Flymaten fyller snart 100 år, og mye har skjedd siden den gang. Mange opplever at flymat er en smakløs affære, eller smaker litt … rart.
Store mengder mat lages på forhånd, før flyene letter av sted. De kabinansatte har rundt 16 minutter til å varme opp maten - noe som også påvirker menyen.
Men hvorfor smaker maten så annerledes oppe i lufta?
Smaksløkene blir påvirket
Det er flere ting som påvirker smakssansene dine om bord på flyet. Lufttrykket i kabinen, hvor høyt over havet flyet flyr, lav luftfuktighet og vibrasjoner er med på å gjøre måltidet annerledes enn det ville smakt på bakken, ifølge Andreas Hjørnholm, kommunikasjonssjef i Norwegian.
- At lufta i flykabinen er tørrere, påvirker slimhinnene og smaksløkene i munnen. I eldre fly er lufta ekstra tørr, hvilket påvirker smakssansen ytterligere, sier han.
Visse undersøkelser viser at hjernen vår har vanskeligere for å oppfatte smakssanser når det er bakgrunnsstøy, som i et fly.
- Maten smaker mer i nyere fly, der lyden i kabinen er lavere, sier Hjørnholm.
God mat over bakken
Allerede idet man letter fra bakken, begynner muligheten vår til å oppfatte smak og lukt å forandre seg.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger