I går ble det kjent at fjorårets mest populære julekaker, krumkaker, er danket ut av pepperkaker.
I år er det de brune kakene i utallige former som ruler, gjerne med verdens beste ost, Kraftkar på toppen. Blåost og pepperkaker er en kombinasjon stadig flere får øynene opp for.
Er det noe vi gumler akkurat nå, så er det pepperkaker, enten vi kjøper dem ferdig, jukser litt med kjøpedeig eller baker dem fra grunnen.
For 47 prosent av oss er det ifølge Julebakeriet (som drives av Melange) pepperkaker som er favorittkakene denne jula.
Ingefærbrød
Sjekker du oppskrifter på pepperkaker, er det imidlertid få som inneholder pepper.
Ingefær, ja. Nellik, kardemomme og kanel også. Alt sammen hører med i en pepperkake, foruten smøret og sirupen, melet - og natronen som sørger for at kakene hever seg.
Pepperet, om det i det hele tatt er med, står langt nede på ingredienslista, gjerne i beskjedne mengder.
Det er ikke for ingenting at engelskmennene kaller sine pepperkaker «ginger bread», ingefærbrød.
Krydderet gjør susen
Hvorfor da navnet pepperkaker? Fordi pepper en gang ikke bare var pepper. Det ble brukt som betegnelse på all slags krydder.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger