Oppskrift på kake til kongen

-Denne kaka fortjener Kongen vår

Norges kvinner har talt.

NORGES BAKEDRONNING GIR DEG OPPSKRIFTEN: Her er kaka Kristine Ilstad ville servert kongen om han kom på døra. (Foto: Kristine Ilstad)
NORGES BAKEDRONNING GIR DEG OPPSKRIFTEN: Her er kaka Kristine Ilstad ville servert kongen om han kom på døra. (Foto: Kristine Ilstad)Vis mer

For mange nordmenn er en av julens store høydepunkter når kong Harald smiler til oss fra tv-ruta og holder sin årlige nyttårstale. I anledning jula har kvinnebladet KK spurt leserne om hva slags bakst de ville servert kongen om han kom på besøk i jula.

I målingen utført på oppdrag fra KK, svarte 52,2 prosent av de 182 respondentene som svarte på undersøkelsen, at det var særlig en type bakst over halvparten ville ha servert monarken!

Svarene fordelte seg på krumkaker, lefser, julekake og andre søtsaker, men det store flertallet ville servert sin beste kake. Undersøkelsen viser at populære kaker som pavlova, verdens beste og sjokoladekake kommer høyt på lista. Legger vi til alle som spesifiserte hvilken kake de ville servert blir tallet nesten 70 prosent.

Kristine Ilstad - som står bak detsøteliv.no - er Norges ukronede bakedronning. Hun er ikke i tvil om hvilken oppskrift hun vil bruke hvis Kongen plutselig banker på døra:

KONGEKAKEN: Kristine Ilstad står bak bloggen Det søte liv. (Foto: Christina Børding)
KONGEKAKEN: Kristine Ilstad står bak bloggen Det søte liv. (Foto: Christina Børding) Vis mer

– Dronning Maud pudding er en kjent, norsk dessert som ble komponert til ære for dronning Maud da hun og kong Haakon dro til Haugesund på signingsferd i 1906. Jeg ville laget en selvkomponert fromasjkake med utgangspunkt i denne nydelige desserten.

Hun fortsetter:

– Kaken består av en myk mandelbunn og luftig eggefromasj som legges lagvis med revet sjokolade. Jeg er sikker på at kong Harald kjenner godt til desserten, og jeg synes det hadde vært veldig hyggelig å servere ham denne selvkomponerte kaken!

Oppskriften finner du nedenfor.

- Du som vet hva som beveger seg i kake-Norge, hvilken type kake er leserne mest interessert i nå i desember?

– Det går selvfølgelig mye i julekaker og manger er spesielt interessert i oppskrifter på ulike typer hjemmelaget konfekt, forteller Ilstad.

– Og siden vi straks skal inn i et nytt år, hva tror du blir kaketrenden for 2017?

- Smakstrendene vi har sett den siste tiden i retning av blant annet salt karamell og lakris tror jeg kommer til å fortsette også neste år. Ellers tror jeg generelt at hjemmebakte kaker med gode, ekte smaker kommer til å være, mener bakebloggeren.

KONGELIG BEVERTNING: KK-redaktør Ellen Wisløff ville servert pølser og poesi. (Foto: Sara Svenningrud)
KONGELIG BEVERTNING: KK-redaktør Ellen Wisløff ville servert pølser og poesi. (Foto: Sara Svenningrud) Vis mer

Ikke alle ville bakt for kongen

Vi spurte også redaktøren for KK, Ellen Wisløff, hva hun ville servert i samme situasjon:

– Jeg er ikke sånn kjempegod på å lage mat, så det måtte blitt pølser og poesi!

Wisløff ga i fjor ut suksessboken Ren Poesi med dikt fra kjente og ukjente diktere.

– Jeg er skikkelig god på "pølser med alt", og så skulle jeg invitert med noen av våre unge, dyktige poeter til å lese, gjerne noe med litt humor. Etterpå blir det fotball og god øl til dessert. Er jeg heldig spiller West Ham, er han heldig spiller Tottenham - jeg tror han hadde likt en sånn kveld!