Bladkålsalat med olje:

Denne kålen elsker massasje

Trikset som gir grønnkål og svartkål sødme og karakter. 

MASSASJE: Når kålbladene gnis, forsvinner bitterheten og bladene blir mykere. Foto: KRISTIN SVORTE
MASSASJE: Når kålbladene gnis, forsvinner bitterheten og bladene blir mykere. Foto: KRISTIN SVORTE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det kan ikke bare være sunt. Det må være godt også, sier bonde Per Odd Gjestvang og tørker hendene etter en oljemassasje av det mer originale slaget.

RÅTT OG GODT: Bonde Per Odd Gjestvang lar kålen ligge litt og godgjøre seg i olje og sitron før han tar i resten av ingrediensene i salaten. Foto: KRISTIN SVORTE 
RÅTT OG GODT: Bonde Per Odd Gjestvang lar kålen ligge litt og godgjøre seg i olje og sitron før han tar i resten av ingrediensene i salaten. Foto: KRISTIN SVORTE  Vis mer

I salatbollen foran ham ligger grønnkål fra Toten, glinsende av olivenolje fra Spania, høstet og massert av bonden sjøl.

Kålmassasje? Å, ja da.

Ny verden

- Hvis du river bladkål i småbiter og gnir olje og sitronsaft inn i bladene, brytes cellestrukturen og kålen blir myk. Smaken blir mye bedre, sier bonden, ennå litt yr over oppdagelsen.

Før spiste han sjelden bladkål uten å varmebehandle den. Nå har det åpnet seg en ny verden.

- Med massasje blir kålen mer anvendelig. Det som smaker vondt på jordet, smaker plutselig godt, sier han

visste du at kål også kan brukes som start på dagen? Grønnkål smaker supert i frokostblandingen.

Kål og tahini

Det ser ut til at flere matbloggere er hjertens enig.

Bloggeren Radicalbroccoli byr på massert grønnkålsalat med tahini og gresskarkjerner, mens firesesonger gir grønnkålen selskap av avokado, druer, grønne og svarte linser.

En eldre danske oppskriftssamling beskriver kålmassasje som forstadiet til gammeldags surkål og er enig med bonden om effekten: Fibrene åpner sig, og en bitterstoffer skylles ut.

Gjestvang lever av grønnsaker og dyrker utallige kålsorter, men er ikke begeistret for å all rå kål.

Bladene er ofte litt for tjukke og stive, stengelen for hard. Med olje, sitron og en dasj flaksalt er salatbasen en helt annen. Da er det bare å komme med tomater, vårløk, ost, parmaskinke eller hva det skulle være. Stengelen dropper Gjestvang i salater.

Mange typer bladkål

Grønnkål er blitt veldig populært de siste årene. Bladkål (på engelsk kale) er imidlertid mye mer enn den grønne, krusete grønnkålen.

Du finner utallige varianter bladkål. Vår grønnkål er en tysk bladkål, mens rød grønnkål er en slektning og fargeklatt. Svartkål, cavolo nero, er en italiensk utgave, med palmebladliknende blader og nøtteaktig smak. Svartkål egner seg til steking og supper og tar villig imot litt massasje.

I tillegg finner du amerikansk bladkål, ofte lysere og uten det krusete preget.

Trendy

Det er ikke for ingenting at kål er blitt trendy. Kål er full av antioksidanter og næringsstoffer.

Kål er både mat og medisin og har så mange gode egenskaper at den ville rødmet av skrytet.

- Hadde jeg vært næringsminister i krisetider i Norge ville jeg satset på bladkål og poteter. Det ville holdt liv i folk, sier bonden.

I flere tusen år var grønnkål omtrent den eneste grønnsaken vi spiste. Den var en viktig matvare gjennom høsten og vinteren, mens man ventet på frukt og ferske grønnsaker.

GODT MASSERT: Når kålen har fått oljemassasje blir den myk og god. Foto: KRISTIN SVORTE
GODT MASSERT: Når kålen har fått oljemassasje blir den myk og god. Foto: KRISTIN SVORTE Vis mer

Kulde og varme

Synes du salathode og ruccula smaker best i salat, kan du droppe bladkål i salaten og heller legge grønnkål og svartkål i woken.

Bladkål kan både dampes, bakes, sauteres, blansjeres og grilles.

Er du skeptisk til kål, og kanske særlig kinakål? Gi kålen en sjanse til. Gjør som koreanerne, gjære den. Kimchi består hovedsakelig av sterkt krydret kål og grønnsaker som fermenteres/gjæres på lufttette glass. Kimchi er spennende tilbehør til både grillmat, ris og nudler, eller en god hamburger

Kål, i nesten alle varianter, er en hardhaus av en grønnsak. Du skal være ganske hardhendt mot den for at den skal bli ødelagt eller falle sammen.

Grønnkålen står i særklasse. Dagbladets matskribent Andreas Viestad har oppdaget grønnkål ikke bare overlever i kulden. Den blir bedre etter noen frostnetter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer