Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Michelin-kokk forbyr kjøtt fra restauranter:

- Det dreper oss og planeten

Ber folk om å tenke over hvordan de påvirker omverdenen.

FJERNER KJØTT: Michelen-kokk Dominique Crenn tar et tydelig standpunkt, og vil ikke servere kjøtt på sin restaurant. Video: Climate One Vis mer

Den franske Michelin-kokken Dominique Crenn har annonsert at hun ikke lenger kommer til å servere kjøtt på sine populære restauranter i San Francisco.

- Jeg vet at måten vi skaffer kjøtt på i nåtida ikke har en bra innvirkning på miljøet. Det dreper oss og det dreper planeten, sier hun til CNN.

FORBYR KJØTT: Dominique Crenn fjerner kjøtt fra alle restaurantene sine. Foto: Brian To/Variety/REX
FORBYR KJØTT: Dominique Crenn fjerner kjøtt fra alle restaurantene sine. Foto: Brian To/Variety/REX Vis mer

Crenn var bekymret over hvor grumsete prosessen med å kjøpe kjøtt er, fordi man ikke alltid vet hvor det kommer fra. Dermed bestemte hun seg for at det enkleste hun kunne gjøre var å fjerne all kjøtt fra menyen.

- Avgjørelsen kommer ikke fra hva gjestene vil, men fra hva planeten trenger. Kjøtt er komplisert, og vi må tenke på økosystemet vårt.

Vekk med kjøttet

Dominique Crenn ble utnevnt som verdens beste kvinnelige kjøkkensjef i 2016. Hun har fått tre Michelin-stjerner, og hennes populære restauranter er kjente for gjøre en vri på tradisjonell fransk mat ved å fokusere på grønnsaker og fisk i stedet for kjøtt. Denne kjøttfrie matfilosofien er dermed ikke så ny for kjøkkensjefen.

- Flere av restaurantene har ikke servert kjøtt på flere år, men jeg har ikke bare ikke annonsert det.

Restauranten Petit Crenn har vært bare servert vegetar- og fiskeretter siden 2015, Atelier har vært kjøttfri siden 2017, og hennes nye prosjekt Boutique Crenn kommer bare til å servere vegetarretter når det åpner i 2020. Dermed blir alle restaurantene kjøttfrie. Fisk er foreløpig fortsatt på menyen i noen av restaurantene, men Crenn sier at dette er noe hun vurderer fortløpende.

- Fisk er også et problem, så ikke vær overrasket om jeg om noen år blir hundre prosent vegetarianer.

- Tenk på oppførselen din

Kjøkkensjefen sier at hun føler et ansvar for å adressere problemet, men vil ikke presse endringer på noen. Hun vil få folk til å tenke på konsekvensene av dietten de har, og selv komme til en konklusjon.

- Jeg prøver å gjøre de beste avgjørelsene for mine omgivelser, for planeten og for meg selv. Men jeg tvinger ikke noen andre til å gjøre det samme. Jeg ber bare om at folk skal tenke på oppførselen deres og hvordan den alene kan ha innvirkning på omverdenen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media