TAKKNEMLIG: - I jula har jeg tatt fri fra meg selv. Jeg vil leve i nuet, sier Grete Roede hjemme i sin hyggelige stue.
TAKKNEMLIG: - I jula har jeg tatt fri fra meg selv. Jeg vil leve i nuet, sier Grete Roede hjemme i sin hyggelige stue.Vis mer

Immunterapien virket ikke for kreftsyke Grete Roede:

- Det er for mange gleder til å la seg knekke

Ikke et øyeblikk dveler slankedronningen Grete Roede (79) over at dette kan være hennes siste jul.

Grete Roede føler at det de siste to årene har hengt et damoklessverd over døra hennes på Høvik i Bærum. I det ene øyeblikket kan dama med sølv i håret og gull på hvert av håndleddene kjenne på tindrende lykke etter å ha åpnet den vesle treboksen på stuebordet, proppfull av små hilsener fra hennes barnebarn. «Glad i deg, farmor», står det på en lapp, «Jeg skal lage verdens beste middag til deg neste gang vi sees, momo», på en annen. Hun suger på de varme meldingene, som godteri. I det neste øyeblikket kan alt være svart.

VERDIFULLE: - Hilsenene jeg får fra barnebarna til jul og bursdagene er det mest verdifulle jeg eier, konstaterer Grete Roede.
VERDIFULLE: - Hilsenene jeg får fra barnebarna til jul og bursdagene er det mest verdifulle jeg eier, konstaterer Grete Roede. Vis mer

«Dårlig fordøyelse» var kreft

Magevondt gjorde at Roede sommeren 2016 oppsøkte legen. Hun slo seg ikke til ro med legens beskjed om at hun hadde luft i magen og trengte medisiner for dårlig fordøyelse, for smertene ble ikke borte. En MR-undersøkelse hos gynekolog viste at 79-åringen hadde eggstokkreft. Operasjonen før jul samme år påviste at kreften dessverre hadde spredd seg. Grete fikk sjokk, alt skjedde så brått: «Er livet over da?» spurte hun kirurgen som kom med den triste beskjeden. Hun fikk knapt svaret om at cellegift er et alternativ, før datteren Jeanette (42) ser opphavet sitt rett inn i øynene og sier: «Du må prøve, mamma!»

Det løftet har Grete Roede holdt til de grader. Når Dagbladet kommer på besøk til leiligheten et steinkast fra vannet, er det nesten som om livet er som det alltid har vært. På terrassen står juletreet, og ellers er det pyntet koselig og varmt - akkurat som vertinnen selv.

- Jeg gleder meg sånn til i kveld; for da skal jeg på Sølvguttene-konsert med en sønn og et barnebarn. Slike opplevelser lever jeg på lenge! sier hun.

Det blir liksom bare en parentes at hun samme dag har vært på kontroll på Radiumhospitalet.

- Hva svarer legene når du oppriktig spør dem om framtidsutsiktene?

- Jeg spør ikke om det, jeg unngår temaet - fordi jeg vil leve i nuet. Det jeg spør om, er svaret på de nye blodprøvene og om CT-bildene viser noen endring på svulsten siden sist. Det går bare en vei, og ny cellegift må nok til.

REFLEKTERT: - En gang sa jeg i spøk at det gjelder å dø ung så sent som mulig, sier Grete Roede.
REFLEKTERT: - En gang sa jeg i spøk at det gjelder å dø ung så sent som mulig, sier Grete Roede. Vis mer

Roede vet at den alvorlige sykdommen er en del av henne, selv om hun i jula har tatt fri fra seg selv, som hun sier. Venner og familier var forsiktig optimistiske da hun i høst bestemte seg for å prøve immunterapi. Med denne behandlingen utnyttes pasientens eget immunsystem til å angripe kreftcellene direkte.

- Jeg ville prøve det, selv om jeg visste at dette bare lykkes for under halvparten av dem som forsøker. Tre måneder etter behandlingen på et privat sykehus fikk jeg vite at det ikke virket for meg, medgir hun.

Ny runde cellegift

To år etter kreftoperasjonen som avslørte spredning, føler hun seg veldig oppegående. Da Grete Roede for halvannet år siden ble satt på cellegift, mistet hun håret og gikk i en periode med parykk. Nylig fikk hun lungebetennelse og måtte inn på sykehus igjen.

- Jeg tror at jeg blir lettere syk enn før, men så langt er jeg kommet gjennom det. Det er ikke verst! Hvis jeg skal ha håp om å leve litt til, må jeg til pers med en ny runde cellegift etter 80-årsdagen min i januar. Det er ikke noe morsomt å tenke på, for den behandlingen slår meg helt ut. Noen dager klarte jeg ikke å løfte en finger, og alt jeg drømte om da var å bli frisk nok, slik at jeg klarte å utføre vanlige, huslige sysler. For uansett hvor omsorgsfull familie jeg har, det å kunne være selvstendig har alltid vært av så stor betydning for meg.

Følelsen av å ikke strekke til kjente Grete Roede på i 1974. Da startet Oslojenta, som selv hadde slitt med overvekt, suksessbedriften, som i 2019 kan feire 45-årsjubileum med 220 kursledere over hele landet, og 35 000 solgte kurs årlig.

- Jeg var jo så uerfaren og lurte på om jeg noen gang skulle kunne sitte i en gyngestol og være stolt over mitt arbeid. Da selskapet virkelig begynte å vokse, leide jeg konsulenter til å hjelpe meg med alt jeg ikke visste svaret på. Etter hvert fikk jeg et veldig godt styre som hjalp meg, ikke minst til å ta vanskelige avgjørelser.

Dø ung sent

- Når var det sist at noen ba deg om slanketips?

- Det skjer rett som det er, og det er bare hyggelig! Altså, folk lurer ikke på hva de bør spise eller drikke, men de kommer gjerne bort og spør om jeg er Grete Roede. Når jeg bekrefter, kan så en fortelle at han har gått ned ti kilo og er så fornøyd! Da står vi der glade begge to!

- Selv når vedkommende forteller at hun eller han har gått på lavkarbo eller 5:2-dietten?

- Det er dem som har gått på Grete Roede-kurs, som kommer bort. Men i private sammenhenger har flere fortalt at de har gått ned både med lavkarbo eller andre type kosthold. Da sier jeg ingenting, med mindre de spør.

I stua hvor vi sitter, lyser den bleke vintersola over Oslofjorden utenfor vinduet. Det er stille. Roedes ektemann Nils døde av kreft, 58 år gammel. Når det hender at juleferien blir avbrutt av dystre tanker, funderer hun på hvilke veier kreften tar inne i henne. Hva er det neste som blir angrepet; hodet eller skjelettet? Smertene er det hun er minst redd for, for de konkrete vondtene tror hun kan behandles med medisin.

- En gang sa jeg i spøk at det gjelder å dø ung så sent som mulig. Fortsatt føler jeg meg ungdommelig. Det er rett og slett for mange gleder til å la seg knekke!

- Er det noe du fortsatt drømmer om å oppleve?

- Jeg har opplevd så mye og reist over alt i verden. Det er ikke viktig lenger. Men vent litt! sier Roede.

Hun reiser seg, går lett til hjørnet av stua og kommer tilbake med et album proppfullt av bilder.

GODE MINNER: Mot alle odds klarte Grete Roede å være med familien på ferie til Marokko høsten 2017. Her gir hun barnebarnet Jakob en god klem . Datteren Jeanette til venstre på bildet.
GODE MINNER: Mot alle odds klarte Grete Roede å være med familien på ferie til Marokko høsten 2017. Her gir hun barnebarnet Jakob en god klem . Datteren Jeanette til venstre på bildet. Vis mer

- Her! sier hun.

- I høstferien i fjor tok jeg med hele familien på 13 personer til Marokko. Jeg fortalte de andre at jeg hadde kjøpt billett til meg selv, men at jeg sannsynligvis ikke fikk vært med. Men så gikk det, det var fantastisk!

Små kjærlighetsbrev

Roede blir blank i øynene når hun forteller om barnebarna - som er i alderen fra 11 til 30 år.

- Når jeg en dag er borte, er det likevel mange opplevelser vi har delt sammen og som på sitt sett lever videre. Derfor er den håndlagde esken med hilsener fra alle barnebarna det kjæreste jeg eier, og som fylles med små kjærlighetsbrev hver eneste jul og bursdag. Der deler de felles minner de har hatt med meg det siste året. Det er små kjærlighetsbrev som gleder meg stort.

- En av dem lovet også at han skulle lage akkurat det du ønsket deg til middag neste gang dere møtes?

- Ja, det kom fra Jakob, som da var åtte år. Han kunne bare en rett den gangen, nemlig å steke fiskepudding. Så dere kan jo gjette hva jeg ønsket meg veldig! sier Roede.

- Til gjengjeld lærte jeg den svært fotballinteresserte gutten Rosenborgsangen på ekte trøndersk etterpå! Vi sang så det ljomet!