Oppvarming av mat:

Derfor bør du tenke deg om før du spiser matrestene

Gårsdagens middag sparer deg ofte for mer matlaging og oppvask, men den kan også gi deg mageproblemer om du ikke er forsiktig. 

IKKE ALL MAT ANBEFALES Å VARME OPP: Mattilysnet peker blant annet på at ris ikke bør varmes opp for mange ganger. Foto: Mattilsynet / Mette Møller
IKKE ALL MAT ANBEFALES Å VARME OPP: Mattilysnet peker blant annet på at ris ikke bør varmes opp for mange ganger. Foto: Mattilsynet / Mette Møller Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Noen dager er det helt gull å komme hjem til matrester fra gårsdagen, for det er jo godt med en pause fra kjøkkenbenken. I kjøleskapet finner man tupperware-bokser med det ene og det andre i, og middagen er i gang. Men er det egentlig så enkelt?

- Matvarer kan varmes flere ganger, men for at det skal være trygt å varme opp maten igjen, er det helt avgjørende at du behandler maten riktig ved oppvarming og nedkjøling, forteller Eva Lillebakken, seniorrådgiver hos seksjon hygiene og drikkevann hos Mattilsynet.

Lillebakken og Mattilsynet advarer spesielt mot å varme opp disse matvarene:

Spinat og bladrike grønnsaker:

Spinat og bladrike grønnsaker bør ikke varmes opp flere ganger. Årsaken er at spinat inneholder nitrat, som omdannes til nitritt og videre til nitrosaminer, som er kjent for å være kreftfremkallende.

Nitrat er nødvendig for at planter skal vokse, og finnes derfor i alle planter. Høy konsentrasjon finnes i bladrike grønnsaker, og blant annet spinat.

Ris og pasta:

Ris og pasta som har stått for lenge i romtemperatur bør ikke varmes opp igjen. Det skyldes bakterien Bacilllus Cereus, som vokser godt i ris og pasta. Den kan også danne giftstoffer, som kan gi kraftige magesmerter og oppkast. I motsetning til de fleste andre bakterier vil denne overleve koking, og er en kjent årsak til matforgiftning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer