Restemat av julemat

-Det eneste barna maste om før jul, var at vi måtte gjenta festen

Når Lise Finckenhagen holder 2. juledagfest, har alle gjestene med seg restemat - og stiller i pyjamas!

FEST PÅ RESTEMAT: Lise Finckenhagen lager to fester av julematen. 
FEST PÅ RESTEMAT: Lise Finckenhagen lager to fester av julematen.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lise Finckenhagen (40) er nok som deg og de fleste av oss på selve julaften, men det store høydepunktet på jula kommer først to dager senere: Da blir festkjolen stående urørt i skapet. I stedet beholder kokken pyjamasen på og åpner dørene til vennelunsj der alle gjestene kun får lov til å ha med seg en ting - nemlig restemat!

Hvert år kaster vi nordmenn over 217 000 tonn som kunne ha vært spist. Men, det siste året har stadig flere blitt bevisst på å redusere matsvinn. Blant annet har kokken Ole Martin Alfsen vært engasjert av matvett.no og Renovasjonsetaten i Oslo kommune for å lære barn om restematens gleder.

- Ideen med å lage en slik type fest innførte vi i fjor, og barna syntes det var SÅ morsomt. Det er faktisk det eneste de har bedt om foran høytiden i år: "Kan vi ha sånn pyjamasfest igjen?" Og det skal vi. Vi har ikke så stor familie, og det er derfor ekstra hyggelig å invitere naboer og venner til en 2. juledag-fest hvor det ikke er lov å pynte seg. Sammen gir vi restene fra julen er liten makeover. Etter at vi har spist venter brettspill og hygge, forteller kokke-Lise med et stort smil rundt munnen.

- Hvilke julemiddager er det enklest å lage restemat av?

- Det letteste er å lage noe godt av ribbe eller kalkun. Selv er jeg hekta på ribbesandwich med en asiatisk tvist: Tilsett soya, ingefær, hvitløk, chili, litt honning og en dæsj lime... er kjempegodt dagen derpå. Kalkunrester er ypperlig til salat. I fjor fant jeg forresten en helt ny vri, da jeg blandet kalkun, stuffing og saus sammen. Ble en slags frikassè!, forklarer Lise Finckenhagen.

Kalkunrester er perfekt å ha oppi nær hvilken som helst gryterett; det beste rådet vi kan gi deg er å være raus med sausen.

I mange år har hun vært opptatt av de etiske sidene ved mat, som å unngå å måtte kaste mat unødig. Ifølge en Ipsos-undersøkelse fra september i år kjenner 81 prosent av oss på samvittigheten fordi vi må gjøre nettopp det. I kjølvannet har blant annet matappen Too Good To Go dukket opp. Tjenesten har satt seg som mål å bekjempe matsvinn, spesielt fra restauranter.

Husk handleliste

- Ikke kjøp fire kilo ekstra pinnekjøtt for sikkerhets skyld, dersom du egentlig vet at det er for mye. Ikke lag surkål til ti personer hvis du vet at det kun er tre personer som forsyner seg av det. Dekk lunsjbordet med middagsrester. Bestem deg for å ha restemiddag én dag i romjula, anbefaler daglig leder Sophie Wiik i Too Good To Go. Ifølge Wiik har de nå 200 samarbeidspartnere som tilbyr overskuddsmat til redusert pris.

LITT AV HVERT:  Kokke-Lise gir restematen en liten makeover. Det viktigste er å være sammen!
LITT AV HVERT:  Kokke-Lise gir restematen en liten makeover. Det viktigste er å være sammen! Vis mer

Lise Finckenhagen - som i november lanserte kokeboka "Lises jul" - bruker alltid handlelister når hun skal i butikken. Hun tror det i seg selv bidrar til å redusere overforbruket.

- Jeg skal ærlig innrømme at jeg føler meg litt som en italiensk bestemor når jeg står på kjøkkenet nå i julen, fordi det er så altfor lett å lage for mye mat. Men det er begrenset hvor mye folk spiser, og det kan du beregne ut fra oppskriftene du har tilgjengelig.

Gode kokker vet å utnytte restemat. Avslutningsvis sier Lise:

- Eyvind Hellstrøm har alltid vært mitt forbilde i kokkekarrieren, og vi spiste mye restemat da jeg jobbet sammen med ham på Bagatelle.

Les også:

Lise Finckenhagens sparetips i butikken

Smakstest av ferdig julemat

Viestad: Gamledagers julemat

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer