Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Barnemeny på restaurant:

- Det er ikke restaurantbransjen som må skjerpe seg, det er foreldrene!

Kjøkkensjef ber foreldre slutte å klage over dårlige barnemenyer, og ta med barna et sted de får ordentlig mat. 

MER ENN BURGER: Ta med barna et sted de får ordentlig mat, er oppfordringen fra kokk Jonas Modell. Foto: Shutterstock / Tine Faltin
MER ENN BURGER: Ta med barna et sted de får ordentlig mat, er oppfordringen fra kokk Jonas Modell. Foto: Shutterstock / Tine Faltin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): June Marita Overås har sett seg kraftig lei på restauranter som kun tilbyr «søppelmat» til barn, mens de voksne får gourmetmat og skrev et oppgitt innlegg på Mammanett / Dagbladet: Kjære restaurantbransje: Skjerp dere!

Dette har fått flere til å se rødt.

Ifølge kjøkkensjef på Kulinarisk Akademi, Jonas Modell, er det flere enn restaurantbransjen som burde skjerpe seg.

image: - Det er ikke restaurantbransjen som må skjerpe seg, det er foreldrene!

«Helt enig i at barn ikke skal tilbys dritt! Derfor er oppfordringen min til "Tobarnsmamma": Finn deg noen ordentlige restauranter å spise på, istedet for de overprisede, dårlige restaurantene du tilsynelatende frekventerer. Kan ikke huske sist jeg så en barnemeny, men jeg vet man kan få halv porsjon til halv pris for barna der det er verdt å spise. Skjerp deg selv!» skrev Modell på Facebook-veggen sin.

OPPGITT: - Prøv å legge igjen pengene på et sted som ikke er en kjede, et sted der folk brenner for yrket og faget, er oppfordringen fra Jonas Modell. 
OPPGITT: - Prøv å legge igjen pengene på et sted som ikke er en kjede, et sted der folk brenner for yrket og faget, er oppfordringen fra Jonas Modell.  Vis mer

- Det kom spontant. Jeg satt og skrollet nedover Dagbladet, og så overskriften om at restaurantbransjen må skjerpe seg, og tenkte «hva har vi gjort nå da». Men da jeg leste innlegget tenkte jeg at det er noen andre som må skjerpe seg her, sier Modell til Dagbladet.

Han presiserer at han her uttrykte seg som privatperson, ikke på vegne av arbeidsplassen.

Vanskelig utenfor Oslo-gryta

Modell synes foreldre bør ta ansvar - både for hvor de tar med seg barna - og hva barna får lov til å bestille.

- Restauranter lager mat som folk kjøper. Kanskje man burde utvide sin egen horisont og kanskje tenke utenfor boksen når man spiser på restaurant selv? spør Modell.

Han mener de største restaurantkjedene ikke alltid lager mat som er verdt prisen, og atpåtil kutter kostnader ved å servere barna klassisk burger og pølse.

- Prøv å legge igjen pengene på et sted som ikke er en kjede, et sted der folk brenner for yrket og faget, er bønnen fra kjøkkensjefen.

Å gå på en bedre restaurant, fordrer at man har valgmuligheter. June Marita Overås bor på en øy utenfor Ålesund, og kan velge mellom syv pizzarestauranter, en kinarestaurant, og en kombinert pizza- og bistromatrestaurant.

- Vi har ikke den luksusen at vi kan gå et annet sted, om vi ikke liker barnemenyen, sier Overås til Dagbladet.

De har prøvd å be restaurantene lage mindre porsjoner av vanlige retter, men de ender med å måtte plukke og sette sammen selv. Det er liten vilje til å tilrettelegge - og det blir mye dyrere for familien å spise ute.

- Det er klart det går an, men det er selvsagt litt økonomi i det også, det er forskjell på å betale for to voksne og tre barn - og fem voksne, sier Overås.

Hun peker på at det er et i-landsproblem, men synes likevel det er synd at restauranter går ut ifra at barn ikke vil ha voksenmat - eller salat for den saks skyld.

- På ferie i sommer var vi et sted der barna ville ha burger. Det hadde de på barnemenyen, men å få salat og tomat på burgeren måtte vi betale ekstra for - for barnemenyen hadde ikke salat.

Smaken av Oslo - med barn på restaurant

Tjodunn Eltvik Dyrnes blogger jevnlig om restaurantbesøk - med barn - på Smaken av Oslo. Hun synes utvalget i hovedstaden er bra. Hennes anbefalinger til familievennlige Oslo-restauranter finner du lenger ned.

- Dessverre er det mye dårlige barnemenyer både i Oslo og rundt om i landet. Mens vi voksne får gode råvarer og interessante retter, blir vanligvis barn avspist med pizza, pasta, burger og pølser – og ofte av laber kvalitet. Det er kjipt å tilby ungene et måltid av dårligere standard enn de voksne, sier hun til Dagbladet.

SMAKEN AV OSLO: - Vi startet Smaken av Oslo fordi vi innså at vi nesten aldri tok med oss sønnen vår ut på restaurant her i landet. Hvis vi skulle ut for å spise og kose oss, fikk vi barnevakt til Storm. Når vi var på ferie var han selvfølgelig med over alt. Vi hadde lyst til at han skulle få smake mat fra ulike kjøkken og verdensdeler og på samme tid være med ut og bli kjent i egen by, sier Tjodunn Eltvik Dyrnes. Her er Tjodunn, Storm og Per, for anledningen avbildet i 40 varmegrader i Italia, på vei fra den ene restauranten til den andre. Foto: Smaken av Oslo
SMAKEN AV OSLO: - Vi startet Smaken av Oslo fordi vi innså at vi nesten aldri tok med oss sønnen vår ut på restaurant her i landet. Hvis vi skulle ut for å spise og kose oss, fikk vi barnevakt til Storm. Når vi var på ferie var han selvfølgelig med over alt. Vi hadde lyst til at han skulle få smake mat fra ulike kjøkken og verdensdeler og på samme tid være med ut og bli kjent i egen by, sier Tjodunn Eltvik Dyrnes. Her er Tjodunn, Storm og Per, for anledningen avbildet i 40 varmegrader i Italia, på vei fra den ene restauranten til den andre. Foto: Smaken av Oslo Vis mer

De fleste restaurantene de spiser på har ikke egne barnemenyer.

Nå er nok restaurantvalgene til Smaken av Oslo-gjengen hakket mer avanserte enn for den gjengse familie, men det handler også om å vite hva man skal spørre etter - og at man kan spørre etter det.

- Det har aldri vært noe problem å få halv porsjon om vi har bedt om det, selv om det ikke står på menyen.

Er det vanskelig å lage halv porsjon, for eksempel av et kyllinglår, er rådet fra Modell: Be om doggiebag. Så kan du ta med deg restene hjem.

«Fordi det sjelden er barnemeny der vi har spist har vi enten bedt om halve porsjoner eller vi har bestilt flere retter som vi deler på alle tre. På den måten får alle smakt på flere retter – og Storm, som nå er 11 år, får mest av det han liker best.» Tjodunn Eltvik Dyrnes, Smaken av Oslo

Eltvik Dyrnes tror likevel noen foreldre synes det er helt greit med barnemenyer. - Med pølser til ungene kan de voksne slappe av og kose seg med sin egen mat og slipper å krige med barna for å få dem til å smake på mat de kanskje ikke er vant med.

Barna spiser det de får

En undersøkelse utført av Respons analyse på vegne av Salma viser at syv av ti foreldre er misfornøyde med barnemenyen på norske spisesteder.

Ironisk nok er det flest som er misfornøyd i Oslo og Akershus, 75 prosent, områder der det er lettest tilgang på restaurantmat fra restauranter uten den klassiske barnemenyen.

BARNAS RESTAURANT: En pop-up-restaurant fra Salma serverte laks til barn i Oslo i høst. Fem lakseretter på rad ble nok litt i overkant for både en i utgangspunktet lakse-elskende Sofie Ramskjell (5 år) og journalisten, men flere av rettene kunne vi tenke oss å spise igjen, dog én om gangen, og med dessert til slutt. Foto: Elisabeth Dalseg
BARNAS RESTAURANT: En pop-up-restaurant fra Salma serverte laks til barn i Oslo i høst. Fem lakseretter på rad ble nok litt i overkant for både en i utgangspunktet lakse-elskende Sofie Ramskjell (5 år) og journalisten, men flere av rettene kunne vi tenke oss å spise igjen, dog én om gangen, og med dessert til slutt. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

På spørsmål om hva de synes kunne bli bedre var «flere sunne alternativer» viktigst for de aller fleste (62 prosent), mens halvparten ønsket mindre av den klassiske søppelmaten «pølser, pizza, pommes frites, et cetera».

Kjøkkensjef Modell er ikke i tvil om at barnas matvaner - også på restaurant - starter hjemme.

- Nå har jeg ikke barn selv, men tror barn spiser det de blir presentert for. Får de den lettvinte løsningen, er det det de liker. Er man flink til å lage ordentlig mat hjemme i første omgang og selvfølgelig å kjøpe "voksenmat" til barna også, er det det de får smaken på.

Smaker må introduseres én etter én og litt etter litt, men barn spiser det meste de får servert - selv spedbarn kan få chili, om enn helst i små mengder.

Den samme Salma-undersøkelsen viser forøvrig at kun åtte prosent av foreldrene svarer at et eller flere av barna deres ikke liker fisk.

Likevel er det stort sett pølser og burger som er å finne på barnemenyene.

Tror at de ikke liker maten

At det er stor forskjell på hva barn tror de liker, og hva de liker (når de får det servert sammen med andre) var tydelig da den italienske kokken Antoni Carluccio gjestet Geitmyra tidligere i høst.

Barn fra sjette klasse ved Ljan skole fikk smake på tre-fire ulike soppsorter, fra vill sjampinjong fra Nordmarka til hvit trøffel fra Piemonte i Italia.

- Det var jo kjempegodt! sier Emilia (10), litt overrasket, når hun får servert traktkantareller.

Før vi begynte smakingen, fortalte hun at hun stort sett spiser mat fra barnemenyen når hun er på restaurant, fordi hun ofte ikke liker det som er på den ordinære menyen.

Men så gikk sjampinjonger, traktkantareller og svovelsopp ned på høykant.

Kanskje voksenmenyen skal få en ny sjanse likevel?

Barnefri sone?

Eltvik Dyrnes forteller at Smaken av Oslo-prosjektet har fått mye positiv feedback fra andre foreldre som synes det er et spennende prosjekt, men at det også er en del foreldre og andre voksne som synes at restauranter skal være barnefri arena.

- Selv synes jeg det er supert om foreldre tar med seg barna ut for å spise. Men en regel gjelder både for barn og voksne: De bør kunne oppføre seg. Når det er sagt – jeg har opplevd flere ufordragelige voksne enn barn på restaurant.

Vet du om gode restauranter som er barnevennlige - og med barnevennlige porsjoner? Del gjerne med andre lesere på vår Facebookgruppe.

Les også:

Syv tips til deg som skal spise alene på restaurant

Mattilsynet merker restauranter med smileys

Restaurantmat til 20 kroner

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!