Pepperkaker årets mest populære julekaker 2016:

Derfor heter de pepperkaker - selv om det ikke er pepper i dem

Hadde pepperkaker fått navn i dag, ville de antagelig blitt kalt ingefærkaker eller krydderkaker. 

KJÆRT BARN: Pepperkaker må inneholde ingefær, og helst nellik, kanel og kardemomme. Det er ikke noe krav til pepper. Men en gang i tida var ikke pepper bare pepper. Arnhild Fjose tredobler gjerne kryddermengden når hun baker pepperkaker. Da synes hun det smaker jul.  Foto: Johannes Fjose Berg 
KJÆRT BARN: Pepperkaker må inneholde ingefær, og helst nellik, kanel og kardemomme. Det er ikke noe krav til pepper. Men en gang i tida var ikke pepper bare pepper. Arnhild Fjose tredobler gjerne kryddermengden når hun baker pepperkaker. Da synes hun det smaker jul.  Foto: Johannes Fjose Berg  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går ble det kjent at fjorårets mest populære julekaker, krumkaker, er danket ut av pepperkaker.

I år er det de brune kakene i utallige former som ruler, gjerne med verdens beste ost, Kraftkar på toppen. Blåost og pepperkaker er en kombinasjon stadig flere får øynene opp for.

Er det noe vi gumler akkurat nå, så er det pepperkaker, enten vi kjøper dem ferdig, jukser litt med kjøpedeig eller baker dem fra grunnen.

For 47 prosent av oss er det ifølge Julebakeriet (som drives av Melange) pepperkaker som er favorittkakene denne jula.

Ingefærbrød

Sjekker du oppskrifter på pepperkaker, er det imidlertid få som inneholder pepper.

Ingefær, ja. Nellik, kardemomme og kanel også. Alt sammen hører med i en pepperkake, foruten smøret og sirupen, melet - og natronen som sørger for at kakene hever seg.

Pepperet, om det i det hele tatt er med, står langt nede på ingredienslista, gjerne i beskjedne mengder.

Det er ikke for ingenting at engelskmennene kaller sine pepperkaker «ginger bread», ingefærbrød.

Krydderet gjør susen

Hvorfor da navnet pepperkaker? Fordi pepper en gang ikke bare var pepper. Det ble brukt som betegnelse på all slags krydder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer