Rakfisk er ikke farlig

Derfor er ikke rakfisk farlig: Forskeren forklarer

Selv over to år gammel rakfisk kan være helt fin.

IKKE FARLIG: Artikkelforfatteren forklarer hvorfor rakfisken ikke er farlig, selv om den har gjæret i kanskje to år.
IKKE FARLIG: Artikkelforfatteren forklarer hvorfor rakfisken ikke er farlig, selv om den har gjæret i kanskje to år. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Jula er tiden for tradisjoner, også når det kommer til mat. Mye av det vi drikker og spiser i jula har aner fra langt tilbake, juleølen for eksempel stammer helt fra hedensk tid. Da var det påbudt at man skulle samles midvinters og drikke øl med sine naboer. Nå samles vi til pepperkakebaking, gløggfest og julebord. Min favoritt er rakfisklaget, ikke bare fordi det smaker så godt, men også fordi mine favorittvesener bakteriene har en rolle her.

Før vi hadde tilgang på kjøleskap og fryser var fersk mat ofte en mangelvare. Da var det viktig å finne metoder for å bevare maten over lengre tid så at den både ble holdbar og fortsatt smakte godt. Derfor begynte man å eksperimentere med måter å konservere maten på. Det gikk ikke alltid bra, men noen ganger førte denne eksperimenteringen frem til gode og holdbare produkter.

Salt er en av de eldste måtene å konservere matvarer på, og ble brukt allerede i det gamle Egypt og i oldtidens Kina. Mange bakterier og andre mikroorganismer som kan ødelegge maten tåler ikke å leve ved høye saltkonsentrasjoner. Vannet inne i bakterien vil trekkes ut mot den høye saltkonsentrasjonen, og det gjør at de fleste bakterier tørker ut og dør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer