INGREDIENSER:

Det er ikke ett eneste gram smør i ferdig butterdeig

Burde vi omdøpe den til margarindeig?

BUTTERDEIG, SA DU? Smördegen fra Findus inneholder rapsolje og planteolje - men ikke ett eneste gram smør. Foto: Elisabeth Dalseg
BUTTERDEIG, SA DU? Smördegen fra Findus inneholder rapsolje og planteolje - men ikke ett eneste gram smør. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den heter butterdeig etter engelsk for smør, og det står Smördeg på pakken fra Findus vi har i frysen.

Men i den frosne butterdeigen fra Findus er det ikke ett eneste gram smør, bare margarin, laget på rapsolje og palmeolje.

Hvorfor ikke bare kalle det margarindeig?

Ifølge markedssjef i Findus, Mona Wike, kan butterdeig lages med både smør og plantemargarin, da begge har gode bakeegenskaper.

Hun peker på at de er åpne om ingrediensene i innholdsfortegnelsen. Og noen navneforandring blir det ikke.

BAKERENS POTET: Butterdeig kan brukes til det meste, både salt og søtt. Her er små butterdeigformer fylt med kremost, blåbær og mynte. Illustrasjonsfoto: Elena Zajchikova / Shutterstock / NTB scanpix
BAKERENS POTET: Butterdeig kan brukes til det meste, både salt og søtt. Her er små butterdeigformer fylt med kremost, blåbær og mynte. Illustrasjonsfoto: Elena Zajchikova / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

- Mattilsynet godkjenner bruk av butterdeig-navnet, fordi det refererer mer til den tradisjonelle anvendelsen enn til selve innholdet, sier Wike til Dagbladet.

- Butterdeig er her i selskap med andre produktbegreper som smørbukk og peanøttsmør.

Løper fra prinsipper

Det er ikke bare oss glade kjøkkenamatører som liker å jukse litt med ferdig butterdeig. Michelin-kokker jukser også.

Forrige helg delte Bent Stiansen sine favoritthøstoppskrifter fra sin nye bok «Søndagsmiddager» med Dagbladets lesere.

BRUKER FROSSEN BUTTERDEIG: Michelin-kokk Bent Stiansen bruker frossen butterdeig, men skulle veldig gjerne sett at det var mulig å få kjøpt med smør. Foto: Anita Arntzen
BRUKER FROSSEN BUTTERDEIG: Michelin-kokk Bent Stiansen bruker frossen butterdeig, men skulle veldig gjerne sett at det var mulig å få kjøpt med smør. Foto: Anita Arntzen Vis mer

I ingredienslisten for den franske eplestangen fant vi, noe overraskende, frossen butterdeig.

Ikke en gang Stiansen som også er utdannet konditor lager sin egen butterdeig hjemme, men går for ferdigvare, laget med margarin.

- Jeg skulle ønske det var smør i butterdeigen. Men noen ganger må man løpe fra sine prinsipper og ta det nest beste.

Hadde han hatt valgmuligheten, hadde han selvsagt kjøpt med smør, men det har han ikke funnet i Norge.

Det kan han (og vi) nok dessverre se langt etter. Ifølge Wike har ikke Findus noen planer om å utvide sitt butterdeig-sortiment.

Butterdeig med smør på ferie

Ifølge Stiansen får man kjøpt ferdig butterdeig - med smør - flere steder i Frankrike. Kanskje ikke så rart, med tanke på at smør er en av de mest essensielle råvarene i det franske kjøkken.

Han har også en dansk kokkekollega som tipset om at du får ferdig butterdeig - med smør - fra Brioche Dorée bakeri i København.

Vet du om noen andre steder, tips oss gjerne på mat@dagbladet.no eller Facebook.

Stiansen er forøvrig ikke den eneste som bruker ferdig butterdeig. Også Dagblad-kokk Jan Robin Ektvedt og matspaltist Andreas Viestad jukser en gang i blant.

Mer om butterdeig:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer