FLYMAT:

Derfor smaker flymaten rart

Smakløs kylling? Potetgull som ikke smaker salt? Det er flere faktorer som påvirker smaksløkene dine i lufta.

FLYMAT: Flymat er et tema mange elsker å hate. Hvorfor smaker det som det gjør? Foto: Shutterstock / NTB scanpix
FLYMAT: Flymat er et tema mange elsker å hate. Hvorfor smaker det som det gjør? Foto: Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Flymaten fyller snart 100 år, og mye har skjedd siden den gang. Mange opplever at flymat er en smakløs affære, eller smaker litt … rart.

Store mengder mat lages på forhånd, før flyene letter av sted. De kabinansatte har rundt 16 minutter til å varme opp maten - noe som også påvirker menyen.

Men hvorfor smaker maten så annerledes oppe i lufta?

Smaksløkene blir påvirket

Det er flere ting som påvirker smakssansene dine om bord på flyet. Lufttrykket i kabinen, hvor høyt over havet flyet flyr, lav luftfuktighet og vibrasjoner er med på å gjøre måltidet annerledes enn det ville smakt på bakken, ifølge Andreas Hjørnholm, kommunikasjonssjef i Norwegian.

Andreas Hjørnholm, kommunikasjonssjef i Norwegian. Foto: Norwegian
Andreas Hjørnholm, kommunikasjonssjef i Norwegian. Foto: Norwegian Vis mer

- At lufta i flykabinen er tørrere, påvirker slimhinnene og smaksløkene i munnen. I eldre fly er lufta ekstra tørr, hvilket påvirker smakssansen ytterligere, sier han.

Visse undersøkelser viser at hjernen vår har vanskeligere for å oppfatte smakssanser når det er bakgrunnsstøy, som i et fly.

- Maten smaker mer i nyere fly, der lyden i kabinen er lavere, sier Hjørnholm.

God mat over bakken

Allerede idet man letter fra bakken, begynner muligheten vår til å oppfatte smak og lukt å forandre seg.

- Dermed smaker maten også annerledes enn om du hadde spist samme lille flymatmiddag på bakken. Dette vet de som serverer maten om bord mye om, og derfor gjør de fleste sitt ytterste for at maten skal smake godt, også i 10 000 meters høyde, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Kombinasjonen av den tørre flylufta og det lave trykket gjør at vår opplevelse av salt og søt smak i smaksløkene faller med så mye som 30 prosent, ifølge en studie gjort på oppdrag av Lufthansa i 2010.

FLYVERT: Stadig vekk ser man flyverter eller flyvertinner som finner originale måter å gå igjennom sikkerhetskontrollen på. Sist i rekken er en flyvert fra Canada. Reporter: Kristoffer Løkås Vis mer
Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky. Foto: Juha Rossi
Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky. Foto: Juha Rossi Vis mer

- Mye av smaksopplevelsen skyldes lukt, og om bord i et fly lukter vi mye mindre. Det gjør at maten smaker mindre. Den høye og vedvarende lyden kan også få salt og søt mat til å miste kraften, mens smaken av kardemomme og karri for eksempel smaker mye mer, sier hun.

Mat på fly

Med andre ord er ikke kjedelige kokker med dårlig smakssans problemet.

- Din egen hjemmelagde matpakke vil også smake svært annerledes. Utfordringen ligger i de tilfellene der et flyselskap bruker ferdigmat lagd for salg på bakken, som wraps, salater og sandwicher. Da vil smaken bli redusert, fordi det ikke er tilpasset flyets egenskaper.

Tomatjuice og karripølse

Et kjent fenomen er at tomatjuice smaker friskere i lufta enn på bakken.

SMAKSSANS: At både mat og drikke smaker annerledes i lufta er et velkjent fenomen. Foto: TUI
SMAKSSANS: At både mat og drikke smaker annerledes i lufta er et velkjent fenomen. Foto: TUI Vis mer

- Mange som vanligvis ikke kjøper tomatjuice i butikken hjemme, tar seg gjerne et glass med dette når de flyr. Hadde det ikke vært for salget om bord i fly, ville mange tomatjuice-produsenter vært konkurs, sier kommunikasjonssjef i TUI Fly, Aage Dünhaupt, som legger til at det selges opptil 30 flasker på turer til Spania.

Maten passasjerene liker best om bord i flyet er i høy grad bestemt av kultur og hvor man kommer fra, mener Hjørnholm.

- Hva som er mest populært fra menyen, avhenger av hvor flyruten går. Generelt går det mest i snacks og sandwich under kortere ruter, mens varm mat er godt likt på de litt lengre turene. Kylling er en klassiker, men også kjøtt, fisk og vegetarretter, sier han.

Også ifølge Dünhaupt er kylling og fisk populært om bord.

- Dette spises i mange kulturer, og spesielt på langdistansefly ønsker passasjerene et lett måltid. Laks er veldig populært, både fordi det er enkelt å tilberede, men også godt likt på restauranter på bakkeplan, sier han.

I løpet av en fem timers tur til Kanariøyene bestiller passasjerene ofte mer enn på de kortere turene, naturligvis.

- Kaffe er fortsatt den mest populære drikken om bord. Den nye stjerna i Tyskland er for øvrig karripølse, eller currywurst, som fikk plass på menyen nå i sommer, sier Dünhaupt.