Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Pepperkaker årets mest populære julekaker 2016:

Derfor heter de pepperkaker - selv om det ikke er pepper i dem

Hadde pepperkaker fått navn i dag, ville de antagelig blitt kalt ingefærkaker eller krydderkaker. 

KJÆRT BARN: Pepperkaker må inneholde ingefær, og helst nellik, kanel og kardemomme. Det er ikke noe krav til pepper. Men en gang i tida var ikke pepper bare pepper. Arnhild Fjose tredobler gjerne kryddermengden når hun baker pepperkaker. Da synes hun det smaker jul.  Foto: Johannes Fjose Berg 
KJÆRT BARN: Pepperkaker må inneholde ingefær, og helst nellik, kanel og kardemomme. Det er ikke noe krav til pepper. Men en gang i tida var ikke pepper bare pepper. Arnhild Fjose tredobler gjerne kryddermengden når hun baker pepperkaker. Da synes hun det smaker jul.  Foto: Johannes Fjose Berg  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble det kjent at fjorårets mest populære julekaker, krumkaker, er danket ut av pepperkaker.

I år er det de brune kakene i utallige former som ruler, gjerne med verdens beste ost, Kraftkar på toppen. Blåost og pepperkaker er en kombinasjon stadig flere får øynene opp for.

Er det noe vi gumler akkurat nå, så er det pepperkaker, enten vi kjøper dem ferdig, jukser litt med kjøpedeig eller baker dem fra grunnen.

For 47 prosent av oss er det ifølge Julebakeriet (som drives av Melange) pepperkaker som er favorittkakene denne jula.

KRYDDER: Pepperkaker får sin deilige smak fra både ingefær, nellik og kardemomme. Pepperen er det ikke så nøye med. Prøv gjerne med blåost. Bare pass på å ta osten ut av kjøleskapet i god tid. Pepperkakene er ofte sprøere enn kjeks, og da kan de knuse når osten skal smøres utover. Foto: NINA RUUD
KRYDDER: Pepperkaker får sin deilige smak fra både ingefær, nellik og kardemomme. Pepperen er det ikke så nøye med. Prøv gjerne med blåost. Bare pass på å ta osten ut av kjøleskapet i god tid. Pepperkakene er ofte sprøere enn kjeks, og da kan de knuse når osten skal smøres utover. Foto: NINA RUUD Vis mer

Ingefærbrød

Sjekker du oppskrifter på pepperkaker, er det imidlertid få som inneholder pepper.

Ingefær, ja. Nellik, kardemomme og kanel også. Alt sammen hører med i en pepperkake, foruten smøret og sirupen, melet - og natronen som sørger for at kakene hever seg.

Pepperet, om det i det hele tatt er med, står langt nede på ingredienslista, gjerne i beskjedne mengder.

Det er ikke for ingenting at engelskmennene kaller sine pepperkaker «ginger bread», ingefærbrød.

Krydderet gjør susen

Hvorfor da navnet pepperkaker? Fordi pepper en gang ikke bare var pepper. Det ble brukt som betegnelse på all slags krydder.

Å pepre maten betydde i gamle dager rett og slett «å krydre».

Navnet pepperkake betyr altså at det er snakk om en kake med krydder - og det har jo pepperkaka.

Franskmennene kaller pepperkaka nettopp det, pain d'épices, krydderkake.

En annen grunn til å spare på pepperet før i tida var prisen. I middelalderen var pepper ekstremt dyrt. Andre typer krydder måtte brukes for å gi kakene den skarpe, gode smaken.

Bestemødre gir råd og tips

Vi bringer her en oppskrift med pepper. Har du lyst til å prøve uten pepper, gjør gjerne det. Men vær raus med de andre krydderne. Mange liker at pepperkakene har mye smak.

- Mitt tips er å doble eller tredoble mengden krydder i pepperkakene, sier Arnhild Fjose , en av flere bestemødre som denne uka gir råd og tips i Julebakeriet til Melange, som i år har lokaler i Stortingsgata i Oslo.

Også Tine og TV2 samarbeider om en bestemor-tjeneste denne jula. I fire perioder frem mot jul setter 30 bestemødre seg ved tastaturet, beredt til å svare på all verdens spørsmål om julemat og -bakst på TV 2 sitt livesenter

Fjose går gjerne ned på mengden sukker og opp på kryddere som anis, ingefær og vanilje når hun baker.

I morgen ettermiddag baker hun pepperkaker i julebakeriet sammen med bloggeren Ina Janine «Matpaabordet» Johansen.

Har du lyst til å se pepperkaker bli til fra bunnen og studere form og farge på 57 norske julekaker, er Stortingsgata stedet denne uka. Der arrangeres for første gang en utstilling med rubb og rake av norske julekaker.

Lang historie - og reise

Pepperkakens hjemland er nok Tyskland og tyskerne, har hele tre navn på kakene. De kaller dem pepperkaker (pfefferkuchen), honningkaker (honigkuchen) og livskaker, eller festkaker, etter ordet «lebkuchen».

Det nøyaktige opphavet til den siste betegnelsen er vanskelig å angi ifølge det tyske nettstedet Was ist Was, men kakene hyllet livet og ble spist i adventstida og festen etterpå, også for flere hundre år siden.

Fra Tyskland gikk kakeveien videre. Over deler av Europa fantes pepperkaker i en eller annen form helt fra 1200-tallet.

Til oss i Skandinavia kom de ifølge Wikipedia på slutten av 1400-tallet, men det kan hende det var senere. Ifølge Forskning.no mener mathistorikeren Henry Notaker at pepperkakene kom sammen med kringler, finere brødsorter og kavringer på 1600-tallet.

KAKEHISTORIE: Pepperkaken kom til oss fra Tyskland. Etter at brødrene Grimm samlet eventyret om Hans og Grete som fant et hus laget av kaker og godterier i skogen, ble det populært å lage pepperkakehus. Her et hus laget til en pepperkakeutstilling på Nasjonalmuseet.  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
KAKEHISTORIE: Pepperkaken kom til oss fra Tyskland. Etter at brødrene Grimm samlet eventyret om Hans og Grete som fant et hus laget av kaker og godterier i skogen, ble det populært å lage pepperkakehus. Her et hus laget til en pepperkakeutstilling på Nasjonalmuseet.  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Inntil 1800-tallet, da komfyren ble mer vanlig, ble kakene laget i bakerier eller på store gårder som hadde bakerovn. Så spredte kakene seg med komfyren.

Til Storbritannia kom pepperkakene enda litt senere. Til gjengjeld bragte de med seg håp og forventning.

Ifølge tradisjonen skulle ugifte kvinner spise pepperkakemenn.

Det ville øke sjansene for å møte en ordentlig mann, het det.

Les mer: Tre spennende oppskrifter på juletapas til gløgg

Hvordan oppbevare julekakene

Så enkelt pynter du perfekte julekaker

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!