STRANDKRABBER: De er ikke store, men det er mye smak i de små krabatene. 
STRANDKRABBER: De er ikke store, men det er mye smak i de små krabatene. Vis mer

Det beste jeg vet - Livet på landet:
Det er ingen ting som kan slå kraft kokt på strandkrabber - ikke en gang hummer

De små, sinte krabbene har lite kjøtt, men mye smak.

Når sommeren er på høyden, kan du kjenne den i hvert vindpust. Kaprifoliumen blomstrer og sender ut den tungt parfymerte lukten av gamle damer som har pyntet seg.

BARNEARBEID: Bevæpnet med hyssing, knust blåskjell og hov, kan barna hjelpe til med å få middagen på bordet. 
BARNEARBEID: Bevæpnet med hyssing, knust blåskjell og hov, kan barna hjelpe til med å få middagen på bordet.  Vis mer

Fra eng og veikant dufter det vaniljesøtt av gress - særlig av friargras, det spisse gresset som inneholder kumarin, og er den nordiske sommerens eksotiske krydder.

Mjødurten sender sitt gulhvite pollen ut så det legger seg som et fint støv i vinduskarmer, på biler og traktorer.

Og når vinden står på fra grisebingen, kan du merke at gården også har en gris, Salami, som aller best liker å rulle seg i søla og som ellers er veldig, veldig dårlig til å holde det rent og ryddig rundt seg.

Nede ved vannet har sjøen åpnet seg opp, med all den vennlighet sørvestlandshavet kan by på, hvilket vil si brennmaneter og badetemperaturer på over 15 grader.

Endelig kan vi gjøre ingenting. Bare nyte sommeren.

Strandkrabbe GO

Men ingenting er langt fra det vi gjør. Vi bruker dagen på å jakte etter krabber. Det har tre fordeler.

Det ene er at det setter barna i arbeid, en besettelse som har pokemonske dimensjoner, bare veldig analogt, med hyssing og knust blåskjell.

STRANDKRABBEJAKT: Du trenger ikke dra langt for å få god mat, noe av det beste kan du fiske opp rett under nærmeste brygge.
STRANDKRABBEJAKT: Du trenger ikke dra langt for å få god mat, noe av det beste kan du fiske opp rett under nærmeste brygge. Vis mer

Det andre er at det endelig blir mulig å lese de første sidene av det første kapittelet i den første av de mange bøkene som skulle være sommerens lektyre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og ikke minst gir det mat.

SMAK AV SOMMER: Små, sinna og proppfull av smak.
SMAK AV SOMMER: Små, sinna og proppfull av smak. Vis mer

De små, sinte strandkrabbene har ikke mye kjøtt. Hvis du koker dem og plukker ut kjøttet, blir du slankere for hver bit, så mye energi krever det å møysommelig pirke ut de bittesmå munnfullene.

Men hvis du knuser krabbene og bruker dem til kraft, er ingenting, ikke noe, ikke engang hummer, bedre.

Krabbene har en sødme og smaksintensitet som ikke penger kan kjøpe, de søte fruktene av verdens mest etisk forsvarlige barnearbeid, og ikke minst landets mest brutale kjøkkenarbeid.

Selv om krabbene er døde når vi har dem i gryta, har de fortsatt krampetrekninger, så man knuser skall mens det ser ut som om ofrene fortsatt protesterer.

Krabbefart

I FJÆRA: Nystekt toast i strandkrabbesmør smaker aller best i vannkanten.
I FJÆRA: Nystekt toast i strandkrabbesmør smaker aller best i vannkanten. Vis mer

Krabbene er en selvfølgelig del av sommeren. Som barnearbeid, som uønskede besøkende i garnet, som røverkjøp på brygga i byen, hvor en full bøtte rasende taskekrabber ikke koster mer enn ett kilo med reker.

Men hva vet vi om krabbene? De er krepsedyr og lever i hovedsak av åtsel. De er dyr fra en annen tidsalder, med skjelettet utenpå kroppen.

SMAKSBOMBER: Fresende smør, og krabber som knuses rett i smøret.
SMAKSBOMBER: Fresende smør, og krabber som knuses rett i smøret. Vis mer

De sover aldri, men de kan ligge stille og hvile i flere uker av gangen.

Og dessuten inneholder skallet deres et polysakkarin som heter kitin, som også finnes i gresshopper, skorpioner og hummer, og er det som er det som gir den spesielle skalldyrsmaken.

Vi kunne kanskje oppnådd det samme hvis vi fikk barna til å fange gresshopper?

Utekomfyr

Nede ved sjøen har jeg en gammel ovn. I flere tiår hadde den stått og rustet nedi den litt fuktige kjelleren på låven. Når jeg nå har satt den ut, ruster den fortere. Men i det minste blir den brukt.

Når vi blir sultne, sånn midt på dagen, trenger vi ikke dra opp til huset for å lage mat. I stedet freser jeg opp masse smør i en panne, så knuser jeg noen krabber i panna.

Etter noen minutter lukter det intenst av skalldyr, den rike duften som er både søt og salt og krydret på samme tid.

Jeg steker to skiver i smøret, så de blir sprø og gjennomtrukket av smøret, og så har jeg på litt dill- og tangpesto.

Krabbesmaken bærer i seg så mange bittesmå nyanser, alt mulig i skjæringspunktet mellom søtt, salt og krydret, at jeg må vise fram de manglende kjøkkenfasilitetene for å overbevise om at retten - hvis man kan kalle den det - ikke inneholder safran, eller et lite pust av kanel, eller litt paprika i det minste.

SJØMATGRYTE: Resten av strandkrabbene blir med opp i huset og er fin base for kveldens middag.
SJØMATGRYTE: Resten av strandkrabbene blir med opp i huset og er fin base for kveldens middag. Vis mer

All smaken kommer fra strandkantens små krigere.

Resten av strandkrabbene blir kraft til en raus sjømatgryte med byggryn – kall det gjerne byggotto, hvis du kan tåle det tåpelige navnet – og svære taskekrabber som vi har fått en av lokal fisker.

STRANDKRABBETOAST: Pesto med norske smaker passer perfekt til de smaksrike krabbene. 
STRANDKRABBETOAST: Pesto med norske smaker passer perfekt til de smaksrike krabbene.  Vis mer
DOBBEL KRABBE: Byggotto med strandkrabbekraft og gode taskekrabbeklør.
DOBBEL KRABBE: Byggotto med strandkrabbekraft og gode taskekrabbeklør. Vis mer
DILLMAJONES: Perfekt tilbehør til kokt krabbe. 
DILLMAJONES: Perfekt tilbehør til kokt krabbe.  Vis mer