Hva skal du spise til jul? En ting som er sikkert, utover at det er 55 prosent sjanse for at svaret er ribbe, og at det høyst sannsynlig at det er mat som du forbinder med tradisjon, er at du ikke spiser det samme som dine forfedre.
- I vår familie har vi alltid spist ribbe, sier folk.
- Men i konas familie spiser de pinnekjøtt. Derfor bytter vi om annethvert år. Må jo holde på tradisjonen, vettu!
Slekters gang
Et attenhundretallsmenneske ville ristet forbauset på hodet hvis hun visste hvor mye styr vi gjør ut av å være gammeldagse på julaften.
Våre olde-, tippolde- og tipptippoldeforeldre ville ikke kjent seg igjen i våre forsøk på å følge slekters gang.
Når jeg skal sjekke hvordan de gjorde det i «gamle dager», så sjekker Henriette Schønberg Erkens Store kokebok. Boka kom i en rekke utgaver fra 1914 og utover, og regnes som en klassiker, en grunnstein i norsk gastronomi.
Jeg bruker den ofte når jeg skal undersøke oppskrifter som har gått av moten, eller finne originalen på retter som er kraftig modernisert.
Den er tjukk som en bibel og inneholder det meste, fra torsketunger til toscakake. Min utgave er på 900 sider.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger