GODT SYLTA PÅ RUGBRØD: Arne Brimis delikate og smakfulle laksebiter, lagt ned i en lake av eddik, sukker, grønnsaker og julekrydder, er perfekt småmat på travle førjulsdager. Foto: METTE MØLLER
GODT SYLTA PÅ RUGBRØD: Arne Brimis delikate og smakfulle laksebiter, lagt ned i en lake av eddik, sukker, grønnsaker og julekrydder, er perfekt småmat på travle førjulsdager. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Lefser med røkelaks, sylta laks og eggerøre er rask førjulsmat:

Denne førjulsmaten lager du på fem minutter

Arne Brimis førjulstriks: Sylta laks på lur i kjøleskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Dette er rett og slett mat laget på fem minutter, smiler Arne Brimi, og setter fram et fat med myke lefser fylt med rømme, tynne skiver spekeskinke og en deilig eggerøre med spennende smak av estragonsennep.

Barndomssmak

Det er travle dager på restaurantkjøkkenet hans, og kokken på Vianvang foretrekker rask og enkel mat når han skal ha en velfortjent pause mellom slagene.

Brimi er glad i lefser, aller helst skal de være hjemmelaget, og ferske lefser med røkelaks og kremost eller salt skinke og eggerøre faller alltid i smak.

Perfekt eggerøre

- Eggerøre er så godt. Jeg liker å lage den på enklest mulig måte. Gni ei kald panne med litt smør, og ha i egg og litt estragonsennep.

Sett panna på middels varme og rør med en slikkepott til eggerøra er passe stivnet. Den smaker aller best når den er myk og litt løs, uten brune stekekanter, sier Arne Brimi.

Han drysser litt finhakket purre over den lysegrønne og delikate eggerøra før servering.

SYLTA LAKS: Dette er supergod og enkel mat som er kjekt å ha i kjøleskapet nå i dagene før jul. Skjær en skive rugbrød og legg på litt sylta laks og en klatt rømme – det smaker! Foto: METTE MØLLER
SYLTA LAKS: Dette er supergod og enkel mat som er kjekt å ha i kjøleskapet nå i dagene før jul. Skjær en skive rugbrød og legg på litt sylta laks og en klatt rømme – det smaker! Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Dette er en barndomssmak for meg. Jeg vokste opp i den tida da man skulle spare oppvask, og til eggerøre brukte man bare ei panne. Så enkelt, og jeg synes helt ærlig at eggerøre blir aller best slik - eggene rett i panna med lite smør og ikke noe ekstra væske, sier Brimi.

MATEKSPERT: Dagbladets faste matekspert Arne Brimi driver matplassen Vianvang mellom Vågå og Lom. Han har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst, og har gitt ut flere bøker.  Foto: METTE MØLLER
MATEKSPERT: Dagbladets faste matekspert Arne Brimi driver matplassen Vianvang mellom Vågå og Lom. Han har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst, og har gitt ut flere bøker.  Foto: METTE MØLLER Vis mer

Sunt og godt

En av Brimis favoritter er sylta laks. Laksen lages på samme måte som sursild, og i et tett norgesglass holder den seg fint noen dager i kjøleskapet.

Dette er super mat å ha stående på travle desemberdager.

Perfekt å ta fram når du har lyst på noe sunt, lettvint og godt - og den syrlige laksen er en fin kontrast til tung julemat og søte kaker.

Lag gjerne et nytt glass til julefeiringen - sylta laks er også førsteklasses festmat på julebordet.

- Sylta laks smaker så friskt og godt. Den er ferdig så snart den er avkjølt, men det blir aller best smak hvis laksen får godgjøre seg i laken over natta, sier Brimi.

Han koker opp en lake av eddik, sukker, litt julekrydder og grønnsaker.

Den skinn- og beinfrie laksefileten blir skåret i passe store terninger, og lagt på et skinnende rent norgesglass.

- Bare hell laken over, og la glasset stå på benken til avkjøling. Sylta laks er enkelt å lage, og smaker fenomenalt godt. Bare prøv den på en rugbrødskive sammen med litt rømme, anbefaler Brimi.

Les også:

Slik lager du deilig tapas på 15 minutter

- Så godt at jeg ikke hadde klart å bare spise én

Til å spise opp: De beste julegavene lager du selv

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer