter år blir «tikka masala» kåret til nasjonalretten i England.

Da engelskmennene først kom til India fantes det ikke karriblandinger. For å utnytte den nyvunne begeistringen begynte oppfinnsomme, indiske kjøpmenn å lage ferdige karriblandinger. Det ble raskt populært på det engelske markedet.

Men, dronning Victoria hadde også en finger med i spillet. Ettersom hun var herskerinne over India, var det bare rett og rimelig at hun fikk noen indiske tjenere. Og det gjorde hun. To stykk ble sendt per post og kom fram i 1887.

GLAD I KARRI: Dronning Victoria var glad i karri. Blant annet. FOTO: AP
GLAD I KARRI: Dronning Victoria var glad i karri. Blant annet. FOTO: AP Vis mer

Den ulykkelige Victoria (68) utviklet raskt et nært forhold til den en av dem, nemlig 23 år gamle Abdul Kahrim (som også ble en film, Victoria and Abdul). Victoria hadde først mistet sin mann Albert, og noen år senere tjeneren som sto henne veldig nær, den utmerkede John Brown.

Kahrim tok på mange måter den gamle rollen til Brown. De dro på hyttetur sammen, han fikk egen vogn og en dedikert plass i operaen. Forholdet var vanskelig å takle, og heller ikke familien tok lett på det. Da hennes sønn, senere Kong Edward VII, hadde bedt sin mor på besøk, ble Kahrim plassert blant tjenerne. Kahrim oppfattet det som en ydmykelse, og trakk seg tilbake. Og dronningen? Vel, hun tok Kahrims plass.

Søk i våre 5000 oppskrifter

Med Kahrim, og de andre indiske tjenere ved hoffet, kom de storslagne indiske festene til slottet - med karri! Masse karri!

Den sveitsiske hoffsjefskokken utbroderte hvordan de slaktet dyrene selv og dessuten steinmalte krydderne på egen hånd. Annie Gray , den britiske mathistorikeren, skriver i boka The Greedy Queen: Eating with Victoria om hvordan dronningen ble så glad i den indiske maten.

Og det er ikke uten betydning. For, karri i utgangspunktet et litt rufsete rykte. Det ble hvisket om at det det sterke krydderet var en måte å maskere ingredienser som ellers ikke ville havne på spisebordet. Men, med dronningen på laget forduftet ideen om at karri var fattigmannskost. På den måten var dronning Victoria med på å skape Den store karribølgen.

Den som jeg har lyst til å ri på nå, gjennom resten av vinteren.