Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Billig mat

Derfor bør du handle på mandager

Trikset som gjør at kokke-Lise kan kose seg med helgemat midt i uka - til kupp-pris!

GJØR DAGLIGVAREKUPP :  -  På mandager dumpes prisene i min lokalbutikk. Da er det gøy å handle, konstaterer bokaktuelle Lise Finckenhagen.
GJØR DAGLIGVAREKUPP :  -  På mandager dumpes prisene i min lokalbutikk. Da er det gøy å handle, konstaterer bokaktuelle Lise Finckenhagen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er utrolig hva vi forbrukere kan spare av penger ved å være litt mer bevisste med når i uka de handler inn. Når god kvalitet kan kombineres med flotte varer til lavpris, er det faktisk gøy å gå til butikken for å handle, sier Lise Finckenhagen (40).

Den dyktige kokken har i motsetning til mange nordmenn ikke skrekk for blindt å forholde seg til når matvarer går ut på dato.

Privat har hun i mange år fulgt to tommelfinger-regler når hun skal handle inn til familien: At hun alltid har med seg liste med hva hun skal kjøpe, og at ukens første dag er midt i blinken for storkjøp til minipris! For denne dagen er det fullt mulig å kjøpe flotte andebryst til kotelett-pris:

- Hemmeligheten er å vite hvilke dager det er lurt å handle på. Går du i butikken på mandag, er det veldig ofte mulig å få kjøpt gourmetmat til sterkt redusert pris. Dette er mat som enten går ut dato samme dag eller dagen etter, og som butikken hadde planlagt å selge i helgen som gikk. Forrige mandag kjøpte jeg parmaskinke til halv pris, og dermed utgikk planen om lage pannekaker den dagen, sier Lise fornøyd.

Spar på ukurante varer

Flere av de store dagligvarekjedene har allerede satt i system hvordan også ukurante varer kan selges gjennom hele uka, til nedsatt pris.

«Hjemme hos oss går aldri en «gammel melk» i vasken, uten at den først er luktet eller smakt på.» Lise Finckenhagen

Bunnpris var først ute med å tilby rabatter på frukt og grønnsaker som så litt rare ut, eller Snål frukt og grønt, som de har valgt å kalle konseptet.

På en rekke av Meny-butikkene i Oslo og Akershus har de innført "Omplassert frukt og grønt", der de ansatte tilbyr å manuelt ta den frukten og de grønnsakene som fortsatt er spiselige ut av emballasjen og tilby dette til kundene til ti kroner kiloen.

Det har også dukket opp egne butikker som selger overskuddsmat med opptil 90 prosent rabatt. En aktør tilbyr også nordmenn å få tilsvarende fra Sverige levert på døra.

- Spør du i butikken hva som er på salg?

- I lokalbutikken min har de en fast plass hvor enkeltvarer prises ekstra lavt nettopp på mandager. Der hvor de har egen ferskvareavdeling og kutter påleggene selv, kan du også få kjøpt endestykker på mange ulike typer kjøtt. De smaker like godt, bare til en brøkdel av prisen. Endestykkene er perfekte å bruke på pizza! Jeg tror faktisk at folk ikke skal være så redde for å spørre etter mat "snart utgått på dato", for det er en vinn-vinn-situasjon for begge parter: Butikken slipper å kaste mat, samtidig som kunden gjør et kupp helt ned til halv pris.

Flere spekematprodusenter tilbyr det samme, og pakker inn endestykker som ikke kan selges som pene pølser eller tynne skinkestykker og selger dette til en langt lavere pris enn førstesorteringsvarene.

Planlegger handleturen

I sin nye bok «Lises jul» deler 40-åringen sine beste oppskrifter, deriblant alle de tradisjonelle julemiddagene.

- I forordet skriver du at den beste julegaven du kan tenke deg, er tid! Hvordan forholder du deg til klokka når du handler?

- Jeg går aldri i butikken uten å ha laget handleliste på forhånd. Vanligvis gjør jeg to storhandler i løpet av uka: Mandager, når prisene dumpes, og torsdager når butikken er fylt opp med nye varer til helgen.

Lise Finckenhagen medgir at hun generelt bruker mye penger på gode råvarer.

- Men i sum blir regnskapet ikke så dumt, fordi har vi andebryst den ene dagen kan vi ha grønnsaksmiddag den neste.

- Du er ikke redd for å handle mat som nærmer seg holdbarhetsdato?

NY BOK: I "Lises jul" serverer Lise Finckenhagen alle de tradisjonelle julemiddagene, tilbehørene, dessertene og langt mer enn syv slag.
NY BOK: I "Lises jul" serverer Lise Finckenhagen alle de tradisjonelle julemiddagene, tilbehørene, dessertene og langt mer enn syv slag. Vis mer

- Jeg er veldig tolerant på holdbarhetsdatoer, for jeg ser på dem som en best smak-garanti fra produsenten. Hjemme hos oss går aldri en «gammel melk» i vasken, uten at den først er luktet eller smakt på. Det er også noe barna er innforstått med, men jeg er klar over at folk er forskjellige der. Fisk er jeg imidlertid skeptisk til å ha for lenge i kjøleskapet, konstaterer Finckenhagen, og legger til:

- Jeg vokste opp med en bestemor og oldemor som aldri hadde god råd, og for dem var det luksus å kunne bruke ekstra meierismør i stekepanna. Jeg liker tanken på å gjøre det beste ut av det vi har tilgjengelig. Min innstilling er å stole på instinktet når jeg vurderer om noe i kjøleskapet fortsatt kan brukes. De gangene vi blir matforgiftet, tror jeg det like gjerne kan skyldes at vi har oppbevart maten feil, som at holdbarhetsdatoen er passert med noen dager.

Les også:

Gode kjøttretter du kan lage veldig billig

Spar stort på butikkenes egne merkevarer

Her er pålegget billigst

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!