Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Matbloggerne og Narvesen melder om sterk økning i interessen for vegansk mat:

-Det eksploderer. Alle vil lage nøtte­stek, vegister­kaker og veganribbe

Før ble de sett på som sære. Nå flokker folk seg rundt veganerne for å lære. 

NØTTESTEK: Klassisk julemat for veganere. Foto: THOMAS OLSEN
NØTTESTEK: Klassisk julemat for veganere. Foto: THOMAS OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Jeg har vært veganer i sju år, men aldri opplevd en interesse som dette. Akkurat nå virker det som om alle vil lære å lage vegansk julemat.

Jane Johansen står bak matbloggen Veganmisjonen. Sammen med «Veganmannen» Thomas Olsen har hun siste måneden holdt julematkurs en rekke steder. De kunne fylt langt flere kurs, men kapasiteten er sprengt.

- De ringer fra hele landet, også folk som spiser kjøtt. Mange er nysgjerrige. De vil spise plantebasert oftere, forteller Thomas Olsen.

Hans første råd til nysgjerrige er å la være å se for seg en tradisjonell tallerken med mat - og ta vekk kjøttet.

- Det vi lærer bort er å gjøre grønnsakene til stjerna i forestillingen, sier han.

Mer vanlig

Begge tror veganoppsvinget henger sammen med større miljøbevissthet og interesse for å spise mindre kjøtt for helsas skyld.

- Jeg merker stor forskjell i folks holdninger. Veganere blir ikke lenger sett på som rare og sære, sier Olsen.

VEGANMANN: Thomas Olsen blir ikke lenger sett på som sær og rar. Foto: Orhan Kuresevic.
VEGANMANN: Thomas Olsen blir ikke lenger sett på som sær og rar. Foto: Orhan Kuresevic. Vis mer

Hvor mange som legger om til vegankosthold, finnes ingen eksakte tall på. Dersom trafikken på matblogger og antall kokebøker er barometer, er det mange, mener Jane Johansen som snart utgir sin tredje vegankokebok på et av de store forlagene.

- Bare dét viser at interessen er stor. Ellers ville ikke forlagene satset, sier hun.

Sterk trend i Sverige

MER VEGANMAT: Veganmat kommer for fullt i Norden, mener Lena Ilkjaer, redaktør i den nordiske restaurantguiden The White Guide. Foto:The White Guide           
MER VEGANMAT: Veganmat kommer for fullt i Norden, mener Lena Ilkjaer, redaktør i den nordiske restaurantguiden The White Guide. Foto:The White Guide            Vis mer

Lena Ilkjaer, redaktør i den nordiske restaurantguiden The White Guide bekrefter at vegantrenden er sterk i våre naboland, ikke minst i Sverige, der landets første veganrestaurantkjede The Plant blant annet har fått stor oppmerksomhet.

BETVILER OMFANGET: Sifo-forsker Annechen Bugge ser flere fleksitarianere, men tror ikke tallet på rene veganere øker så sterkt. Foto: 
BETVILER OMFANGET: Sifo-forsker Annechen Bugge ser flere fleksitarianere, men tror ikke tallet på rene veganere øker så sterkt. Foto:  Vis mer

Annechen Bugge, forsker på mat- og spisevaner i SIFO (Statens institutt for forbruksforskning), mener det er lett å tro at omfanget er større enn det er. Hun oppgir antall vegetarianere til tre prosent og andelen veganere til færre.

- Vi har faktisk aldri spist mer kjøtt enn nå, sier hun.

Samtidig viser undersøkelser at folk ønsker mer frukt og grønnsaker, rene produkter, grove brød og kornprodukter.

- Det er særlig innen frukt og grønt at folk ønsker å øke inntaket, sier hun.

- Fleksitarianerbølgen blir nok sterk fremover.

Veganribbe og vegisterkaker

Thomas Olsen spiser soyabasert «veganribbe» julaften. Soyaribben har høyt proteininnhold, og man kanselv styre mengden fett. Den gode smaken kommer av en egen marinade med blant annet soyasaus og røykaroma.

- Veganribben er crispy utenpå og myk inni. Folk blir overrasket over hvor mye godt man kan lage av bare krydder og grønnsaker, sier han.

Jane Johansen lager gjerne nøttestek, linsestek eller «vegisterkaker» i jula, og retter som moussaka og rødbetburgere ellers.

VEGANMISJONÆR: Jane Johansen og matbloggen Veganmisjonen opplever medvind. -Folks holdninger til veganmat endres raskt,k sier hun.  foto: Veganmisjonen
VEGANMISJONÆR: Jane Johansen og matbloggen Veganmisjonen opplever medvind. -Folks holdninger til veganmat endres raskt,k sier hun.  foto: Veganmisjonen Vis mer

Det var hun som lanserte begrepet vegisterkaker i 2011. Siden er kakene hennes blitt et fast innslag på bordet hos mange norske familier.

- Det beste med vegansk julemat er at den kan serveres med vanlig norsk tilbehør som rødkål, tyttebær, brun saus og poteter. Det åpner for at familien kan spise både likt og ulikt, sier Thomas Olsen.

Desserten han selv vil spise julaften, er en pepperkakeiskrem laget av banan og julekrydder, komponert av ham selv. Alle oppskriftene finner du i artikkelen.

Mer vegan i butikk og kiosk

Supermarkedene og kioskmarkedet følger etter.

- Det kommer mye nytt, for eksempel grønnsakpasta, sier Olsen, som også handler en del veganmat på nettet.

Tidligere i høst var de to bloggerne konsulenter da pølseprodusenten Leiv 'Vidar skulle velge veganpølser til Narvesens nye satsing. Her deltok også Hilde Valbjørn Hagelin, som driver bloggen Vegetarløperen og satsingen Grønn og Gira. Hennes innfallsvinkel er kosthold og trening.

KJØTTFRI: Hilde Valbjørn Hagelin, driver bloggen Vegetarløperen og satsingen Grønn og Gira. Foto:  Jonas Jørnberg
KJØTTFRI: Hilde Valbjørn Hagelin, driver bloggen Vegetarløperen og satsingen Grønn og Gira. Foto:  Jonas Jørnberg Vis mer

- Interessen for grønn mat øker helt klart. Mange søker på trening og vegetar, sier hun.

Selv ble hun vegetarianer i 2008 og veganer i 2014. Hun opplever at folk i større grad hopper rett på veganmat nå (se faktaboks).

- De ser at fullkorn og belgvekster gir nok protein. Da kan de spise vegansk og trene hardt, sier hun.

POSITIVE: Leon (2) og mamma Masayo Thorén vendte tommelen opp for veganpølser da de fikk testet dem i kiosken i høst. Foto: Lars Eivind Bones 
POSITIVE: Leon (2) og mamma Masayo Thorén vendte tommelen opp for veganpølser da de fikk testet dem i kiosken i høst. Foto: Lars Eivind Bones  Vis mer

Paleo og shots

Narvesen introduserer nå en rekke produkter rettet mot kunder som ønsker sunnere alternativer.

De siste ukene er det solgt et tusentalls «ingefærshots» og 500 såkalte «flu shots» med ingefær, gurkemeie, appelsin og cayennepepper, ikke drikke man vanligvis forbinder med Narvesen og 7-Eleven.

Chiapudding er også på fremmarsj i kioskene som er med på testen. På nyåret introduseres ytterligere en produktserie kalt Paleo. Produktene som er uten tilsatt sukker, stivelse, gluten, laktose eller konserveringsmiddel, har hatt suksess i Danmark.

- Kundene er åpne for nye produkter og har lyst til å teste ut noe nytt. Mange velger også vegetar eller vegan iblant av hensyn til miljøet, skriver Reitan Convenience, selskapet bak Narvesen og 7-Eleven i et notat til Dagbladet.

Kjøttfrie restauranter

Dagbladet skrev nylig om økningen i kjøttfrie restauranter. Thomas Olsen er blant dem som synes det er blitt lettere å gå ut og spise kjøttfritt.

Han viser til at det på appen Vegan Norway nå er over 500 spisesteder med veganske matalternativer. i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim

Les også:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!